vineri, 8 aprilie 2016

Publicat la 4/08/2016 01:29:00 p.m. de Redacţie

Proiect social de anvergură. Asociaţia Phoenix-Speranţa a obţinut o finanţare de 1,09 milioane euro din Danemarca

Proiectul „Complex de servicii de integrare socio-profesională pentru persoane vulnerabile la Mediaş“ a fost lansat oficial. Acesta este derulat de către Asociaţia Phoenix-Speranţa, ce are ca şi parteneri Primăria Mediaş, prin Direcţia de Asistenţă Socială, şi Asociaţia „Habitat for Humanity România“. Proiectul este cofinanţat de către Consiliul Local Mediaş cu aproximativ 200.000 euro, municipalitatea punând la dispoziţie o clădire în vederea reabilitării și un teren pentru construcția locuințelor sociale.


Autor: Alex PÎNTEA

Sala de şedinţe „Daniel Thellmann“ din cadrul Primăriei Mediaş a găzduit, miercuri dimineaţă, conferinţa de lansare a unui proiect social deosebit pentru municipiul de pe Târnava Mare. Asociaţia Phoenix-Speranţa a reuşit să obţină fondurile necesare pentru a înființa un complex de servicii de integrare socio-profesională pentru persoane vulnerabile la Mediaş. Proiectul în valoare de peste un milion de euro va fi implementat cu sprijinul Fundaţiilor Velux din Danemarca. 

Şanse la o viaţă normală

Proiectul social va fi implementat pe durata a 30 de luni. Acesta se va desfăşura începând de acum şi până în  septembrie 2018. Obiectivul său principal este crearea de  șanse pentru o viață normală, independentă, pentru tineri de până la 25 de ani, expuși excluziunii din cauza vulnerabilității create de lipsa școlarizării, sărăcie extremă, etnie, dizabilitate sau familie monoparentală. Proiectul constă în aplicarea unui model de intervenție socială care conjugă eficient asistența sociala guvernamentală cu experiența inovatoare neguvernamentală, într-un parteneriat public-privat.

Activităţi cheie

Concret, în cadrul acestui proiect există mai multe activităţi-cheie. Astfel, modulul de intervenţie cuprinde evaluarea capacităţii de muncă şi/sau nevoii de instruire, consilierea pe teme circumstanțiale, medierea unui loc de muncă adecvat, în unitatea protejată, în structura de economie socială sau pe piața deschisă a muncii, dar şi instruirea pentru o viață independentă care presupune păstrarea locului de munca și locuirea autonomă. Pentru ca acest proiect să poată funcţiona în bune condiţii este nevoie de construirea a două entităţi. Prima dintre ele este o structură de economie socială pe terenul fostei şcoli de aviaţie din Mediaş, iar cea de-a doua, un bloc de locuințe sociale, cu scop de instruire, în vederea atingerii scopului final: viața independentă, cu loc de muncă plus locuință și fără ajutor social.

200 de beneficiari

Grupul ţintă al acestui proiect este format din 200 de tineri care se află în baza de date a Direcţiei de Asistență Socială Mediaş. Dintre aceştia, la finalul proiectului, aproximativ jumătate vor putea avea un trai independent. „Numărul de tineri vulnerabili reintegrați, principalul indicator de performanță al proiectului, relevă convingerea noastră că fiecare om se cuvine să fie ajutat în așa fel încât să-și ia, fie și parțial, viața în propria răspundere. Fiecare trebuie stimulat să-și dorească să fie un membru activ în comunitate, având dreptul să primească sprijin, dar și obligația de a oferi ceea ce poate societății. Ecuaţia individ-societate este una a participării şi anume a ambilor termeni“, este de părere Maria Stănescu, manager de proiect şi directorul Asociaţiei Phoenix-Speranța.

Proiecte non-profit

Fundaţiile Velux cuprind cele două organizații non-profit Villum Fonden şi Velux Fonden. Printre ariile finanțate prin programele de grant se află științele, mediul înconjurător, domeniul social și cultural în Danemarca și străinătate. În 2014, cele două fundații au acordat finanțări comune de circa 150 milioane de euro pentru proiecte non-profit. Ambele fundații au fost înființate de Villum Kann Rasmussen, fondatorul Velux și al altor companii din Grupul VKR, a cărui misiune este de a aduce lumina zilei, aerul curat și un mediu mai bun în viața de zi cu zi a oamenilor.

Maria STĂNESCU | manager proiect: „Asociația Phoenix Speranța a obținut finanțarea de la Fundația Velux, care oferă, odată cu banii, un extraordinar exemplu de responsabilitate socială europeană, îndreptată spre zonele în care dezechilibre de tot felul afectează marile valori ale umanității: democrația, libertatea și chiar cuceririle civilizației.“
    Trimite prin e-mail