miercuri, 30 noiembrie 2016

Publicat la 11/30/2016 10:57:00 a.m. de Anonim

Campion contra-cronometru! Medieșeanul Andrei Roman „vânează” recordul naţional la 100 metri Bras


Andrei Cristian Roman este triplu campion naţional la înot seniori, menţinându-şi supremaţia naţionala la Bras, după campionatul desfăşurat recent la Hunedoara. Medieşeanul, bursier al unei universităţi americane, visează să bată recordul naţional la 100 metri Bras şi să fie prezent, anul viitor, la Campionatul Mondial din Ungaria. 


Autor: Milu OLTEAN

Andrei Roman este de mult un nume care impune respect şi admiraţie în rândul înotătorilor din ţară şi de peste hotare, dar şi în rândul specialiştilor din domeniu. Asta, pentru că medieşeanul de 20 de ani s-a dovedit a fi un înotător valoros, cu un palmares consistent, din care nu lipsesc numeroase titluri naţionale la juniori şi seniori, titlul de campion balcanic, semifinala la Olimpiada de Tineret din China, dar şi participarea la două campionate europene de juniori. Pe lângă un şir lung de participări şi premii la diferite competiţii naţionale şi internaţionale. Din 2015, Andrei este bursier la Carson-Newman University din Tennessee, SUA, dar revine în România, pentru a lua startul în competiţiile naţionale şi internaţionale. De curând, Andrei este noul şi totodată vechiul deţinător a trei titluri naţionale: la 50, 100 şi 200 metri Bras.


Campion reconfirmat

Rezultatele obţinute de sportivul originar din Mediaş la recent încheiatele Campionate naţionale, din perioada 10-13 noiembrie, de la Hunedoara, consfinţesc faptul că Andrei Roman nu are, în continuare, rival în ţară la Bras. Medieşeanul domină cu autoritate această probă, încă din perioada junioratului, iar acum este noul şi vechiul campion naţional de seniori la probele de 50, 100 şi 200 metri Bras, plus campion cu echipa Club Municipal Braşov la 4x50m mixt. De un an de zile, Andrei este student în SUA, unde a obţinut o bursă de studii, dar din anumite birocratice n-a reuşit încă să concureze pentru Universitatea americană. O va face însă în viitorul imediat apropiat, iar asta nu l-a împiedicat să se antreneze exemplar, în America, pe parcursul acestui an. „Mă aşteptam, pentru că, într-un fel, trebuia să îmi apăr titlurile la seniori obţinute anul trecut, când am intrat prima dată în concurs la această categorie. Dar, cumva, era şi o presiune pe mine, venind din America, unde am avut toate condiţiile faţă de ce au cei de acasă. Sunt mulţumit, rezultatele au fost foarte bune! Antrenamentele din SUA au fost foarte bune şi m-au ajutat să-mi scad timpii. Am muncit serios şi sunt bucuros de rezultate”, ne-a spus Andrei Roman. 


Bursier în SUA

În decembrie 2015, Andrei şi-a împlinit un vis, acela de a studia în America. Medieşeanul este de un an student la Universitatea Carson-Newman din Tennessee, la managementul afacerilor. Ţinând cont de rezultatele sale sportive de excepţie, universitatea americană i-a oferit o bursă de studii. „Eu plănuisem de când eram în şcoala generală să merg în America, să înot şi să primesc o bursă să şi studiez. După Bacalaureat, am aplicat la mai multe universităţi, iar un coleg de la Baia Mare, care era deja în America, mi-a spus de Carson-Newman University. El înota deja pentru ei, aşa că le-a vorbit antrenorilor de mine şi eu am decis să aplic. S-au uitat peste palmares, au văzut ca sunt campion naţional, balcanic, că am recorduri naţionale, participări la Campionate europene de juniori, semifinalist la Olimpiada de tineret din China şi mi-au oferit o bursă de studiu”, povestit sportivul medieşean. 


Printre rechinii mari

Andrei s-a adaptat repede la viaţa de peste Ocean, a găsit colegi prietenoşi şi o echipă de antrenori profesionişti, care să-l ajute să progreseze. Pentru că marea provocare pentru Andrei Roman era participarea cu echipa universităţii în campionatul american. Numai că n-a fost să fie chiar așa cum şi-ar fi dorit în primul an, din cauza unor întârzieri cu actele, dar în mod sigur va intra în circuit de la sfârşitul acestui an. „Au fost nişte întârzieri cu ceva acte de la NCAA, un fel de Federaţie a sporturilor universitare americane, astfel încât până în 5 decembrie nu pot intra în concursuri. Dar am muncit tot anul de parcă ar fi trebuit să intru în concurs. Antrenorii au fost foarte mulţumiţi de mine. Am reuşit să intru în câteva concursuri, ajutat de antrenori, am luat un loc 2 în Knoxville, cu un timp aproape de recordul şcolii. Am avut un an bun, în care a trebuit să le demonstreze americanilor ce pot. În vară, am fost triplu campion naţional la un concurs internaţional de la Bucureşti şi acum am avut aceste rezultate la Hunedoara. Antrenorii sunt entuziasmaţi şi abia aşteaptă să intru în concursuri în America”, se mândrește Roman. Acesta va da piept în campionatul universitar american cu unii dintre cei mai buni înotători ai lumii, dar acest fapt nu-l sperie, ci îl motivează şi îl ambiţionează. „O să fie extrem de greu, pentru că înotul în Colegiu e la un nivel foarte puternic. Mulţi dintre campionii naţionali ai Americii au reprezentat ţara la Olimpiada de la Rio şi au şi reuşit să aducă medalii acasă, deci pot să zic că o să concurez împotriva celor mai rapizi înotători din lume. Nu mi-e frică deloc! Îmi place foarte mult sa concurez împotriva «rechinilor mari»”, spune Andrei Roman.


Lupta cu recordul naţional

Pe lângă concursurile universitare din America, marea provocare pentru înotătorul originar din Mediaş este participarea la Campionatul Mondial din Ungaria, din luna iulie 2017. Pentru a fi în lotul naţional la startul Campionatului Mondial, Andrei trebuie să coboare sub timpul de 1 minut şi 2 secunde la 100 metri Bras, baremul pentru competiţie. Înotătorul medieşean are mare încredere că va face baremul, ba, mai mult, se ia la trântă şi cu recordul naţional la 100 de metri Bras, care este de 1 minut şi 1 secundă. „Am mai participat la Cupe europene cu echipa de seniori, dar o prezenţă la Campionatul Mondial ar fi ceva de vis. Dar voi munci, voi trage tare, pentru că obiectivele mele pentru anul viitor sunt îndeplinirea baremului pentru Campionatul Mondial şi stabilirea unui nou record naţional la 100 metri Bras. Sunt motivat, am acumulat multă experienţă şi am încredere că şansa va fi de partea mea”, spune Andrei Roman.


Un sportiv de succes

Andrei Roman a început înotul la clubul „Delfinul“ din Mediaş, unde profesoara Despina Pelger i-a remarcat potenţialul şi i-a sfătuit pe părinţi să-l sprijine pentru performanţă. Ulterior, Andrei a făcut naveta la Sibiu, pentru că bazinul din Mediaş s-a închis temporar, iar mai apoi, medieşeanul a evoluat şi pentru alte cluburi din ţară. Rezultatele n-au întârziat să apară, iar Roman a început să domine concursurile naţionale de Bras, obţinând rezultate remarcabile şi pe plan extern. Atunci când vine în țară, sportivul medieșean este pregătit de către antrenorul Adrian Gherghel, cel care îl îndrumă și pe campionul Robert Glință.


    Trimite prin e-mail