joi, 5 ianuarie 2017

Publicat la 1/05/2017 02:00:00 p.m. de Anonim

Mediașul, cu bune și rele! Municipiul de pe Târnava Mare a încheiat un an dificil, dar merge într-o direcţie bună | ANALIZĂ


Anul 2016 a adus o serie întreagă de schimbări la nivelul oraşului. Cea mai importantă o reprezintă cea de la vârful administraţiei publice locale.

Gheorghe Roman a fost ales primar al Mediaşului și face echipă cu viceprimarul Christine Thellmann. Circa 90% din tronsonul de drum naţional care traversează Mediaşul a fost reabilitat, strada Moşnei a fost şi ea finalizată, la fel ca şi Centrul de îngrijire a vârstnicilor şi pasarela pietonală din zona Gării. În plan sportiv, echipa de fotbal Gaz Metan a revenit în Liga I şi a avut un sezon de excepţie, reuşind să încheie anul pe poziţia a III-a a clasamentului, echipa de baschet şi-a întrerupt activitatea temporar, iar jucătoarea de tenis de masă Andreea Dragoman a devenit campioană mondială la dublu, performanţă care i-a adus în luna decembrie titlul de cetăţean de onoare al Mediaşului.

Autor: Alex PÎNTEA
Foto: arhiva Monitorul de Mediaș

La jumătatea lunii ianuarie 2016, Spitalul Municipal Mediaş a înregistrat o premieră naţională. Secţia de Boli infecţioase a unităţii sanitare a fost dotată cu pompe schimbătoare de căldură şi panouri solare. Aceasta beneficiază, astfel, de energie verde. Proiectul a fost realizat cu sprijinul societăţii Romgaz, care a oferit o sponsorizare în valoare de 50.000 euro.

Marşul pentru viaţă

Sute de medieşeni au participat, la sfârşitul lunii martie, la „Marşul pentru viaţă“. Evenimentul a fost organizat de către Protopopiatul Ortodox din municipiul de pe Târnava Mare şi s-a adresat în special tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 35 ani. Acesta a fost urmat, la Sala Traube, de conferinţa intitulată „Iisus Hristos, Viaţa noastră“, susţinută de către preotul Constantin Necula.

Victorii pentru naţională

Tot la sfârşitul lunii martie, Mediaşul a fost cu noroc pentru naţionala de tineret a României. Formaţia pregătită de Cristi Dulca a învins cu scorul de 2-1 Ţara Galilor şi a urcat pe poziţia secundă în clasamentul grupei, cu speranţe de calificare la Campionatul European care se va desfăşura anul viitor în Polonia. Ulterior, tot la Mediaş, România a învins şi Luxemburgul, însă a ratat calificarea la Europene.

Final trist

La începutul lunii aprilie, echipa de baschet Gaz Metan Mediaș a pierdut ultima partidă disputată în faţa propriilor suporteri. Formaţia lui Mihai Popa şi Dan Popa a fost învinsă în Sala Sporturilor de către BCM Universitatea Piteşti cu scorul de 101-80. Eşecul a consemnat retrogradarea echipei din Liga Naţională de Baschet, însă din păcate aceasta nu s-a înscris în Liga I la startul noului sezon, astfel că, în momentul de faţă, oraşul mai este reprezentant doar la nivel de juniori. 

Au făcut rocada

La începutul lunii aprilie, echipa locală de fotbal a rămas fără doi dintre antrenori. Principalul Leo Grozavu şi secundul Ovidiu Chiribici s-au despărţit oficial de gruparea de pe Târnava Mare. În locul lui Grozavu, Cristian Pustai a revenit pe banca tehnică a echipei. Acesta a semnat cu Gaz Metan, în încercarea de a reveni pe prima scenă a fotbalului românesc. Tot din aprilie, Ioan Mărginean este noul preşedinte al grupării de pe Târnava Mare, în urma demisiei lui Ioan Horoba. 

