luni, 28 noiembrie 2016

Publicat la 11/28/2016 02:21:00 p.m. de Anonim

Ziua de 1 Decembrie va fi marcată la Mediaş printr-o serie de evenimente speciale


Municipalitatea are o viziune nouă în ceea ce privește organizarea Zilei Naționale a României la Mediaş. Astfel, anul acesta, punctul culminant al manifestărilor o paradă militară în Piața Corneliu Coposu. Totodată, se va renunța la împărțirea de sarmale participanților. Din programul festivității nu va lipsi un program artistic cu artişti consacraţi ai muzicii populare româneşti. Invitată de onoare va fi solista Sava Negrean Brudașcu.


Autor: Alex PÎNTEA

Pregătirile pentru Ziua Naţională a României au intrat pe ultima sută de metri. Evenimentul care se va desfăşura în Piaţa Corneliu Coposu, în faţa Primăriei Mediaş, va fi unul diferit faţă de cele din anii anteriori. Principala noutate o reprezintă parada militară la care vor participa jandarmi, pompieri, polițiști, militari și polițiști locali. Aceasta va deveni o constantă la Mediaş. De asemenea, s-a decis renunțarea la împărțirea de sarmale participanților. „Din punctul meu de vedere, în ultimii ani s-a cam pierdut semnificaţia Zilei Naţionale la Mediaş. Eu cred că trebuie să dăm acestei zile exact ceea ce merită. Cred că trebuie să scoatem în evidenţă faptul că suntem români, trebuie să ne bucurăm şi să ne mândrim cu însemnele naţionale, cu cântecele specifice acestui eveniment şi să nu transformăm Ziua Naţională într-una în care vedem înghesuială la diverse produse oferite gratis de municipalitate. Acesta este principalul argument pentru care spunem stop acestei «sarmaliade»“, motivează primarul Gheorghe Roman.


Program artistic

Programul zilei de 1 Decembrie va debuta la ora 12.00, pe platoul din faţa Primăriei Mediaş. Pentru toţi cei care vor veni să sărbătorească împreună aniversarea a 98 de ani de la Marea Unire, săvârşită la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, vor susţine recitaluri Sava Negrean Brudaşcu, Ciprian Istrate şi Sebastian Stan. La ora 13.10 se va intona imnul de stat al României, moment urmat de un ceremonial religios susţinut de un sobor de preoţi. Ulterior, sunt programate o serie de alocuţiuni ale oficialităţilor prezente, având ca şi subiect însemnătatea zilei de 1 Decembrie. 


Paradă militară

De la ora 13.30, în Piaţa Corneliu Coposu se va desfăşura o paradă militară. La aceasta vor participa cadre ale Unităţii Militare 01810 Mediaş, ale Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe al judeţului Sibiu, Poliţiei Municipale, dar şi Poliţiei Locale. „Medieşenii trebuie să ştie că am luat legătura cu conducătorii tututor unităţilor militare din judeţul Sibiu, cu Jandarmeria, Poliţia, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi cu unitatea militară din Mediaş. Eu cred că pentru Ziua Naţională trebuie să scoatem în evidenţă aceste manifestări şi nu cele în care se stă la coadă la sarmale“, adaugă Roman. După paradă militară, va continua programul artistic pentru participanţi. Vor mai susţine recitaluri interpreţii de muzică populară Costel Popa şi Bogdan Toma.


Apel către medieşeni

Edilul şef al municipiului de pe Târnava Mare a lansat şi un apel către toate instituţiile publice din oraş, către firmele private, precum şi către toţi medieşenii. Roman este de părere că fiecare ar trebuie să abordeze pe 1 Decembrie drapelul naţional. „Am convingerea că Ziua Naţională trebuie să fie sărbătorită aşa cum se cuvine la Mediaş. Fac un apel la toţi reprezentanţii instituţiilor publice, la reprezentanţii firmelor private, îi rog pe toţi medieşenii să arboreze drapelul naţional de 1 Decembrie“, conchide primarul Mediaşului.


Mai multe zile libere

Medieșenii, ca și toți românii, vor avea săptămâna viitoare o minivacanță, astfel că pot participa la toate evenimentele prilejuite de Ziua Națională. Dacă zilele de 30 noiembrie, sărbătoarea Sfântului Andrei, și cea de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, figurau deja ca și sărbători legale, Guvernul României a aprobat o hotărâre prin care și ziua de vineri, 2 decembrie, a fost declarată ca fiind nelucrătoare. Ziua liberă va fi recuperată prin prelungirea zilelor de lucru, până în data de 16 decembrie.

Troleibuze împodobite

Societatea Meditur va întâmpina Ziua Națională în straie de sărbătoare. Astfel, pe 1 Decembrie, operatorul de transport public de călători îşi va decora autobuzele şi troleibuzele cu steguleţe tricolore. De Ziua Națională, mijloacele de transport în comun de pe toate traseele vor circula conform programului de duminică, în intervalul orar 7.30-21.00. 
    Trimite prin e-mail