marți, 13 septembrie 2016

Publicat la 9/13/2016 07:43:00 a.m. de Redacţie

Arta învinge granițele! Ambasadorul Marii Britanii, plăcut impresionat de Biertan și Richiș



Cultura nu știe politică. Au demonstrat-o participanții la Festivalul Transilvănean al Cărții găzduit de satul Richiș, uniți prin aspirații și preocupări comune. Printre ei s-a numărat și E.S. Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii în România.


Autor: Mihai COLIBABA

„Transylvanian Book Festival (Festivalul Transilvănean al Cărții - n.red.) vine cu o ofertă unică. Găzduit de minunata Transilvanie rurală, el aduce împreună scriitori care au fost inspirați de peisajul, oamenii și istoria acestui ținut incredibil“, se mândresc organizatorii evenimentului despre care scriitorul și jurnalistul britanic Thomas W. Hodgkinson a mărturisit că este cel mai bun și mai inspirat dintre toate festivalurile la care a participat.

A doua ediție

Într-o perioadă marcată de Brexit și fenomenul politico-economic stârnit de această decizie, festivalul literar care a așezat Richișul pe harta culturală a Europei merge mai departe. După prima ediție, cea din 2013, ecourile au fost mai mult decât încurajatoare, astfel încât o nouă ediție s-a desfășurat cu succes în perioada 8-11 septembrie anul acesta. „Am avut bucuria de a primi vizita unui număr de aproximativ 60 de scriitori, majoritatea englezi, la cea de-a doua ediție a festivalului de la Richiș de poezie englezească despre Transilvania. De asemenea, manifestările au inclus o expoziție de pictură foarte interesantă“, a precizat Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan.

Îndrăgostită de Transilvania

Inițiativa organizării festivalului îi aparține englezoaicei Lucy Abel Smith, specializată în istoria artei, care are și o casă tradițională la Richiș unde își petrece o bună parte a timpului în fiecare an. Lucy Abel Smith a înființat în anul 2000 firma Reality and Beyond Ltd, ca o continuare firească a activității sale din ultimele trei decenii în care a organizat circuite de turism cultural în România și alte țări din centrul și estul Europei. Englezoaica a mai lucrat și în calitate de consultant pentru Fondul Artistic din Marea Britanie, British Museum Society, Prietenii Academiei Regale și Muzeul Victoria și Albert, precum și în cadrul Smith College Alumni, Venetian Heritage sau Sotheby's, prilejuindu-le cunoscătorilor posibilitatea de a vizita palate, case și colecții pe tot continentul. Smith este și fondatoarea unei expoziții bienale de sculptură în aer liber, în orașul său natal, Gloucestershire. În inima ultimului peisaj medieval nealterat din Europa, Lucy Abel Smith și colaboratorii săi au oferit scriitorilor și publicului posibilitatea de a se întâlni, de a discuta și a-și împărtăși ideile, creațiile și proiectele. În afară de Richiș, oaspeții festivalului au putut descoperi Biertanul, Copșa Mare, Alma Vii și celelalte sate săsești din împrejurimi. Agenda festivalului a fost caracterizată de flexibilitate, pentru a le permite scriitorilor, poeților și publicului mai multe pauze în care să interacționeze liber. Pe lângă lecturi și colocvii, programul a inclus excursii în Mediaș și în zonă, momente muzicale și degustări de preparate tradiționale.

Ambasadorul britanic a făcut promovare pe Twitter

E.S. Paul BRUMMELL
„Greutatea“ celei de-a doua ediții a fost dată de vorbitori precum: Anouk Markovits („I am Forbidden“), Alan Ogden („Winds of Sorrow“), Bronwen Riley („Transylvania“), Jonathan Levi („Septimania“), poeții Stephen Watts și Claudiu Komartin, botanistul și scriitorul Bob Gibbons, scriitorul John Wyse Jackson, fondatorul Zozimus Bookshop, producătorul de film Dragoș Lumpan, care lucrează la un proiect despre transhumanță, Mike Ormsby („Never Mind the Balkans, Here’s Romania“), Simon Fenwick, Bernard Wasserstein („On The Eve“), istoricul și scriitorul Norman Stone, Julie Dawson și Zsuzsa Szebeni.
Unul dintre oaspeții de seamă ai ediției desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute a fost E.S. Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii în România, care s-a declarat în nenumărate rânduri împătimit de cultura, istoria și peisajul natural din Transilvania. Diplomatul britanic a ținut să împărtășească pe o rețea de socializare câteva gânduri și fotografii culese în vizita sa. „Fascinant colocviul lui Bronwen Riley despre trupele auxiliare din Dacia aflate în misiune la Zidul lui Hadrian“ este una dintre notițele publicate pe contul de Twitter al ambasadorului.

Claudiu KOMARTIN | poet: „Am participat și la prima ediție, de acum trei ani, când am ajuns prima oară în vechile sate săsești din inima României (Biertan, Richiș, Copșa Mare, Moșna, Alma Vii...) și unde am avut o lectură bilingvă cu prietenul meu, poetul londonez Stephen Watts. (...) O zonă minunată, pe care nu îmi găsesc ușor cuvintele să o laud. Mi-ar plăcea uneori să fug în locurile alea și să nu mai știu de niciun fel de complicație a lumii în care sunt scufundat.“

Diplomat și scriitor

Ambasadorul Paul Brummell lucrează în cadrul Ministerului de Externe al Regatului Unit încă din 1987 și este ambasador la București din septembrie 2014. În paralel, are și o carieră publicistică, fiind autor al unor ghiduri de călătorie dedicate Turkmenistanului și Kazakhstanului, țări în care a activat și în calitate de ambasador, și a fost nominalizat la premiul Spectator’s Shiva Naipaul pentru un articol despre festivalul de la San Remo.
    Trimite prin e-mail