marți, 26 aprilie 2016

Publicat la 4/26/2016 02:15:00 p.m. de Anonim

Aproape 350 de elevi și învățători au luat parte la proiecțiile CinEd din Mediaș | FOTO


În timpul săptămânii „Școala Altfel”, programul CinEd România a ajuns în Mediaș. În cele trei zile în care echipa a fost prezentă în oraș au avut loc nouă proiecții la Muzeul Gazelor și Școala Gimnazială nr. 5, toate destinate elevilor din ciclul primar. 

La proiecții au participat aproape 350 de copii și învățători, care au avut astfel șansa de a fi printre primii beneficiari ai celui mai nou și amplu program de educație cinematografică din Europa.


Prima zi de școală / Le Rentrée des classes, de Jacques Rozier și Luminița / Petite lumière, de Alain Gomis au fost cele două filme pe care copiii le-au văzut și discutat ulterior, alături de colegi și echipa CinEd. Actrița Carmen Lopăzan a fost invitata specială a celor 3 zile.


Sesiunea de dialog cu cei mici și cadrele didactice a evidențiat faptul că majoritatea elevilor au perceput filmele ca fiind foarte diferite de cele cu care sunt obișnuiți la televizor, demonstrându-se încă o dată nevoia implementării unui program coerent de educație audio-vizuală, care să poată răspunde nevoilor tinerilor în epoca digitală.


Filmele şi dosarele pedagogice propuse de programul CinEd vor fi online şi vor putea fi folosite gratuit de oricine se înscrie pe platforma CinEd. Aceasta a fost gândită pentru a fi ușor de accesat și folosit de către toți dascălii care își doresc să participe la inițiativă și să organizeze proiecții pentru elevi. Fișierele video se vor descărca pe laptop sau PC și vor fi valabile timp de o lună. Varietatea de formate în care filmele sunt disponibile va permite proiectarea în spații diverse - de la cinematografe cu standarde profesioniste, la locuri cu echipament minimal sau în sala de clasă.
Modul în care programul CinEd este gândit va asigura, în fiecare an, un catalog de filme dinamic, care va răspunde nevoilor fiecărui segment de vârstă pentru elevi (primar – gimnaziu – liceu). Vârsta pentru care filmul este recomandat este afișată în mod vizibil, în pagina fiecărui film. 
Proiectul CinEd a fost lansat în 7 țări partenere, Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România, mai multe urmând să se alăture începând cu 2017



CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză şi implementat în România de Asociaţia Culturală Macondo şi Societatea Culturală NexT. 
CinEd este un program co-finanţat de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene. 
Cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România.
Parteneri: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutului Cultural Român, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Muzeul Gazelor Naturale
Sponsor principal: ROMGAZ
Parteneri media locali: Nova TV, Mediaș Info, Obiectiv Media, Mediaș News, Monitorul de Mediaș, Mediaș Live, Feri Teglas, I love Mediaș
    Trimite prin e-mail