luni, 11 iulie 2016

Publicat la 7/11/2016 11:23:00 a.m. de Anonim

Valori ecologice promovate în școli


Garda Națională de Mediu și inspectoratele școlare județene vor colabora strâns, în următorii ani, pentru ca elevii să-și dezvolte cunoștințele despre protecția mediului, atât în sistemul de învățământ, cât și în urma unor proiecte derulate de Garda de Mediu.

Bogdan TRIF
Principalele direcții ale colaborării au fost strânse într-un protocolul încheiat între Garda Națională de Mediu și inspectoratele din țară. Recunoscând importanța activității de educație pentru formarea conștiinței ecologice și pentru protecția mediului în rândul elevilor, dobândite prin intermediul activităților extrașcolare, părțile au convenit să pună baza acestui parteneriat activ. „Politicile de dezvoltare durabilă, educția ecologică privind deșeurile, prezentarea aspectelor simple privind problemele de mediu trebuie să fie cunoscute și de către elevi din sistemul național de învățământ. Educația ecologică este un proces care are drept scop îmbunătățirea calității vieții prin asigurarea oamenilor a mijloacelor de care au nevoie pentru a rezolva și împiedica problemele de mediu. Educația de mediu poate ajuta oamenii să câștige cunoștințe, deprinderi, motivații și valori de care au nevoie pentru a utiliza eficient resursele pământului și de a-și asuma răspunderea pentru menținerea calității mediului“, susține Bogdan Trif, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Rolul instituției de mediu

În județul Sibiu, protocolul a fost semnat de Ștefan Firu, inspector școlar general al IȘJ Sibiu, și Constantin Dragomir, comisar-șef al Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu Sibiu. Urmează ca în perioada următoare să fie stabilite și evenimnetele pe teme de mediu care se vor organiza în anul școlar 2016/2017. „Comisarii Gărzii Naționale de Mediu pot contribui la formarea conștiinței ecologice. Fiind independenți de sistemul de învățământ, avem convingerea că putem ajuta mai mult pe toți cei ce doresc să învețe, mai bine, mai eficient“, motivează Dragomir. 

Implicarea IȘJ

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu se va implica prin punerea la dispoziție a informațiilor privind educația pentru mediu, pentru realizarea de proiecte, pliante și alte materiale care au ca scop formarea unor abilitățide viață sănătoasă, într-un mediu sănătos, în rândul elevilor. Totodată, va organiza evenimente având ca tematică protecția mediului, cu sprijinul instituției de mediu sibiene. Scopul principal este protejarea și dezvoltarea mediului prin implicarea elevilor. (C.P.)
    Trimite prin e-mail