Viceprimar de rezervă

De la jumătatea lunii aprilie, municipiul de pe Târnava Mare a avut un nou viceprimar. Ioan Lăzăroiu, din partea Partidului Mişcarea Populară, a fost ales în această funcţie de către majoritatea consilierilor locali prezenţi la şedinţa ordinară. Noul viceprimar a avut un mandat de mai puțin de două luni, până la alegerile locale din iunie.

Campanie de suflet

În luna mai, compania Bachmann a derulat la Mediaş campania „Inima ta e aici“. În cadrul acesteia, 22 de elevi cu rezultate foarte bune la învăţătură au primit burse de studiu în valoare totală de 27.000 lei. Programul de burse Bachmann este dedicat exclusiv copiilor angajaţilor companiei.


Înapoi în Liga I

La sfârşitul lunii mai, echipa de fotbal Gaz Metan a reuşit să promoveze în prima ligă. Formaţia pregătită de tehnicianul Cristian Pustai a remizat în deplasare cu CS Mioveni, scor 1-1, iar punctul câştigat a fost suficient pentru a rămâne pe prima poziţie a clasamentului la finalul play-off-ului, una care i-a asigurat promovarea. Ulterior, echipa a avut un sezon de excepţie, reuşind să încheie anul pe poziţia a III-a a clasamentului.

Primar nou

De la jumătatea lunii iunie, Gheorghe Roman este oficial primarul municipiului Mediaş. Acesta a depus jurământul de credinţă în cadrul şedinţei de constituire a noului Consiliu Local, după ce mandatul său a fost validat de către Judecătoria Mediaş. „Astăzi s-a îndeplinit o parte a unui vis al unui prieten al meu, ca eu să fiu primar în Mediaș. Este vorba de Costel Totan, fostul președinte al PNL Mediaș și fostul director al Sucursalei de Producţie din cadrul Romgaz Mediaş. Cealaltă parte a visului său era ca împreună să facem din Mediaș un oraș în care să ne simțim bine, un oraș în care copiii să se întoarcă cu drag acasă, un oraș puternic. Vă invit ca împreună să facem echipă pentru a arăta că și în Mediaș se poate face performanţă, aşa cum s-a putut face la Blaj, la Oradea, la Alba Iulia, la Cluj-Napoca şi în alte oraşe ale ţării“, spunea Roman în momentul investiturii sale.


Tandem cu Thellmann

De la jumătatea lunii iunie, Christine Thellmann este noul viceprimar al municipiului Mediaş pentru următorii patru ani. În cadrul şedinţei de constituire a noului Consiliu Local, aceasta a primit sufragiile a 13 aleşi locali, în timp ce contracandidatul său, Mihai Macaveiu (PSD), a întrunit 7 voturi, iar un vot a fost anulat.

Pierdere grea

Municipiul de pe Târnava Mare a mai pierdut o personalitate importantă, la sfârşitul lunii iunie. Profesorul Mircea Vâlcu, fost senator şi deputat, s-a stins din viaţă la Sibiu. Acesta ar fi împlinit, în noiembrie, vârsta de 86 ani. În perioada 1963-1965, a activat ca şi director la Bibliotecii Raionale Mediaş, iar ulterior, din 1965 şi până la pensionare, a fost profesor la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth“. După Revoluţie, s-a înscris în PUNR şi a reuşit să ajungă în Parlamentul României ca şi senator, apoi a fost ales deputat, în următoarea legislatură.

Ovidiu POPA

Interimar la Meditur

Operatorul de transport local de călători are, de la sfârşitul lunii iulie, un nou director general. Ovidiu Popa a fost desemnat de către Consiliul de Administraţie al societăţii să asigure interimatul la conducerea Meditur, după demisia lui Dan Voinea. De profesie inginer mecanic, acesta a lucrat în ultimele două decenii şi jumătate în domeniul transportului rutier, iar ultima funcţie ocupată a fost de şef autobază la societatea BAT Mediaş. Popa va conduce societatea Meditur până în momentul în care se va organiza concursul pentru postul de director general. 

