miercuri, 29 iunie 2016

Publicat la 6/29/2016 11:04:00 a.m. de Anonim

Medici preocupați să ofere îngrijiri mai bune


În perioada 15-18 iunie, a avut loc, la Timișoara, cursul de bază de fixare a fracturilor „AO Trauma Course - Basic Principles of Fracture Management”, organizat de grupul AO România, din care fac parte și ortopezii sibieni dr. Mihai Roman și dr. Radu Fleacă.Cel mai solicitat curs din România

Medicii Mihai Roman și Radu Fleacă sunt cadre universitare cu experiență în cadrul disciplinei Ortopedie la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și medici primari în specialitatea ortopedie-traumatologie cu nenumărate intervenții chirurgicale la activ. „Am decis să ne implicăm în această activitate educațională de excepție și să oferim cunoștințele și experiența noastră colegilor mai tineri, împreună cu încă opt lectori români și trei lectori din străinătate (Ungaria, Grecia, Germania). Și toți o facem «pro-bono», fără remunerație, strict din pasiune pentru meserie și dorința de cunoaștere. Este cel mai solicitat curs din România - cele 48 de locuri s-au ocupat în circa 20 de minute de la deschiderea înscrierilor. Și asta în condițiile în care cursul este foarte scump, logistica necesară desfășurării acestuia fiind extrem de complexă. Cursul de anul acesta este prima parte a unui ciclu care cuprinde două etape: bază și avansați”, a precizat dr. Mihai Roman.

Lectori din Sibiu

Cursul s-a derulat pe parcursul a trei zile și a cuprins prelegeri, work-shop-uri și sesiuni de discuții clinice. Au participat 48 de tineri ortopezi din toata țara, precum și cinci medici din Republica Moldova. Cei doi medici sibieni fac parte din nucleul de bază de ortopezi care sunt implicați în organizarea și desfășurarea acestui curs. „Pentru noi este o onoare deosebită să participăm ca și lectori la cel mai căutat curs de ortopedie din România. Chiar dacă presupune un sacrificiu personal, recompensa este pe măsură. Alături de mai tinerii noștri colegi, învățăm și noi. Contactul cu energia extraordinară pe care vârsta lor o aduce ne stimulează și ne motivează. Suntem pe un drum bun”, este de părere dr. Roman.


Principii și metode moderne

AO România are în componență un număr restrâns de ortopezi și are ca și misiune îmbunătățirea îngrijirii pacienților cu afecțiuni musculoscheletale traumatice, prin cercetare, dezvoltare, educație și promovarea calității în tratamentul fracturilor. „Fundația AO își are sediul în Elveția și este rezultatul muncii de pionerat al unui grup excepțional de ortopezi elvețieni care, în 1956, și-au unit energiile pentru a crea o școală de ortopedie care să ofere o concepție unitară și coerentă asupra tratamentului fracturilor. Principiile AO, metodele de fixare, precum și tehnologia dezvoltate și elaborate de acest grup și perfecționate pe parcursul anilor s-au impus peste tot în lume și stau la baza tratamentului modern al fracturilor. Ceea ce completează viziunea extraordinară a acestora este modul în care au înțeles să disemineze învățătura în întreaga lume. Au cuprins partea teoretică într-un volum de specialitate - îi putem spune biblie a traumatologiei osteoarticulare - și au creat un format de curs extraordinar de bine închegat și consistent, reprodus în majoritatea țărilor lumii, prin care reușesc să transmită noilor generații cunoștințele necesare”, explică dr. Roman.
    Trimite prin e-mail