miercuri, 16 martie 2016

Publicat la 3/16/2016 10:39:00 p.m. de Anonim

Dezvăluiri și acuzații grave din Romgaz

Asociația Salariaților Responsabili din Romgaz – o structură care a scos la iveală în ultimii ani mai multe fapte reprobabile care se petrec în interiorul companiei de stat cu sediul central la Mediaș – a publicat o nouă scrisoare de genul ”Armaghedon”.  Subiectul principal: beneficiarii gazelor naturale la prețuri reglementate, scrie Evenimentul Zilei.


Noul apel al Asociației Salariaților Responsabili din Romgaz – transmis redacției Evenimentul Zilei – ridică semne de întrebare asupra modului în care sunt vândute gazele naturale către companii private precum E.On sau Engie. Totodată, Asociația în discuție estimează pierderi în continuă creștere pentru Romgaz datorită prețurilor practicate pentru vânzarea de gaze naturale către Electrocentrale București și Electrocentrale Galați.

Cine profită din vânzarea a două treimi din gazele Romgaz?

”Majoritatea cantităților de gaze naturale produse de Romgaz sunt vândute către EON si GDF (Engie), companii care obțin profit substanțial de pe urma revânzării acestor cantități pe piața din România. Managementul Romgaz este în slujba EON și GDF Suez, politica comercială, concepută de către aceștia și aprobată de Consiliul de Administrație al companiei naționale, asigură celor două companii, EON și GDF, cantitățile de gaze naturale la prețuri convenabile acestora. Politica comercială a Romgaz asigură EON și GDF Suez posibilitatea ca aceste companii să facă jocurile pe piața gazelor naturale din România”, își încep noua serie de dezvăluiri cei din cadrul ASRR.
”Este cunoscut faptul că EON a susținut numirea domnului Metea Virgil Marius la conducerea Romgaz (Metea a deținut anterior funcția de director al SC EON Energie România SA, Tg. Mureș). Metea a fost susținut și de Avram Pantelimon – director al Sucursalei de Producție Gaze Naturale Târgu Mureș, care avea interese pentru companiile ginerelui său, Șandru IOAN, companii (Romoil SA și Industrial Trading) care au vândut Romgaz compresoare și tubulatură. Influența lui Avram Pantelimon vine și din prietenia acestuia cu Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta) ambii fiind vânători.
GDF Suez își asigură cantitățile de gaze, cu acordul și bunăvoința lui Metea, prin slugărnicia aratată față de această companie de către Cindrea Corin, director general adjunct Romgaz, și Ciolpan Vasile, director comercializare, ambii însărcinați cu vânzarea gazelor naturale de către  domnul Metea Virgil, în calitatea sa de director general.
Metea, împreună cu Cindrea și Ciolpan au dispus, în ultimii 3 ani, vânzarea unei cantități de peste 63% din totalul gazelor vândute de către Romgaz doar către EON și GDF la prețuri care au permis EON și GDF să facă profit pe seama Romgaz, lipsind compania de profituri importante. Toate acestea s-au făcut cu știința unui alt personaj marionetă – Negruț Aurora, președintele consiliului de administrație al Romgaz.
Ne întrebăm în aceste condiții care sunt interesele lui Negruș și Metea când decid vânzarea gazelor naturale către cele două companii, ce interese apără? Ale Romgaz sau ale EON și GDF? Aceste persoane ar trebui să plătească statului întregul prejudiciu produs prin vânzarea gazelor naturale către aceste companii la prețurile propuse de EON și GDF. De ce au permis Negruț și Metea ca EON și GDF Suez să facă profituri uriașe pe seama Romgaz? Ce au avut de câștigat, altfel decât personal? Pentru că Romgaz nu a avut de câștigat.