Gheorghe NICORICI

Și la spital

Un manager general interimar nou conduce și Spitalul Municipal Mediaş, de la jumătatea lunii august. Primarul Gheorghe Roman a semnat o dispoziţie prin care a fost numit în această funcţie Gheorghe Nicorici. Acesta va ocupa postul până la organizarea unui concurs. Noul manager al instituției medicale din Mediaș are 47 ani și este de profesie consilier juridic. Nicorici a fost, în legislatura 2012-2016, consilier local ales pe lista PDL. 

Radu CIOBANU

Noua „socoteală“ de la piaţă

De la sfârşitul lunii august, și societatea Piața Prim-Com are un director general nou. Consiliul de Administrație l-a numit în această funcție pe Radu Ciobanu, în vârstă de 39 ani, de profesie inginer. Numirea a venit după ce fostul director Aurel Nechita a demisionat pe fondul unor probleme medicale. Primarul Gheorghe Roman a anunțat că are așteptări mari de la noul manager, iar piața trebuie să fie un loc în care medieșenii să vină cu plăcere.

Turnul Forkesch

Deschise pentru public

De la începutul lunii septembrie, două dintre turnurile de apărare ale cetăţii Mediaşului sunt deschise pentru public. Construite în urmă cu mai bine de cinci secole, Turnurile Pietrarilor şi Forkesch găzduiesc în prezent două expoziţii temporare de fotografie cu fortificaţiile medievale din zona Mediaşului. Ulterior, acestea vor fi înlocuite cu expoziţii permanente. Proiectul de reabilitare al cetăţii Mediaşului a fost finanţat de Uniunea Europeană prin programul Operațional 2007-2013 - Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului. Valoarea totală a lucrărilor efectuate a fost de circa 6 milioane de euro. Acestea s-au încheiat în luna decembrie 2015.


Competiţie în premieră

Municipiul Mediaş a găzduit, în a doua jumătate a lunii septembrie, prima ediţie a Cupei „Eric de Oliveira“. Competiţia organizată de către Clubul Gaz Metan şi jucătorul brazilian al alb-negrilor s-a adresat copiilor născuţi în anul 2005. „Este un început frumos, pentru că am fost şi eu cândva copil şi ştiu ce înseamnă să ai susţinere. Este o bucurie mare pentru mine, este prima realizare de acest gen. Împreună cu preşedintele Ioan Mărginean am avut această idee, iar acesta s-a implicat foarte mult şi mă bucur că m-a ajutat. Sper să reuşim să o facem în continuare şi să descoperim viitori fotbalişti în România“, a mărturisit vedeta.

DA pentru curăţenie

Aproximativ 850 de medieşeni s-au alăturat proiectului „Let’s Do It România 2016“, la sfârşitul lunii septembrie. Bilanţul: peste 1.500 de saci cu deşeuri strânşi într-o singură zi, de nişte oameni care şi-au dorit să dea un exemplu, şi-au dorit să facă ceva pentru a trăi într-un mediu mai curat, şi-au dorit să arate că le pasă. 

Strada Moșnei, complet reabilitată

Strada Moşnei a fost finalizată la începutul lunii octombrie. Artera a fost complet reabilitată, pista de biciclete a fost extinsă până la eleşteu, terenul a fost consolidat prin construirea unui zid de sprijin şi a fost totodată amenajată o rigolă pentru colectarea apelor pluviale. Lucrarea plătită cu bani de la bugetul local are o garanţie de trei ani. „Este o stradă care a dat multe bătăi de cap medieşenilor. După o perioadă lungă în sfârşit s-a ajuns la punctul final, adică la recepţie. Eu nu pot decât să spun că îmi doresc ca medieşenii să fie mulţumiţi de această lucrare”, a explicat primarul Gheorghe Roman.

