vineri, 22 iulie 2016

Publicat la 7/22/2016 07:55:00 p.m. de Anonim

„InfOlanda: întreabă un bibliotecar!” – un nou serviciu de bibliotecă adaptat nevoilor comunității

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu anunță deschiderea unui nou serviciu pentru comunitățile sibiene – "InfOlanda: întrebați un bibliotecar!" – în bibliotecile din mediul municipal, urban mic și comunal. În nordul județului, serviciul este accesibil la Mediaș, Ațel, Biertan, Dîrlos, Micăsasa, Marpod și Merghindeal.


Începând cu data de 18 iulie, în 15 biblioteci publice sibiene: Filiala Bâlea a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, Biblioteca Municipală ”St. L. Roth” Mediaș, Biblioteca Orășenească Avrig, Biblioteca Orășenească Săliște, Biblioteca Orășenească Tălmaciu și în bibliotecile comunale din Ațel, Biertan, Dîrlos, Cristian, Marpod, Merghindeal, Micăsasa, Nocrich, Slimnic și Șura Mare va exista un punct de informare specializat pe incluziunea pe piața muncii olandeze, în particular, cu extensie pe spațiul Uniunii Europene.
Ambasada Olandei, în parteneriat cu Fundația Progress și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a demarat acest program de informare având ca principal scop utilizarea potențialului bibliotecarilor locali, precum și a spațiului disponibil în biblioteci, ca loc de referință în comunitate unde pot fi accesate informații și materiale utile în documentarea deciziei de a lucra în străinătate.
Scopul proiectului este acela de a informa cetățenii români interesați de munca în Olanda/ spațiul UE privind necesitatea unei bune documentări înainte de plecare. Succesul la locul de muncă şi integrarea în comunitate, precum şi prevenirea pericolelor legate de contracte de muncă nefavorabile sau chiar de exploatarea prin muncă depind în mare măsura de cunoaşterea drepturilor, obligaţiilor, oportunităţilor şi riscurilor privind viaţa şi munca în Olanda.
În acest scop, Biblioteca Județeană – prin departamentul Metodic. Comunicare. Programe a susținut o primă sesiune de instruire a bibliotecarilor locali pentru a oferi informații de bază cu privire la condițiile de viață și de muncă din Olanda, precum și la instituțiile care pot oferi sprijin în aceste demersuri.
În urma acestui curs, bibliotecarii înscriși în program cunosc și sunt capabili să transmită informațiile de bază cu privire la condițiile de viață și de muncă din Olanda, membrilor comunității din care fac parte; recunosc nevoia de informare, inițiază oferta de informații specifice și știu să răspundă la cele mai frecvente întrebări ale persoanelor interesate de a trăi și lucra în Olanda / spațiul UE,  direcționându-i către canale de comunicare de încredere pentru a obține și mai multe informații; cunosc rolul pe care îl au în cadrul proiectului, precum și  care sunt materialele pe care urmează să le distribuie și să le afișeze în cadrul comunității.
O nouă sesiune de curs va avea loc în a doua jumătate a lunii august, cu prezența altor 15 bibliotecari din Sibiu și județ, care la rândul lor voi primi toate informațiile necesare dezvoltării noului tip de  serviciu de bibliotecă.
Inspecția Muncii și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, împreună cu agențiilor lor teritoriale, reprezintă parteneri cheie în cadrul acestui proiect.
Acțiunea face parte din Proiectul privind mobilitatea forţei de muncă, demarat de Guvernul olandez în 2014 și se desfășoară în județele Suceava, Galați, Sibiu, Bacău, Mureș, Maramureș, Timiș, Brăila.
    Trimite prin e-mail