marți, 5 aprilie 2016

Publicat la 4/05/2016 03:09:00 p.m. de Anonim

Bilanț pozitiv la Dumbrăveni


Primarul Georgeta Irimie și echipa sa continuă proiectele de dezvoltare la Dumbrăveni. În ultimii patru ani, sumele alocate investițiilor au crescut constant, pentru a rezolva cât mai multe dintre problemele cu care se confruntă comunitatea.


Autor: Aurelian LUNGU

Bugetul pentru anul 2016 și lista investițiilor sunt aprobate și deschid calea unor noi proiecte. „Conducerea orașului muncește ca o echipă, capabilă din punct de vedere profesional, și dornică să realizeze cât mai multe schimbări în bine, atât a feței orașului, cât și pentru îmbunătățirea vieții economice și sociale a orașului și, implicit, la îmbunătățirea vieții fiecărui cetățean. Primăria Dumbrăveni are o activitate complexă, fiind mereu deschisă cetățenilor. Scopul nostru principal este buna administrare a avutului public și a celui local, precum și satisfacerea nevoilor locuitorilor“, a precizat ing. Georgeta Irimie, primarul orașului Dumbrăveni.


Investiții preconizate pentru 2016

Bugetul local de venituri și cheltuieli, bugetul din venituri proprii și subvenții și Programul de investiții pe anul 2016 al orașului Dumbrăveni a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali, în cadrul ședinței extraordinare din 2 februarie. 


11,61 milioane de lei totalizează bugetul local de anul acesta. Mai bine de o treime din această sumă, respectiv 3.445.000 de lei, au fost alocați secțiunii de dezvoltare, restul servind cheltuielilor de funcționare ale orașului. Bugetul este cel mai mare din ultimii opt ani, exceptând anul 2015, la fel și alocarea bugetară destinată investițiilor. „În această perioadă, la Dumbrăveni este în plină desfășurare un proiect în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, finanțat prin OG 28, prin care se modernizează podul peste Târnava, de la intrarea în oraș, și 16 străzi importante, în lungime de aproape 10 km: 1 Decembrie, Tudor Vladimirescu, Ernei, Crișan, Horea, Avram Iancu, Cuza Vodă, Cloșca, Dobrogeanu Gherea, Zorilor, Nicolae Bălcescu, Aviator Țifrea, Octavian Goga, Teilor, Simion Bărnuțiu și Privighetorii“, detaliază primarul Georgeta Irimie.


În 2016, vor continua lucrările de reabilitare la clădirea care găzduiește substația locală a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (str. Ernei nr. 25), amenajarea unui puț de apă în satul Șaroș pe Târnave și modernizarea și asfaltarea unor străzi de interes local (proiect cu cofinanțare). Însă lista obiectivelor de investiţii pe anul 2016 cu finanţare parţială sau integrală de la bugetul local al oraşului Dumbrăveni, repartizate pentru bugetul local, include aproape 30 de lucrări noi:
- reabilitarea instalației de încălzire centrală la sediul Primăriei;
- reabilitarea instalației de încălzire centrală la Liceul Teoretic;
- reabilitarea instalației de încălzire centrală la Grupul Școlar Agricol „Timotei Cipariu“;
- reabilitarea parcului de joacă pentru copii de la Grădinița nr. 2/Grupul Școlar Agricol „Timotei Cipariu“;
- reabilitarea curții interioare la Casa de Cultură Dumbrăveni;
- extinderea rețelei de încălzire centrală la Casa de Cultură Dumbrăveni;
- amenajarea cabinei pentru actori (compartimentare și amenajare);
- împrejmuirea stadionului;
- amenajarea parcurilor de joacă pentru copii în Piața Timotei Cipariu;
- reabilitarea parcului de pe str. Cuza Vodă;
- extinderea sistemului de monitorizare video în oraș;
- trotuar Ernea;
- trotuar str. Dobrogeanu Gherea;
- asfaltarea străzii Privighetorii;
- reabilitarea străzii Târnavei prin tratament cu emulsie și criblură;
- reabilitarea străzii Căpâlnei prin tratament cu emulsie și criblură;
- amenajare parcări pe str. Avram Iancu;
- amenajare parcări pe str. Mihai Eminescu;
- reabilitare prin pietruire str. Sub Chirpeș - sat Șaroș pe Târnave;
- reabilitare prin pietruire str. Ernea;
- reabilitare prin pietruire str. Poligon;
- betonare str. Zidarilor;
- betonare str. Zugravilor;
- betonare str. Meseriașilor;
- reabilitare șanțuri și podețe pe str. Mihail Kogălniceanu;
- reabilitare șanțuri și podețe pe str. Ernea.
Tot anul acesta, municipalitatea va achiziționa dotări independente pentru sediul Primăriei (mobilier - fișete) și pentru Casa de Cultură (sistem de sonorizare), precum și o freză pentru deszăpezirea trotuarelor.