Rugăm Curtea de Conturi a României să investigheze modul în care au fost stabilite prețurile de vânzare a gazelor naturale, pentru piața liberă, ce au fost livrate EON și GDF. Și pentru a identifica cu adevărat frauda făcută ar putea să compare politica de vânzare a Romgaz cu cea a OMV Petrom.
Interesul de a-și umfla propriile buzunare a decizionalilor Romgaz a făcut posibilă și furnizarea unor cantități de gaze mai mari către aceste companii, decât cele obligatorii prevăzute de Actele normative emise de ANRE, pentru piața reglementată, cantități care mai apoi au fost vândute de către EON și GDF Suez pe piața liberă la prețuri net superioare celor de achiziție de la Romgaz. Toate acestea cu complicitatea ANRE și a domnului președinte Niculae Havrileț care asigură spatele celor din Romgaz.
Ne întrebăm de ce ANRE nu a reacționat când a aflat că aceste companii, cu complicitatea Romgaz, au cumpărat gaze la preț administrativ mic, stabilit de hotărâri de guvern, pentru piața reglementată și apoi le-au vândut la prețuri mult mai mari pe piața liberă. De ce nu a vândut direct Romgaz gazele naturale furnizate suplimentar către EON și GDF ca și cantități aferente pieței reglementate pe piața liberă către beneficiarii gazelor EON și GDF Suez sau altor companii interesate. De ce ani la rând domnii Metea, Cindrea și Ciolpan au preferat să încheie acte adiționale la contractele vechi de furnizare gaze naturale sau contracte directe fără negociere cu acceptare preț impus de GDF și EON și nu au scos la licitație gazele naturale producție Romgaz, în mod transparent și nediscriminatoriu?
Rugăm organele de ancheta (în special DNA) să se sesizeze. Consiliul de Administrație al Romgaz, împreună cu Metea, Cindrea și Ciolpan au cauzat un prejudiciu de peste 400 de milioane de lei companiei naționale, prin politica comercială adoptată și deciziile de management.
Considerăm că DNA ar trebui să caute răspuns și să scoată la adevăr relațiile domnilor Metea, Cindrea și Ciolpan cu decizionali din EON si GDF Suez, pentru ca poporul român să vadă cum niște români au vândut parte din bogăția țării unor companii cu acționariat străin la prețuri derizorii, și și-au umflat, în același timp, buzunarele proprii.
De ce au avut nevoie domnii Metea, Cindrea și Ciolpan să fie slugarnici față de EON și GDF Suez, în condițiile salariilor mari pe care le au la Romgaz, substanțial mai mari decât ale unui cetățean român care muncește de dimineața până seara pentru 1.500 de lei?  Avem încredere că DNA va face lumină, ca în toate celelalte cazuri de abuz în serviciu și corupție din România, și în acest caz grav de abuz în serviciu asociat cu aspecte de corupție. DNA ar trebui să ancheteze și complicitatea ANRE și a domnului Havrileț la această afacere, precum și EON si GDF pentru vânzarea unor cantități pe care le-au cumpărat pentru piața reglementată la preț administrativ de la Romgaz și le-au vândut ulterior pe piața liberă la un preț mult mai mare decât cel de achiziție, prejudiciind Romgaz și obținând profituri necuvenite.
Considerăm că persoanele corecte din ANRE, altele decât domnul Havrileț, precum și persoanele corecte din Romgaz din cadrul Departamentului Comercializare care ne-au sesizat aspectele de mai sus pot ajuta organele de anchetă să facă lumină în acest caz”.

