vineri, 25 martie 2016

Publicat la 3/25/2016 01:50:00 p.m. de Redacţie

Un grup de angajați ai SNGN Romgaz Mediaș lansează suspiciuni cu privire la Ecaterina Popescu


Asociația Salariaților Responsabili din Romgaz a dezvăluit un posibil conflict de interese în care este implicat un membru al Consiliului de Administrație (CA) al companiei.


Autor: Aurelian LUNGU

O nouă scrisoare de tip „Armaghedon“ transmisă presei de către un grup anonim, autointitulat „Asociația Salariaților Responsabili din Romgaz“ (ASRR), la doar o săptămână de la precedentele dezvăluiri, susține că Ecaterina Popescu, membru în CA al Romgaz, este „purtătoarea intereselor companiei de foraj din Craiova“.

„Nu mai există manageri privați competenți?“

ASRR subliniază că Popescu deținea, la momentul numirii că administrator al Romgaz, calitatea de administrator al SC Foraj Sonde SA Craiova, unul dintre principalii beneficiarii ai contractelor de foraj atribuite de către producătorul de gaze naturale Romgaz. „Foraj Sonde Craiova este una dintre companiile membre ale grupului Bega, controlate de frații Cristescu, care au interese majore în sfera de activitate a producătorului de gaze naturale Romgaz, în special în realizarea de lucrări de foraj. Tot din acest motiv, Ecaterina Popescu se afla, la momentul numirii ca administrator al Romgaz, într-un potențial conflict de interese, deoarece, în calitatea sa de administrator al Romgaz, putea avea interese de natură să producă un conflict de interese, dacă ar fi trebuit să adopte o decizie legată de Foraj Sonde SA. Este impardonabil și fără de explicație legală, etică și morală ca un administrator al unei firme de foraj de talia și importanța Foraj Sonde SA, administrator care se află în mod vădit în sfera de influență a fraților Cristescu, să fie numită ca administrator a celui mai important producător de gaze naturale la care statul are calitatea de acționar majoritar“, se arată în scrisoare.

Ochii pe contracte

În calitatea sa de administrator Romgaz, Ecaterina Popescu aprobă sau are acces la orice informație legată de bugetele de investiții, programele de foraj, criteriile de atribuire a contractelor de foraj, data necesarului serviciilor de foraj, tipul serviciului de foraj, valori estimate ale serviciilor de foraj, informații pe care le furnizează fraților Cristescu sau companiei Foraj Sonde Craiova, aducând acestora un avantaj competițional semnificativ față de alți prestatori de foraj, mai subliniază ASRR. „Toate deciziile legate de bugetele și programele legate de servicii de foraj, după data numirii d-nei Ecaterina Popescu în CA Romgaz, au fost influențate de necesitatea și interesul acesteia de a satisface solicitările fraților Cristescu și de obligația sa de a aduce avantaje patrimoniale și competitive acestora și Foraj Sonde Craiova. Prin poziția sa de administrator al Romgaz, d-na Ecaterina Popescu a putut face înțelegeri cu d-l Metea ca atribuirea contractelor să fie făcută cu precădere către SC Foraj Sonde Craiova SA, iar contractele încheiate cu Foraj Sonde Craiova să fie executate în favoarea acestui contractor de foraj. Oare prețul la care contractează ROMGAZ este unul corect sau este dublu sau mai mare?“, se întreabă angajații.

Interesele au îngropat Dafora și Foraj Sonde Mureș?

În continuare, semnatarii scrisorii incendiare afirmă că directorul general Virgil Metea și subordonații acestuia „au aprobat pe bandă rulantă cheltuieli suplimentare acestei companii, pregătind chiar și o procedură de urmat în cazul în care sunt revendicate cheltuieli neprevăzute de companiile de foraj, pentru a ascunde interesul de a aduce avantaje companiei de foraj din Craiova“. „Tot la fel de interesant este și faptul că, după numirea acesteia în Consiliul de Administrație, doi competitori ai Foraj Sonde SA, contractori tradiționali de foraj ai Romgaz, au intrat în insolvență. Este vorba de Dafora SA și Foraj Sonde Mureș SA. Are o legătură acest aspect cu numirea doamnei Ecaterina Popescu în Consiliul de Administrație al Romgaz? Autoritățile ar trebui sa facă de urgență o analiză a conflictului de interese în care se află doamna Ecaterina Popescu și să scoată la lumină aranjamentele acesteia cu domnul Metea și alți actori din Romgaz pentru sprijinirea companiei de foraj din rândul căreia provine. Ne întrebăm, în mod justificat, dacă doamna Popescu a fost numită în Consiliul de Administrație al Romgaz pentru a apăra interesele Foraj Sonde Craiova, pentru ca, la rându-i, prin înțelegerile făcute cu domnul Metea, să protejeze, la indicațiile directe ale domnului Metea, grupurile de interese formate în jurul Romgaz, la care participă inclusiv Metea, Cindrea și Ciolpan, pentru furnizarea gazelor naturale la preț redus și care altfel nu ar fi obținut cantitățile de gaze naturale dacă nu s-ar fi încheiat în mod succesiv acte adiționale la contractele de furnizare gaze naturale? Ar trebui să se caute răspuns la întrebarea de ce nu a solicitat doamna Popescu vânzarea gazelor naturale în mod transparent și nediscriminator, la preț în avantajul Romgaz? Răspunsul este tocmai pentru că înțelegerea cu domnul Metea nu i-a permis acest lucru, pentru că altfel nu mai ar fi găsit înțelegere pentru atribuirea contractelor de foraj“, conchide ASRR.

Subiect exploziv

Săptămâna trecută, Asociația Salariaților Responsabili din Romgaz – o structură care a scos la iveală în ultimii ani mai multe fapte reprobabile care se petrec în interiorul companiei de stat cu sediul central la Mediaș – a publicat o nouă scrisoare de genul „Armaghedon”, preluată în presa centrală. Subiectul principal era legat de beneficiarii gazelor naturale la prețuri reglementate. Apelul Asociației ridică semne de întrebare asupra modului în care sunt vândute gazele naturale către companii private precum E.On sau Engie. Totodată, Asociația în discuție estimează pierderi în continuă creștere pentru Romgaz, din cauza prețurilor practicate pentru vânzarea de gaze naturale către Electrocentrale București și Electrocentrale Galați. Publicată integral în ediția electronică a săptămânalului Monitorul de Mediaș, scrisoarea a fost cel mai citit articol în ultima săptămână pe www.monitoruldemedias.ro.
    Trimite prin e-mail