luni, 17 iulie 2017

Publicat la 7/17/2017 12:48:00 p.m. de Anonim

ATENŢIE! Cum ne poate îngrăşa praful din casă. Cei mai predispuşi sunt copiii


Cantitatea de praf de doar trei micrograme poate afecta celulele umane, se arată într-un nou studiu al American Chemical Society.

Cantităţi mici de praf de casă care conţin compuşi ai poluanţilor de mediu ar putea juca un rol în dezvoltarea celulelor grase, potrivit unui articol postat de The Independent, scrie Mediafax, preluată de Monitorul de Cluj.

Cercetătorii de la Societatea Americană de Chimie au descoperit că anumiţi compuşi, numiţi compuşi estrogenici perturbatori (EDC), găsiţi în praful din casă, pot stimula creşterea şi dezvoltarea celulelor grase din organism.
În cercetarea efectuată, celulele adipoase au acumulat un tip suplimentar de grăsimi numite trigliceride, ca rezultat al includerii prafului de casă în vasele de laborator Petri. Se estimează că aproximativ 50 de miligrame de praf casnic acumulat este consumat zilnic de copii, potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA.
Cercetatorii au colectat probe de praf din interiorul a 11 case din Carolina de Nord. 7 probe de praf din cele 11 case au declanşat dezvoltarea celulelor grase şi acumularea trigliceridelor.
În nouă eşantioane, praful de casă a impulsionat celulele să se dividă şi s-a creat o sursă mai mare de celule precursoare de grăsime. Celulele de grăsime utilizate în studiu au fost modele de celule de şoarece care sunt utilizate frecvent pentru a testa efectul probabil al compuşilor asupra acumulării grăsimilor trigliceridice.
    Trimite prin e-mail