Gaze pentru ”fier vechi”. Exemplul de la Iernut

”Același trio format din Metea, Cindrea și Ciolpan au prejudiciat compania și statul român, în perioada 2013 – 2014 și ulterior acestei perioade, prin deciziile adoptate în favoarea Electrocentrale București și Electrocentrale Galați. Astfel, au prejudiciat Romgaz cu cel puțin 300 de milioane de lei. Metea, Cindrea și Ciolpan au vândut, contrar intereselor companiei, gaze naturale către Electrocentrale București și Electrocentrale Galați la preț de achiziție al gazelor naturale din producția internă pentru piața reglementată, unul net inferior prețurilor practicate de companie pe piața liberă.
Electrocentrale București și Electrocentrale Galați nu aveau dreptul, până la data de 31 decembrie 2014, să achiziționeze gaze naturale la prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru piața reglementată de gaze naturale. Electrocentrale București și Electrocentrale Galați nu făceau parte din sectorul reglementat, deci nu puteau beneficia, pana la data de 31 decembrie 2014, de prevederile hotărârilor de Guvern care stabileau prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru piața reglementată de gaze naturale.  Prejudiciul suferit de Romgaz, ca urmare a deciziei managementului privat și a lui Cindrea și Ciolpan de a comercializa, până la data de 31 decembrie 2014, gaze naturale către Electrocentrale București și Electrocentrale Galați la prețul de achiziție al gazelor naturale din producția internă pentru piața reglementată de gaze naturale este semnificativ, ridicându-se la peste 300 de milioane de lei. Metea, Cindrea și Ciolpan ar trebui să explice autorităților statului care a fost interesul companiei și cum a fost acesta protejat în relația comercială de furnizare a gazelor naturale către acești doi mari consumatori. Răspunsul ar trebui să fie dat atât referitor la prețul de comercializare practicat, cât și în ceea ce privește modul de încasare a contravalorii gazelor naturale vândute. Organele de anchetă ar trebui să caute răspuns la întrebarea de ce a decis Consiliul de Administrație și Metea continuarea furnizării de gaze naturale către Electrocentrale București și Electrocentrale Galați, în condițiile în care datoriile acestora au crescut de la o zi la alta, compania riscând în orice moment să nu mai recupereze sumele de bani cuvenite Romgaz din vânzarea gazelor naturale.
Prejudiciile rezultate din desfășurarea relației de furnizare gaze naturale cu Electrocentrale București și Electrocentrale Galați ar trebui suportate de Consiliul de Administrație și domnii Metea, Cindrea și Ciolpan, cei care au stabilit o astfel de atitudine în vânzarea gazelor naturale. Nu le-a ajuns domnilor Metea, Cindrea și Ciolpan prejudiciul cauzat Romgaz de înțelegerile pe care le au cu companiile EON și GDF Suez?  DNA ar trebui să întrebe trioul Metea, Cindrea și Ciolpan de ce au prejudiciat compania Romgaz prin modul de derulare a relațiilor comerciale cu Electrocentrale București și Electrocentrale Galați.
Oare cum este permis ca în anul 2016, când există insolvență, când există contracte, când există instrumente financiare pentru diverse operațiuni, când există bursă, Romgaz să lucreze ca în evul mediu: schimbă gaze naturale cu fier vechi!!!!!! Au luat CET Iernut pentru a fi stinsă o datorie veche a Electrocentrae București și acum, pesemne se pregătesc să mai ia alte deșeuri. În timp, pentru că are un oarecare profit, Romgaz va continua să fie căpușată indirect prin diverși clienți pentru că, este evident, Interagro a fost o fraudă (acum este în insolvență, dar nu mai are active). Acum a venit rândul CET-urilor: li se dau gaze gratis, iar banii din energia termică și electrică sunt dirijați către diverse firme. Totul pe banii ROMGAZ, cu acceptul ROMGAZ deci încă funcționează în România șmecheria. Datoriile nerecuperate de la Electrocentrale Galați sunt de peste 160 de milioane de lei, iar cele de la Electrocentrale București sunt de peste 300 de milioane de lei. Oare dacă au fost finanțate cu aceste sume, cum se face că nu au profit?
Va suporta tot compania impotența managerială a trioului Metea, Cindrea și Ciolpan? Considerăm că DNA ar trebui să tragă la răspundere acest trio obraznic și pentru acest caz, astfel încât statul român să fie protejat, având în vedere că resursele de gaze sunt proprietatea statului român și nu personale ale acestui trio.
Până când nu vor exista dovezi clare că incompetența și hoția nu mai sunt repere după care se ghidează Romgaz vom continua să scoatem la iveală fapte și oameni. Sperăm ca în viitor să ni se alăture, din convingere, și alte persoane. Singura cale este de a face cunoscut tuturor cum se distruge o companie. Nu vă fie teama. Cred că merităm să lucrăm într-o companie care nu se va afla peste 1 – 3 – 5 ani în situația celor din Oltenia sau din Hunedoara sau ca Hidroelectrica, în insolvență și, probabil, faliment. Atunci nu vom mai putea face nimic, deci este de datoria noastră și a voastră să facem ce putem acum cu o companie al cărei profit este în scădere de la an la an!
Ne mândrim cu faptul că în cei doi ani de existență, Asociația Salariaților Responsabili din Romgaz a reușit să atragă lângă ea persoane – cei drept mai mult străini decât romani -, care cu ușurință pot interpreta indicatorii publicați de Romgaz. Ne mândrim cu faptul că și alți salariați sau oameni de afaceri încep să ni se alăture pentru a salva Romgaz, semnalând nereguli. Ne mândrim cu faptul că lucruri semnalate anterior nu au rămas fără ecou – vezi BELVEDERE Mureș, vezi SIRCOSS Mediaș, dar, din păcate, ecoul nu s-a datorat celor din Romgaz, ci organelor de aplicare a legii”.
    Trimite prin e-mail