Un grup restrâns de ortopezi din România și din SUA s-au întâlnit la Timișoara, la un curs de specializare în chirurgia artroscopică a articulației umărului, printre lectorii prezenți fiind și dr. Mihai Roman, medic primar ortopedie traumatologie, specializat în chirurgia artroscopică.
Autor: Aurelian LUNGU
Lectorii invitați la cursul de specializare din Timișoara au fost doi dintre cei mai prestigioși specialiști în chirurgia umărului din SUA: prof. dr. Guido Marra, coodonatorul departamentului de umăr al Universităţii Northwestern din Chicago şi dr. William Stetson, preşedintele comitetului de programe internaţionale al AAOS.
Academia Americană a Chirurgilor Ortopezi (AAOS), împreună cu un grup selecţionat de ortopezi din România, a organizat la Timişoara în perioada 21-22 aprilie cursul de specializare în chirurgia (artroscopică) a articulației umărului.
Lectorii invitaţi au fost doi dintre cei mai prestigioşi specialişti în chirurgia umărului din SUA: prof. dr. Guido Marra, coodonatorul departamentului de umăr al Universităţii Northwestern din Chicago şi dr. William Stetson, preşedintele comitetului de programe internaţionale al AAOS.
Cinci lectori din România, invitați la curs
Au fost invitaţi cinci lectori din principalele centre universitare din România precum şi unul din Bosnia Herţegovina. Doctorul sibian Mihai Roman, medic primar ortopedie traumatologie, specializat în chirurgia artroscopică, a făcut parte din grupul restrâns de lectori români care s-au implicat în organizarea acestui curs. „A fost o onoare pentru mine să fiu selecţionat de către distinşii profesori americani pentru a participa la programul de perfecţionare pe care Academia Americană îl desfăşoară în România. Acest program are ca şi principal scop aprofundarea cunoaşterii problematicii articulaţiei umărului, în special în ceea ce priveşte chirurgia artroscopică. Pe parcursul ultimului an, am depus o muncă intensă şi consistentă în această direcţie, care a culminat cu organizarea cursului extins de chirurgia umărului de la Timişoara. Spre deosebire de anul trecut, majoritatea temelor prezentate anul acesta au fost preluate de către partea română”, a mărturisit dr. Roman.
Cursul a stârnit un mare interes
Cursul, desfăşurat pe parcursul a două zile, a trezit un mare interes şi a atras un număr de 75 medici ortopezi din majoritatea zonelor ţării, dornici de a învăţa noi concepte şi tehnici chirurgicale adresate patologiei umărului. „Participanţii au avut aşteptări mari privitor la acest curs având în vedere prestigiul de care se bucură Academia Americană şi cei doi specialişti în chirurgia umărului care au fost alături de noi. Feedback-ul pe care l-am primit a arătat că aceste aşteptări au fost în totalitate confirmate, participanţii fiind extrem de încântaţi”, a adăugat medicul sibian.
Au fost consultați 28 de pacienți
Cursul de anul acesta a fost precedat de un precurs (train the trainers) adresat doar celor șase lectori români prin care aceştia au beneficiat de expertiza colegilor americani pentru a aprofunda aspectele mai complexe ale problematicii umărului. „Cele trei zile premergătoare cursului au fost extrem de intense şi fructuoase. Am consultat împreună 28 de pacienţi cu afecţiuni diverse şi complexe şi am parcurs împreună partea teoretică privind patologia umărului. Schimbul de informaţii cu specialiştii americani a fost extrem de bun, aceştia arătându-şi întreaga disponibilitate pentru a ne transfera cât mai mult din vasta lor experienţă. A fost o săptămână incredibil de intensă şi solicitantă, dar sacrificiul a meritat. Cred că putem aplica în practica curentă foarte mult din ceea ce am acumulat în această săptămână. Acesta este, de fapt, scopul final al străduinţei noastre - să putem oferi pacienţilor din România opţiunea unui tratament medical la nivelul cel mai bun”, a conchis dr. Roman.
Mihai ROMAN | medic: „Am încercat să diversificăm programul cursului şi să introducem, pe lângă partea de curs, prezentări de caz interactive şi demonstraţii chirurgicale, precum şi work-shopuri de tehnici artroscopice.“