duminică, 26 martie 2017

Publicat la 3/26/2017 04:26:00 p.m. de Anonim

Două firme sibiene, amendate cu 4.500 de lei


Inspecția Muncii avertizează companiile cu profil construcții care reîncep activitatea în această primăvară să asigure legalitatea contractelor individuale de muncă și să reinstruiască lucrătorii cu privire la legislația din domeniul securității și sănătății în muncă.

Inspectorii au desfăşurat, în perioada 13-17 martie, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de circa 360.000 de euro, adică 1.617.500 de lei. Au fost depistate 122 persoane care lucrau fără forme legale. În aceeași perioadă, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu au efectuat acțiuni de control, în urma cărora doi angajatori care desfășoară activități în domeniul construcțiilor au fost sancționați cu amenzi în cuantum de 4.500 de lei, pentru nerespectarea legislației din domeniul securității și sănătății în muncă. De asemenea, au fost comunicate șase evenimente soldate cu incapacitatea temporară de muncă a șase lucrători, la angajatori din domeniile: prelucrare secundară lemn, transport mărfuri, construcții și exploatare gaze naturale.

Bilanț la nivel național

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.312.500 de lei, din care 1.030.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost efectuate 1.700 de controale.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 305.000 lei în țară. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 91 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost efectuate 1.185 de controale în domeniu. „A fost înregistrat un cuantum al amenzilor pentru munca la negru îngrijorător, peste un milion de lei în cinci zile de controale la nivel național. E semn că acest fenomen negativ pentru societate, cu consecințe grave pe termen scurt și lung este departe de a fi eradicat. Având în vedere că primăvara se redeschid șantierele, solicităm în special companiilor cu profil construcții, care își vor reîncepe activitatea, să se asigure că lucrătorii sunt în legalitate în ceea ce privește contractele individuale de muncă, să reinstruiască personalul din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, să ia orice măsură legală pentru a preveni accidentele la locul de muncă și să se asigure că este respectată legislația muncii în vigoare”, a menționat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat. (C.P.)
    Trimite prin e-mail