luni, 19 iunie 2017

Publicat la 6/19/2017 10:06:00 a.m. de Anonim

Campioane la fileu


Perechea formată din medieşeanca Anastasia Iliescu şi reghineanca Briana Străuţ a câştigat oferit marea surpriză a puternicului turneu internaţional de tenis Mamaia Idu Juniors – Mobexpert U16. Fetele, antrenate de Toni Gaşpar la Clubul Pro As din Mediaş, au câştigat finala la dublu şi s-au încărcat de energie pentru o vară plină de turnee.


Autor: Milu OLTEAN

Înainte de finale pe terenuri pe care s-a scris istorie, precum a făcut-o zilele trecute Simona Halep la Roland Garros, performanţa începe de jos. De la copii şi juniori, de la antrenori dedicaţi, pe terenul de antrenament. Medieşeanca Anastasia Iliescu are 15 ani şi bate la porţile afirmării în tenis, visând la competiţii de anvergură. Briana Străuţ s-a mutat din Reghinul natal, pentru a se antrena la Mediaş. Îndrumate de antrenorul Toni Gaşpar, fetele s-au întors de câteva zile de la Mamaia, de la un puternic turneu, cu locul I la proba de dublu.


Tenis cu ambiţie

Anastasia Iliescu are 15 ani şi este elevă la Liceul „Axente Sever“, secția Ştiinţe sociale, iar peste câteva zile va trece în clasa a X-a. La 6 ani a cunoscut tenisul, asta după ce înainte cochetase cu dansul şi înotul. A fost să fie ca într-o după-amiază să o însoţească pe mama sa la o întâlnire în preajma bazei sportive. „Am început să strâng mingile, iar la final am întrebat dacă mai pot să vin. Şi apoi, am tot venit. Așa am început să joc tenis”, povesteşte zâmbind, Ana. A început cu ABC-ul, apoi a ajuns în competiţii. „În 2010 am fost la primul concurs şi nu am dormit deloc în seara dinainte. Aveam 8 ani, am jucat la Mediaș cu o fată cu 2 ani mai mare și m-am pierdut complet, eram debusolată. Am pierdut. De fapt, în primul an pierdeam pe bandă, dar asta m-a ambiționat mai tare. Dar am muncit, apoi am început să câștig”, ne-a spus Anastasia, care de 4 ani se antrenează cu Toni Gaşpar. 


Rezultate promiţătoare

Medieşeanca are astăzi un palmares frumos şi este în primele 30 de jucătoare la categoria ei de vârstă din ţară. Îşi aduce aminte şi astăzi de primul meci din carieră, câştigat la Sibiu, dar şi de competiţia câştigată la Cluj Napoca. „Am vreo 5 ani de turnee, victorii, clasări bune, cred că sunt în primele 30 de jucătoare la vârsta 15-16 ani şi sigur o să urc. Am avut și clasări în primele zece, pe la 12 ani. Am ambiții mari”, se mândrește medieşeanca. Când vine vorba de modele în tenis, Ana se declară fan al jucătoarei Garbiñe Muguruza, la care apreciază stilul de joc şi loviturile puternice. La băieți, are mai mulți preferați: Zverev, Thiem, Nadal. 


Rişti şi câştigi

Ana se caracterizează în două cuvinte: tehnică și ambițioasă. Nu-i plac schimburile lungi de mingi şi caută să încheie punctul repede. „Sunt genul care riscă mult, nu pot să joc o grămadă de mingi așteptând să văd cine greșește prima. Îmi asum riscuri, dar de multe ori, pentru că simt că pot să câștig”, spune Ana. Medieşeanca îşi doreşte să continue să joace tenis de performanţă. „O să încerc din toate puterile mele să ajung cât mai sus posibil. Pentru început, îmi doresc să joc în cât mai multe turnee internaționale și să câștig. Dacă ar fi să-mi pun o dorință, cred că cea mai mare ambiție a multor jucători, nu doar a mea, e să joace finale de Roland Garros. Îmi doresc foarte mult să fac performanță,”, ne-a zis Anastasia. 


De la Reghin la Mediaş, pentru tenis

Briana Străuţ are 14 ani şi se pregăteşte să treacă de la Şcoala „Hermann Oberth“, în clasa a IX-a de liceu. Briana este din Reghin şi a început tenisul la Târgu Mureş. Avea 4 anişori, dar i-au plăcut foarte tare mingile, rachetele, atmosfera de pe teren. După o perioadă, s-a mutat la Mediaş, pentru a practica tenisul, şi se antrenează la Clubul Pro As, sub „bagheta“ antrenorului Toni Gaşpar. „Primul turneu la care am jucat a fost la Ploiești, am câștigat primul meu meci oficial acolo. Primul turneu câștigat a fost la Brașov, la 10 ani. Când eram mai mică, înainte de fiecare turneu eram foarte, foarte emoționată, eram emotivă. Am crescut, am mai acumulat experiență, acum nu mai sunt emotivă pe teren”, ne-a povestit Briana.


