joi, 2 iunie 2016

Publicat la 6/02/2016 01:24:00 p.m. de Anonim

EDITORIAL | O zi cât patru ani

Duminică, 5 iunie, medieșenii stau în fața unor decizii radicale. Duminică, își vor alege primarul și consilierii locali care ar trebui să le reprezinte interesele în următorii patru ani.


Autor: Aurelian LUNGU

Ne aflăm la finalul unei campanii diferite de balamucul tragicomic de care eram deja sătui în fiecare ciclu electoral. Poate că niciunul dintre candidați nu a reușit să impresioneze prin platforma sa politică, prin proiecte originale, care să demonstreze o viziune demnă de viitorul pe care ni-l dorim. Vom afla peste câteva zile cine și în ce măsură a câștigat încrederea alegătorilor. Dar, cel puțin, putem fi siguri că votul nu se mai cumpără cu o sticlă de ulei. O campanie electorală în limitele decenței este prea puțin meritul politicienilor sau rezultatul evoluției noastre, ca societate cu ambiții occidentale, către normalitate. Este, însă, un rezultat benefic al stricteții impuse de noua legislație. „Îi mulțumesc lui Iohannis și lui Cioloș, că avem parte de o campanie normală. Fără bannere pe toate străzile, fără pomeni electorale, fără mici și bere“, îmi spunea un primar, zilele trecute. Cu câteva mici excepții, candidații au înțeles că a trecut vremea manelelor electorale.
Nouă candidaţi ţintesc fotoliul de edil-șef al municipiului de pe Târnava Mare la alegerile locale. Patru sunt de profesie ingineri, doi sunt jurişti, unul este economist, unul manager şi unul inspector situaţii de urgenţă. Aspiranţii la această funcţie au între 34 şi 52 ani, toţi sunt căsătoriţi şi, cu o singură excepţie, au cel puţin un copil. Pe 5 iunie, medieşenii trebuie să îşi aleagă viitorul primar al oraşului dintre cei nouă candidaţi înscrişi oficial în această bătălie electorală. 
Fiecare dintre cei nouă și-a cântărit atuurile, însă cetățeanul are dreptul și libertatea de a-i judeca. Dacă unul mizează pe experiența în administrație, altul se mândrește că e tânăr, al treilea vine după o carieră în management privat și așa mai departe. Toți jură că iubesc Mediașul, iar majoritatea par credibili. Mesajele lor politice au tot circulat prin media, iar alegătorii trebuie să aibă discernământul de a citi printre rânduri. Cinci dintre aspiranţii la funcția de primar vin din partea unor partide politice, în timp ce restul candidează din postura de independenţi. Unul singur va câştiga, însă, alegerile locale şi va conduce destinele oraşului în următorii patru ani. Din cei nouă, „în cărți“ rămân, de fapt, cinci. „Nu există a treia cale. Alte opțiuni de vot decât cele în favoarea PNL reprezintă un vot indirect pentru PSD“ spune Raluca Turcan și cred că are dreptate. Fără a nesocoti aspirațiile cuiva, precum și fără intenția de a legitima vreun partid, trebuie lămurit că independenții nu contează în economia alegerilor. Cel puțin de data aceasta. Un candidat neafiliat vreunei formațiuni și lipsit de sprijinul unei echipe se reprezintă, din păcate, doar pe sine însuși. Deciziile administrative majore se iau prin consens politic și, de aceea, un primar are nevoie de majoritate în Consiliul Local și de susținere în reședința județului și în capitala țării. Altfel, nu-și poate onora promisiunile făcute în fața celor care i-au acordat votul. Un primar independent sună bine, dar nu folosește orașului la nimic. Un consilier municipal independent nu are nici o șansă să-și impună punctul de vedere, ba chiar este coruptibil în fața intereselor grupurilor politice. Experiența a arătat că aleșii independenți își sfârșesc mandatul înregimentați politic sau eșuați moral, iar efectul este, întotdeauna, dezamăgirea.
În ultimele două decenii, nordul județului a fost mai mereu inexistent în planurile creionate de la Sibiu. Scrutinul de duminică reprezintă o ocazie în care medieșenii vor desemna și consilierii județeni, la îndemâna cărora se află multe proiecte strategice, importante pe termen lung pentru dezvoltarea întregii regiuni.
Mediașul are nevoie de oameni care vor, știu și pot să-și pună priceperea în slujba interesului public. La Primărie, în Consiliul Local și în Consiliul Județean. Decizia finală stă în ștampila dumneavoastră!
    Trimite prin e-mail