2015: cele mai mari sume pentru investiții din întreaga legislatură

Bugetul local realizat la 31 decembrie 2015 s-a cifrat la 14.453.263 lei, adică 110,11 la sută din prevederile inițiale.


Peste 20 de lucrări ample de infrastructură s-au desfășurat în anul 2015, la Dumbrăveni, cu finanțare integrală sau parțială din bugetul local. S-a reușit, astfel, ameliorarea situației drumurilor de pe teritoriul orașului și a satelor aparținătoare.


Iată lucrările noi finanțate anul trecut:
- amenajare parcuri de joacă pentru copii;
- reabilitare Casa de Cultură - instalații, zugrăveli;
- reabilitare interioară sala de sport - instalații, zugrăveli;
- reabilitare teren mic baza sportivă;
- extinderea rețelei de iluminat public;
- reabilitarea curții de la clădirea Creșei (str. Mihai Eminescu nr. 42);
- reabilitare piață și târg de animale;
- trotuare pe străzile: Pandurilor, Tudor Vladimirescu, Ernei, Libertății;
- asfaltarea străzilor: N. Pușcaș, Morii, Dimineții;
- reabilitare str. Stadionului prin tratament cu emulsie și criblură;
- reabilitare str. Cetății prin tratament cu emulsie și criblură;
- reabilitare str. Luncii și str. Morii - sat Șaroș pe Târnave - prin tratament cu emulsie și criblură;
- reabilitare str. Griviței și str. Hunguș - sat Șaroș pe Târnave - prin tratament cu emulsie și criblură;
- reabilitare șanțuri și podețe pe str. Griviței și str. Hunguș - sat Șaroș pe Târnave;
- reabilitare șanțuri și podețe pe str. Libertății;
- reabilitare șanțuri și podețe pe str. Ernea.
Lucrările în continuare au presupus modernizarea și asfaltarea unor străzi de interes local din orașul Dumbrăveni (proiect cu cofinanțare), reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public, reabilitarea clădirii de pe str. Ernei nr. 25 (sediu ISU), actualizarea Planului de Urbanism General și amenajarea unui puț de apă la Șaroș.


116.500 lei au fost cheltuiți pentru reparații la școli. „Punem un accent deosebit pe domeniul învățământ-cultură, deoarece așa cum ne educăm tineretul, așa îl vom pregăti pentru viață. Prin urmare, încercăm să asigurăm toate condițiile necesare pentru buna desfășurare a procesului educativ. Aproximativ 1.200 de copii și tineri urmează diferite forme de învățământ în unitățile de pe raza orașului Dumbrăveni și a satelor aparținătoare. Ei au la dispoziție o bază didactică bună, iar noi, administrația locală, ne străduim să îmbunătățim permanent și condițiile de studiu, în măsura în care ne permit fondurile de care dispunem“, menționează edilul-șef al orașului.
Nu în ultimul rând, anul trecut a fost modernizată rețeaua de calculatoare și au fost achiziționate dotări independente pentru Casa de Cultură.


