marți, 1 noiembrie 2016

Publicat la 11/01/2016 08:49:00 p.m. de Anonim

Bătălie politică pentru creșterea salariilor din Sănătate



Creșterile salariale și tăierile de taxe decise de Parlament în ultimele luni însumează 9 miliarde de lei, adică 1% din Produsul Intern Brut al României, potrivit Guvernului. Premierul spune că aceste aşa-numitele „pomeni electorale” pun în pericol deficitul ţării, iar impactul ar putea fi catastrofal, asemănător situației din 2012, când s-au tăiat salariile bugetarilor cu 25%.

În ciuda avertismentelor venite de la Guvern, liderii PSD şi ALDE spun că vor susţine creşterile salariale. Din punctul lor de vedere, bugetul poate susţine majorări de salarii, ţinând cont că România are o creştere economică.
Președintele PNL a declarat că sindicatele sunt „manipulate” de dragul voturilor și că PSD știe că majorările salariale nu pot fi aplicate. „Sper ca PSD va înțelege că nu poți să manipulezi sindicate doar de dragul unor voturi și că a vinde iluzii față de categorii care nu o duc bine în România doar pentru a lua voturi, știind că acele majorări nu pot fi aplicate mi se pare o crimă politică, mi se pare un cinism fără margini”, a spus Alina Gorghiu.
De asemenea, premierul Dacian Cioloș a avertizat că bugetul de stat riscă o catastrofă dacă Parlamentul continuă să aprobe măriri de salarii „fără calcule bugetare consistente”. „Cu tot ce s-a votat în aceste ultime luni, în pregătirea campaniei electorale, aşa cum din păcate ne-a obişnuit, Parlamentul înainte de alegeri votează în toate direcţiile măriri de salarii fără calcule bugetare consistente. S-au cam adunat în jur de 9 miliarde de lei, deci peste un procent din PIB, care sunt împărţite în diferite direcţii. Deci, pe de-o parte, e un impact bugetar care înseamnă creşterea deficitului, ceea ce ar fi catastrofal pentru România, sau dacă nu şi vrem să ţinem limitele deficitului, (…) asta înseamnă reducerea investiţiilor”, a spus Cioloș, potrivit digi24.ro.
De asemenea, și ministrul Sănătății a criticat decizia unor partide politice de a susține majorările salariale din Sănătate. Vlad Voiculescu a precizat că partidele încearcă să cumpere în acest fel voturile oamenilor.
În replică, liderul PSD Liviu Dragnea spune că partidul său va susţine creşterea salariilor în Parlament şi că social democraţii vor fi cei care vor pune în aplicare toate aceste măriri. Aşa aducem creşterea economică în buzunarul românilor, potrivit liderului PSD.
    Trimite prin e-mail