Pasarelă ca nouă

Pasarela pietonală din zona Gării Mediaş a fost recepţionată în a doua jumătate a lunii octombrie. Aceasta a fost deschisă traficului pietonal încă din august, însă ulterior constructorul a mai avut de rezolvat o serie de retuşuri. Reabilitarea şi modernizarea pasarelei a costat un milion de lei, iar lucrarea are o garanţie de doi ani.


Cămin pentru vârstnici

Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice de pe strada Academician Ioan Moraru a fost recepţionat la începutul lunii noiembrie. Acesta are o capacitate de 34 locuri şi a costat 8,5 milioane de lei, bani proveniți în totalitate de la bugetul local al municipiului de pe Târnava Mare. După ani de tergiversări, constructori care s-au lăsat păgubaşi, contracte anulate şi licitaţii peste licitaţii, obiectivul de investiții a fost finalizat și recepționat. Primarul Gheorghe Roman, alături de responsabilii din cadrul municipalității, au fost prezenți la recepție și au vizitat căminul care își va deschide porțile la începutul acestui an.

Ioan MUNTEANU

Manager cu experiență

Societatea Apa Târnavei Mari are de la începutul lunii noiembrie un nou director general. Ioan Munteanu a preluat această funcţie după demisia lui Virgil Bucşe. Munteanu are 48 ani şi provine din cadrul operatorului regional de apă şi apă uzată, acolo unde a activat ca şi manager de proiect. „Prioritățile mele sunt creșterea eficienței economice și a sustenabilității financiare a societății, creșterea gradului de încredere a clienților operatorului prin rezolvarea promptă și eficace a sesizărilor venite din partea acestora, dar și prin consultarea clienților cu privire la așteptările pe care le au din partea companiei. Totodată, îmi doresc implementarea unui nou mod de planificare și urmărire a lucrărilor executate, astfel încât gradul de disconfort al cetățenilor din zonele afectate să fie cât mai redus“, a precizat acesta.


Șantiere pe DN 14

La sfârşitul lunii noiembrie, societatea Geiger a finalizat lucrările de asfaltare pe strada Aurel Vlaicu. Mai întâi, s-a intervenit pe tronsonul cuprins între trecerea la nivel cu calea ferată și fosta fabrică de oxigen, iar apoi pe porțiunea care se suprapune cu Drumul Național 14, asta după ce anterior a fost turnat covor astfaltic pe strada Horia. De asemenea, pe Șoseaua Sibiului s-a turnat covor asfaltic, cu excepţia unei porţiuni pe care va trebui să mai intervină societatea Apa Târnavei Mari.

Ziua naţională, fără sarmale

Ziua de 1 Decembrie a fost marcată la Mediaş printr-o serie de evenimente speciale. Viziunea municipalităţii asupra acestei festivități s-a schimbat, astfel că s-a renunţat la sarmale şi a fost organizată o paradă militară, care va deveni o constantă în următorii ani. Din programul manifestării nu au lipsit recitaluri susţinute de nume consacrate ale muzicii populare româneşti, iar invitată de onoare a fost solista Sava Negrean Brudaşcu.

Victoria liberalilor

La începutul lunii decembrie, Partidul Naţional Liberal a câştigat alegerile parlamentare în municipiul Mediaş, dar şi la nivelul judeţului Sibiu. La nivel naţional, însă, liberalii au suferit o înfrângere usturătoare în condiţiile în care PSD a obţinut un scor de 46%, faţă de doar 20%, cât a fost scorul PNL.


Merite recunoscute

La sfârşitul lunii decembrie, Andreea Dragoman a primit titlul de cetăţean de onoare al Mediaşului. Campioană mondială la dublu, campioană europeană şi naţională, sportiva pregătită de antrenorul Gheorghe Vaida a fost recompensată pentru rezultatele de excepţie, precum şi pentru contribuţia avută la creşterea prestigiului municipiului de pe Târnava Mare în plan naţional şi internaţional.
    Trimite prin e-mail