„Construcția sălii de sport cu fonduri ANL a reușit să aducă puțin bucurie celor care doresc să facă sport și am constatat că, odată cu inaugurarea, cetățenii au început să profite de această facilitate, având în vedere și taxele mici de închiriere. Pentru anul 2015 ne-au propus ca sala de sport să beneficieze de reparații, mai ales la utilități - care lăsau de dorit -, și ne bucurăm că am și reușit să realizăm aceste reparații necesare“, a mărturisit primarul Irimie.


Din bugetul local pe 2015 a fost asigurată și cofinanțarea proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată“, derulat de operatorul regional Apa Târnavei Mari S.A. Mediaș.


2014: preocupare pentru străzi mai bune

Veniturile realizate la bugetul local al orașului Dumbrăveni s-au cifrat, în anul 2014, la 12.421.161 lei, iar cheltuielile - la 10.781.057 lei. Sume importante din bugetul de investiții au fost cheltuite pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii stradale. „Una dintre cele mai grave probleme cu care orașul Dumbrăveni s-a confruntat de-a lungul ultimelor decenii este starea proastă a drumurilor. Cu toate că s-au efectuat unele lucrări de reparații și plombări la străzi, curățatul acostamentului și a șanțurilor, precum și reparații la poduri și trotuare, putem spune că nu este de ajuns. Plombarea, pietruirea și aplicarea covoarelor asfaltice a continuat an de an, însă repararea totală a drumurilor este o acțiune costisitoare, așa că, în funcție de fondurile existente în bugetul local, am făcut eforturi pentru a eșalona lucrările“, explică ing. Georgeta Irimie, primarul orașului Dumbrăveni.


În 2014, au continuat lucrările pentru refacerea infrastructurii rurale - podețe în satul Șaroș pe Târnave și reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public. Totodată, a fost reactualizat Planul Urbanistic General al orașului. 


Lista noilor lucrări este consistentă:
- reabilitare Casa de Cultură Dumbrăveni - interior (șpaleți, pardoseli, scenă, băi, zugrăveli);
- reabilitare Casa de Cultură - zugrăveli sala de spectacol, amenajare curte de acces;
- amenajare parc de joacă pentru copii;
- amenajare parcări la blocuri;
- amenajare locuri de parcare pe str. Horea și str. Tudor Vladimirescu;
- amenajare cale de acces garaje (borduri și piatră spartă);
- realizarea unui monument în cinstea eroilor căzuți la datorie și împrejmuirea bustului lui Timotei Cipariu;
- reabilitarea clădirii sediu ISU;
- puț de apă Șaroș pe Târnave;
- reabilitare străzi prin pietruire;
- trotuar str. 1 Decembrie;
- trotuar str. Tudor Vladimirescu;
- asfaltare străzi: Avram Iancu, Mihail Kogălniceanu, Teilor;
- reabilitare str. Ernea prin turnare de covorașe asfaltice;
- reabilitare str. Țiglărie;
- reabilitare podeț Ernea;
- cofinanțare Consiliul Județean la Programul Național de Dezvoltare Locală a obiectivului de investiții din domeniul specific „Reabilitare/Modernizare a drumurilor publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților” din cadrul subprogramului „Regenerare urbană a municipiilor și orașelor”;
- cofinanțare la Programul Național de Dezvoltare Locală a obiectivului de investiții din domeniul specific „Reabilitare/Modernizare a drumurilor publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților” din cadrul subprogramului „Regenerare urbană a municipiilor și orașelor”;
- modernizare și asfaltare străzi de interes local în orașul Dumbrăveni.
Modernizarea rețelei de calculatoare (servere, computer backup și programele aferente), achiziția unor moto-unelte și a unor dotări independente la Casa de Cultură au implicat alte cheltuieli de investiție, la fel și cofinanțarea proiectului de apă și canalizare.