Modelul Ana Ivanovic

De câţiva ani, Brian a jucat în multe competiţii naţionale, dar cel mai important rezultat al ei rămâne un turneu câştigat la Academia Mouratoglou, din Franţa. Când vine vorba de model în tenis, Briana nu stă pe gânduri: Ana Ivanovic. „Chiar dacă s-a retras, rămâne jucătoarea mea preferată. La Ivanovic mi-a plăcut foarte mult stilul de joc, cum se motiva pe teren. Era foarte puternică și nu se lăsa dominată, făcea tot posibilul să câștige. Dar îmi place şi Eugenie Bouchard”, explică reghineanca. Briana crede că stilul ei pe teren este unul bazat pe efort. „Nu sunt ca Ana, colega mea, eu țin mai mult mingea în teren, alerg mai mult. Nu sunt genul care să dea cât poate în minge, sunt și mai mică de statură. Caut unghiuri, caut lovituri”, se descrie fata. Ambiţia Brianei este ca într-o zi să joace la Wimbledon şi e foarte hotărâtă să muncească şi să-şi atingă visul.


Campioane la Mamaia

Aşa cum fac de vreo doi ani, Anastasia şi Briana au făcut echipă şi la puternicul turneu internaţional Mamaia Idu Juniors – Mobexpert U16, încheiat de câteva zile. Au concurat şi la individual, dar au fost învinse, aşa că s-au ambiţionat la dublu. „Primul meci l-am câștigat ușor. În al doilea meci am fost conduse în primul set, apoi în setul doi ne-am zis să încercăm mai mult. Am jucat mai bine, au început să ne intre loviturile și am reușit să câștigăm. În finală am jucat cu două fete foarte bune, pe care nu ne așteptam să le batem așa de ușor”, ne-a povestit Briana. Ana o completează şi spune că prietenia dintre ele le-a ajutat să câştige. „Amândouă ne completăm; ne cunoaștem foarte bine și nu mai există niciun fel de tensiune în jocul nostru. Când greșește una dintre noi, nu e o tragedie. Ne știm și suntem prietene, iar la dublu asta ne ajută”, spune Ana. „Când jucăm la dublu știm fiecare ce facem, dacă adversara dă o lovitură scurtă știu că eu trebuie să alerg, pentru că alerg mai mult pe teren. La o minge de atac merge Ana să atace”, conchide Briana Străuţ.  

TONI GAȘPAR | antrenor: „Ne-am dus la turneul de la Mamaia cu gândul de a juca cât mai multe meciuri. Era primul lor turneu internațional, era normal ca fetele să aibă emoții foarte mari, ceea ce s-a văzut la proba de simplu. La dublu, deși au început foarte speriate, de la meci la meci le-am simțit cum prind încredere. Chiar am avut un antrenament în care am discutat foarte mult despre proba de dublu, despre aspectul tactic al jocului de fileu, al poziționării în teren și eu cred că acesta a fost cheia  succesului lor. Am avut timp să readucem în discuție niște noțiuni de bază și aplicându-le, le-am simțit cum au prins aripi de la meci la meci. După finală, chiar le-am spus că sunt mândru de evoluția lor.”

Urmează o vară fierbinte

În finala probei feminine de dublu a  turneului internaţional Mamaia Idu Juniors – Mobexpert U16, echipa Anastasia Iliescu - Briana Străuţ a dispus în număr minim de seturi, 6-1, 6-1, de un alt cuplu sută la sută românesc, Alexandra Raluca Botin - Theodora Iosub. „Acest rezultat ar trebui să le dea mai multă încredere pe viitor, să le facă să muncească mai mult. E foarte important ca în viitor ele să-și dorească să facă performanță. Rezultatul a venit la momentul potrivit, am tras de ele de anul trecut, iar acest rezultat e o surpriză foarte plăcută pentru mine. Urmează o vară fierbinte, în care pot demonstra că sunt în creștere, iar acest rezultat să nu fie o întâmplare. Vorbesc, în general, atât la simplu, cât și la dublu. Din experiența mea, atunci când încep să aibă rezultate la dublu, pentru că acolo se întâmplă prima dată, prin prisma faptului că se susțin, se încurajează, mental e mai ușor, vin şi rezultatele la individual. E un declic”, a dezvăluit Toni Gaşpar.
    Trimite prin e-mail