marți, 1 noiembrie 2016

Publicat la 11/01/2016 08:47:00 p.m. de Anonim

Definirea familiei în Constituţie a primit raport favorabil. Parlamentarii: „Înmulţirea se face aşa cum ştim noi cu toţii”Iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei privind stabilirea definiţiei familiei tradiţionale, în legea fundamentală, ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie a primit azi raport de admitere din partea Comisiei juridice a Senatului, aleşii lansându-se în declaraţii controversate.

Raportul a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Preşedintele de şedinţă, Ovidiu Donţu, a afirmat în cadrul dezbaterilor că există mai multe decizii ale Consiliului European care nu împiedică adoptarea unei astfel de propunere de revizuire la nivel naţional. ”Practic, problema pe care o avem astăzi în atenţie este dacă ridicăm la rang constituţional o normă juridică existentă astăzi în legislaţia românească”, a arătat Donţu, precizând că prevederea privind familia ca uniune între femeie şi bărbat este în Codul Civil.
La rândul său, senatorul Sebastian Grapă a afirmat că statul român este unul laic, iar această modificare constituţională nu are ca izvor o doctrină religioasă. ”Vă vorbeşte un cetăţean al acestei republici, tată a trei copii, trei fetiţe. Există o normalitate de la care nu avem voie să ne îndepărtăm. Cea mai mare realizare pe care Dumnezeu a lăsat-o omului este aceea de a procrea şi de a se înmulţi. Această înmulţire se face aşa cum ştim noi cu toţii. Nici nu vreau să mă gândesc ce ar înseamna o autoritate în materie de judecată care să stabilească că un cuplu, cum vreţi dumneavoastră să îl numiţi, să poată să înfieze”, a afirmat Grapă, adăugând că este vorba de ”un cuplu el-el, sau un cuplu ea-ea”.
Reprezentanţii ONG-ului au reacţionat, după vot, criticând ideea organizării unui referendum pe această temă. După şedinţă, între reprezentanţii ACCEPT şi senatorul Ioan Iovescu a existat un schimb de replici. ”A fost adoptat acest raport pentru că este zi de salariu la Parlament”, a spus una dintre reprezentantele ACCEPT. Reacţia senatorului Iovescu a fost promptă, întrebând din ce bani se finanţează aceste ONG-uri. ”Nu este treaba dumneavoastră din ce bani trăim noi. Fiecare a venit pro-bono, gratuit aici, în timp ce dumneavoastră aţi venit pentru că sunteţi plătiţi din banii noştri, ai cetăţenilor. Deci a vă întreba din ce bani trăim noi este imoral”, a răspuns vicepreşedintele ACCEPT, Romaniţa Elena Iordache.
Iniţiativa cetăţenească urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului.
    Trimite prin e-mail