„A fost un an greu, un an de criză, dar în urma căruia ne putem mândri și cu anumite realizări semnificative. În 2014 s-au încheiat lucrările la mult așteptatul proiect de canalizare al orașului, rețeaua stradală de canalizare fiind finalizată, la fel și stația de pompare și cea de epurare, care sunt obiective esențiale vieții unui oraș civilizat. Ele sunt executate la cele mai înalte standarde tehnice, fiind printre cele mai moderne din țară. Cu această ocazie s-a realizat și schimbarea rețelei de conducte pentru alimentarea cu gaze naturale a orașului, precum și a conductelor de alimentare cu apă potabilă a populației, pentru ca străzile să nu mai fie sparte, în viitor, pentru înlocuirea acestor rețele“, a arătat primarul Georgeta Irimie.

2013: accent pe instituțiile de învățământ și cultură

Lucrările de refacere a infrastructurii rurale - podețe în satul Șaroș pe Târnave, precum și reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public au continuat și în anul 2013.


În plus, banii publici au fost cheltuiți pentru lucrări noi:
- reabilitare Casa de Cultură;
- amenajare parcuri de joacă;
- reabilitare acoperiș sala de sport;
- amenajare parcări la blocuri;
- actualizare PUG;
- reabilitare clădire aparținând domeniului public din Ernea, nr. 156 (acoperiș, fațade și schimbat tâmplărie);
- reabilitare străzi;
- trotuare în Ernea și Dumbrăveni;
- asfaltarea străzilor Pandurilor și Crișan;
- consolidare cu gabioane Șaroș pe Târnave.


Alte investiții au inclus: achiziționarea unei stații de radiocomunicații, a unui cărucior cu aspersor pentru irigat, a unui sistem de supraveghere video în Șaroș, extinderea sistemului de supraveghere video în Dumbrăveni, sistem de alarmă și supraveghere la școala din Ernea, achiziția unui greder tractor, cofinanțare la proiectul de gestionare și management al deșeurilor și cofinanțarea proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată“, derulat de operatorul regional Apa Târnavei Mari S.A. Mediaș. „Un aspect pe care îl consider foarte important este faptul că s-a asigurat iluminarea, împrejmuirea și securizarea clădirilor instituțiilor de învățământ din oraș și localitățile aparținătoare. Aceste investiții contribuie la obținerea unui climat de ordine și liniște publică și constituie un plus de siguranță pentru cetățenii orașului“, apreciază edilul din Dumbrăveni.

2012: instituții în „haine“ noi

În primul an al acestui mandat, primarul Georgeta Irimie a continuat lucrările de refacere a infrastructurii rurale - podețe în satul Șaroș pe Târnave, precum și reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public.


De asemenea, au fost demarate peste 15 investiții mari, majoritatea vizând îmbunătățirea stării drumurilor și a sediilor principalelor instituții:
- reabilitare acoperiș sediu Primărie;
- reabilitare sediu pompieri;
- reabilitare grădinița nr. 3 (amenajare curte interioară și centrală termică);
- reabilitare exterioară grădinița nr. 1;
- reabilitare exterioară grădinița Șaroș;
- reabilitare cămin cultural Șaroș (grup social și fântână);
- reabilitare cămin cultural Ernea (grup social și acoperiș);
- reabilitare blocuri gară (ghena de gunoi, gard, trotuar);
- reabilitare canalizare pluvială;
- reabilitare străzi prin pietruire;
- trotuare: Ernea, Șaroș, Dumbrăveni;
- reabilitare străzi în cartierul romilor;
- reabilitare drum comunal DC 70 limita cu județul Mureș - DJ 142G;
- reabilitare drum comunal DC 23 limita DJ 142 - Ernea;
- asfaltare străzi;
- execuție monumente ale eroilor la Dumbrăveni și Șaroș.


Sume semnificative au fost cheltuite și pentru cofinanțarea proiectului de apă și canalizare, a proiectului pentru gestiunea deșeurilor și a celor derulate prin Grupul de Acțiune Locală Podișul Mediașului. 
Tot în 2012, au fost achiziționate un autoturism și sistemul de alarmă și supraveghere video la Serviciul Evidența Populației. De asemenea, a fost realizat un studiu hidrologic pentru o cișmea în zona blocurilor de pe str. 1 Decembrie - Aleea Dumbrăvii.
    Trimite prin e-mail