marți, 23 august 2016

Publicat la 8/23/2016 11:48:00 a.m. de Anonim

Filme fantastice la „Lună Plină” | Un EVENIMENT RECOMANDAT de Monitorul de Mediaș; PROGRAM COMPLET


Festivalul de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul de acest gen din România, începe pe 25 august în Biertan și, timp de patru zile, își va trece spectatorii, cu șoc și groază, prin toate colțurile lumii.

Grozăviile se vor petrece în Grădina Méliès, Cinema Vertigo și Sala Karloff, dar și la terasa „La Țăruș”. Șase lungmetraje intră în competiția pentru Trofeul „Lună Plină”, la cea de-a cincea ediție.
Spania va pune stăpânire pe Grădina Méliès, chiar în prima seară a festivalului, odată cu „Mi Gran Noche”, cel mai recent film al renumitului regizor Álex de la Iglesia, prilej de excese bahice, satiră și explozii histrionice tipice pentru un Revelion televizat local. Patru nominalizări la Premiile Goya. O raritate, România e prezentă în program cu „Vizitatorul”, debutul în lungmetraj al lui Jamil Hendi cu Ionuț Grama, Oana Irina-Dușu și Andreea Boșneag în rolurile principale. Un horror autohton despre un apartament cu o istorie sumbră și tinerii care se mută în el.


Groază şi blesteme

În producția daneză „Shelley”, în regia lui Ali Abbasi, proiectată la Berlinale, o tânără româncă acceptă să fie mamă surogat pentru un cuplu care nu poate avea copii, dar lucrurile se dovedesc a nu fi atât de simple. „Shelley” e o mostră impecabilă de film de groază, prilejuindu-i actriței Cosmina Stratan un excelent rol de compoziție. Din India vine „Ludo”, regizat de Q, Nikon, o poveste sângeroasă – interzisă minorilor – despre patru adolescenți și un joc blestemat. Filmul atinge teritorii neexplorate ale genului horror și are potențialul de a schimba fața cinema-ului horror indian.

Filme premiate

Filmele de groază suedeze sunt reci și necruțătoare cu personajele lor. În multi-premiatul „Sensoria”, regizat de Christian Hallman, Caroline, bătută oricum de soartă, își dorește un nou început și schimbă apartamentul, moment în care realizează că nu este atât de singură pe cât ar crede și pe cât și-ar dori. Din Argentina aflăm cum e cu teroarea la psihiatru – „Presagio” / „Omen”, a lui Matias Salinas, e povestea unui tânăr scriitor pe care terapia după moartea soției și a copilului îl catapultează într- un univers halucinant, la granița dintre real și fantastic.

Competiţia scurtmetrajelor

Revine competiția de scurtmetraje la „Lună Plină”, iar cele șapte producții care vor concura pentru Premiul Publicului au fost selectate de criticul de film Cătălin Mesaru: „Ermida”, „Mayday”, „La Voce”, „Death Sentence”, „The Procedure”, „Leshy” și „Somnul lui Richi”, al lui Lari Gligor și Iulian Stanciu. „Scurtmetrajele din selecție acoperă o plajă largă de delicii poetic-terifiante, scabroase și cu impact eminamente la publicul doritor de frisoane pe șira spinării. Filmele vin din zone diferite ale globului: Canada, Portugalia, Franța, Cehia, SUA și, mai ales, România –  lucru îmbucurător pentru publicul neaoș însetat de groază și teroare”, spune Cătălin Mesaru.

Aniversare

Pentru că anul acesta se împlinesc 30 de ani de la lansare, în atmosfera unică a Biertanului, spectatorii îi vor putea revedea pe David Bowie și Jennifer Connelly în iconicul „Labyrinth” (r. Jim Henson, 1986). Ca în fiecare an, neegalatul, mereu surprinzătorul și adictivul „Rocky Horror Picture Show” (r. Jim Sharman, 1975) va închide festivalul. Nu lipsesc de la „Lună Plină” nici petrecerile, jocurile de tip „escape room” sau târgul de produse tradiționale și hand-made. Cinefilii au la dispoziție, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar și un camping modern.Despre festival

Festivalul de Film Horror și Fantastic „Lună Plină” (25 – 28 august)  este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Transilvania Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Primăriei Biertan. Abonamente (cu sau fără camping inclus) găsiţi pe http://lunaplinafestival.ro/stiri/bilete-la-luna-plina-2016, dar se vor putea achiziționa și direct de la fața locului.


    Trimite prin e-mail