duminică, 23 aprilie 2017

Publicat la 4/23/2017 12:48:00 p.m. de

„Jazz – Suflet și Formă”, expoziție de sculptură în cadrul Focus Jazz, creată de Eugen Petri


Fundația Sibiu Jazz Festival organizează o expoziție aparte în cadrul deja cunoscutului proiect Focus Jazz. Expoziția de sculpturi “Jazz – Suflet și Formă”, realizată de sculptorul sibian Eugen Petri, reprezintă mărturia pasiunii artistului pentru muzica jazz.

Vernisajul va avea loc luni, 24 aprilie, de la orele 17.00, în Centrul de Informare Turistică al Primăriei Sibiu, în prezența autorului Eugen Petri, a prof. dr. Alexandru Lungu – istoric și critic de artă – și a lui Konstantin Schmidt – director artistic al SJF.
Expoziția ”Jazz – Suflet și Formă” reprezintă întâlnirea dintre trăirile intense pe care le trezește jazzul și palpabilul unui material dur și în același timp maleabil, precum bronzul. Operele expuse în cadrul expoziției sunt “metamorfoze plastice ale sufletului”, după cum însuși sculptorul le numește.
Eugen Petri reușește să transpună în palpabil sufletul sunetului, emoția transmisă de jazz deopotrivă muzicianului și ascultătorului.
Artistul a descoperit sculptura la vârsta de 14 ani, cu ocazia unui program extracurricular la care a luat parte. Acela a fost și momentul zero care a marcat începutul unei călătorii lungi și frumoase pe parcursul căreia și-a pus sufletul în opere de artă admirate în multe expoziții din întreaga lume. Artistul găsește inspirație în istorie, mitologie și jazz, iar operele sale prind viață în materiale precum bronz, lemn, fier, marmură sau lut.
Discipol al maestrului Kurtfritz Handel, sculptorul Eugen Petri a intrat în atmosfera jazzului încă de la vârsta de 12-13 ani, având privilegiul de a copilări în Sibiu, capitala jazzului din România. În anul 2005, artistul a găsit inspirația să îmbine într-o armonie impecabilă cele două pasiuni ale sale: sculptura și jazzul. Astfel au luat nastere cele 19 piese care surprind trăirile instrumentiștilor de jazz. Eugen Petri își descrie opera “Jazz – Suflet și Formă” într-o manieră în care transmite perfect trăirile care au stat la baza acesteia: “reprezentarea plastică a jazzului în lucrările mele este o frământare de forme realiste și de culori care, într-o nuanță umoristică, reprezintă sau descriu anumite stări pe care le trăiesc instrumentiștii în timpul concertelor și unicitatea anumitor mișcări care apar în timpul spectacolelor.”
Pictorul Florin Șuțu spune despre “Jazz – Suflet și Formă”: “acestei expoziții a lui Eugen Petri i-aș spune mai degrabă o confesiune, o mărturisire a bucuriei artistului de a locui în vecinătatea sau cel mai adesea în interiorul muzicii, a jazzului. E vorba de o confesiune a artistului, ce încearcă – așa cum Nichita Stănescu sonoriza orice atom – să descompună muzica și să o reașeze, să o reintegreze în tridimensionalitate, să îi confere muzicii, dacă este posibil, materialitate, și nu în sensul vulgului, ci o materialitate în sensul spațialității, elegante, subtile. Eugen Petri îmi amintește de sonoritățile scandinave prin rafinamentul liniei, al încărcăturii emoționale ascunse.”
Cele 19 sculpturi vor fi expuse și vor putea fi admirate în Centrul de Informare Turistică al Primăriei Sibiu în perioada 24 aprilie – 7 mai. Expoziția continuă în perioada 8 -21 mai, statuetele vor fi expuse pentru vizitatori în Galeria de Artă UAP din Sibiu, situată în Piața Mare nr. 12.
„Așadar, în perioada 24 aprilie – 21 mai, vă invităm într-o călătorie minunată în lumea artei, o călătorie pe parcursul căreia vom descoperi împreună armonia pe care o creează îmbinarea a două arte: muzica jazz și sculptura”, transmit organizatorii evenimentului.
    Trimite prin e-mail