sâmbătă, 10 septembrie 2016

Publicat la 9/10/2016 10:51:00 a.m. de Anonim

Cetate deschisă! Turnul Forkesch și Turnul Pietrarilor își așteaptă turiștii cu expoziții de fotografie



Cetatea medievală a Mediaşului aşteaptă să fie descoperită de către cei interesaţi. Două dintre turnurile de apărare, recent reabilitate, au fost introduse în circuitul de vizitare.


Autor: Alex PÎNTEA

Toate persoanele interesate pot urca în Turnul Forkesch și Turnul Pietrarilor, iar asta fără să plătească vreo taxă. Cele două obiective sunt deschise zilnic, iar în interior pot fi văzute, într-o primă fază, expoziții de fotografie cu fortificaţiile medievale din zona Mediaşului.

Turnul Forkesch

Trecerea în administrarea Direcției pentru Cultură, aprobată de consilierii municipali

Consilierii locali medieșeni au aprobat, acum câteva zile, după mai multe încercări nereuşite, trecerea turnurilor și zidurilor de fortificație medievală în administrarea Direcției Municipale pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret. Pasul următor a fost deschiderea lor către public, iar acest lucru s-a întâmplat la sfârşitul săptămânii trecute. „Ne bucurăm că am putut deschide Turnul Pietrarilor şi Turnul Forkesch. Am decis să nu fie bilete de intrare şi dorim să îi invităm pe medieşeni să viziteze turnurile şi chiar să promoveze aceste vizite. De asemenea, suntem deschişi la propunerilor lor, vrem să ne spună ce îşi doresc să întâlnească în turnuri atunci când merg să le viziteze“, a menționat viceprimarul Christine Thellmann. 

Expoziţii de fotografie despre bisericile fortificate

Ridicate în urmă cu mai bine de cinci secole, în perioada 1490-1534, turnurile Pietrarilor şi Forkesch găzduiesc, în prezent, două expoziţii temporare de fotografie cu fortificaţiile medievale din zona Mediaşului. Ulterior, acestea vor fi înlocuite cu expoziţii permanente. „Sunt două dintre cele mai importante turnuri ale fortificaţiei medievale de la Mediaş, fiind şi porţi principale de acces în vechea citadelă. Expoziţiile care pot fi vizitate în momentul de faţă în cele două turnuri sunt expoziţii de fotografie care prezintă o serie de imagini referitoare la fortificaţiile medievale, în speţă fiind vorba de bisericile săseşti fortificate. Urmează ca în viitorul apropiat să fie amenajate o serie de expoziţii permanente, expoziţii în adevăratul sens al cuvântului“, a detaliat muzeograful Viorel Ştef. 

Turnul Pietrarilor

Cetatea, readusă la viață cu bani europeni

Proiectul de reabilitare a cetăţii Mediaşului a fost finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2007-2013 - Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului. Valoarea totală a lucrărilor efectuate a fost de circa 6 milioane de euro. Investițiile s-au încheiat în luna decembrie a anului trecut.
    Trimite prin e-mail