joi, 22 septembrie 2016

Publicat la 9/22/2016 09:14:00 a.m. de Redacţie

Tinerii şi politica. În joacă și nu prea


Proiectul de educaţie civică intitulat „Joc de strategie: Politica locală“ s-a desfășurat, timp de două zile, în municipiul Mediaş. Participanții au putut înțelege cum se ia decizia publică în orașul lor.


Autor: Alex PÎNTEA

În perioada 19 - 20 septembrie, Fundația „Friedrich Ebert“ (FES) România, alături de Primăria Mediaș, Consiliul Local, Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” și Liceul Tehnologic Școala Națională de Gaz, au desfășurat proiectul de educație civică „Joc de strategie: Politica locală“. Concret, este vorba de o metodă de educație politică prin care se urmărește ideea de a simula cât mai real posibil activitatea unei instituții politice existente. 30 de tineri medieșeni, cu vârste între 14 și 18 ani, au devenit ei înșiși consilieri locali pentru o zi și astfel au putut înțelege mult mai ușor cum se ia decizia publică în orașul lor. Luni, participanţii la proiect au asistat la şedinţa ordinară a Consiliului Local Mediaş, iar marţi au luat parte la o ședință de Consiliu Local simulată, au devenit consilieri locali pentru o zi și au decis asupra proiectelor de hotărâre propuse de ei.

Patru etape

Proiectul a cuprins mai multe etape. În prima dintre acestea, luni, participanţii au asistat la şedinţa ordinară a Consiliului Local Mediaş pe luna septembrie. În a doua etapă, desfăşurată la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth“, tinerii au avut ocazia să afle cum funcționează sistemul politic din România conform legislației în vigoare și cum se ia decizia publică la nivel național, județean și local. În cea de-a treia etapă, desfăşurată marţi, aceştia au avut ocazia să îi cunoască pe o parte dintre aleșii locali, câte unul din partea fiecărui partid reprezentat în Consiliul Local Mediaș, și au pregătit împreună cu aceștia proiecte de hotărâre și interpelări la teme de interes pentru tineri. Finala proiectului a reprezentant-o ședința de Consiliu Local simulată, unde tinerii din Mediaș au devenit consilieri locali pentru o zi și au decis asupra proiectelor de hotărâre propuse de ei. Primarul Gheorghe Roman și-a jucat propriul rol.

La nivel european

FES Germania a dezvoltat în urmă cu 10 ani un joc de strategie care are în prim plan politica locală și de atunci îl derulează cu succes în Germania, Croația sau Cehia, iar din 2009 și în România, în peste 30 de localități. „Politica locală afectează direct toți membrii comunității, indiferent de vârstă, și tocmai de aceea este important ca fiecare cetățean să-și cunoască drepturile și obligațiile. Tinerii participanți vor afla pe parcursul zilelor de proiect care sunt sarcinile primarului, care sunt atribuțiile consilierilor locali, dar și modalitățile de implicare ale cetățenilor în proces decizional. Elevii au astfel șansa de a deprinde abilitați care nu le sunt neapărat evidențiate în procesul instructiv-educativ în școli sau în viața de zi cu zi, dezvoltându-și atitudinea civică“, a explicat Diana Pop, din partea FES România.
    Trimite prin e-mail