luni, 1 februarie 2016

Publicat la 2/01/2016 09:40:00 a.m. de Anonim

Un vot cu bucluc


Un singur vot a lipsit pentru ca municipalitatea să dea undă verde studiului de oportunitate, raportului de evaluare şi documentaţiei privind concesionarea prin licitaţie publică a unui teren de construcţii de la fosta Şcoală de Aviaţie. Investitorul care a construit anul trecut centrul de evenimente în zonă vrea să concesioneze un alt teren. Votul în Consiliul Local ar putea fi reluat într-o ședință viitoare.


Autor: Milu OLTEAN

Pe masa de lucru a consilierilor locali medieşeni s-a aflat, la şedinţa din luna ianuarie, un proiect de hotărâre care viza acordul pentru organizarea unei licitaţii pentru un teren de la fosta Aviaţie, teren pe care un investitor s-a arătat interesat să-l concesioneze pentru a construi acolo un hotel, un supermarket, parcări, alei de acces şi spaţii verzi. 

Un proiect în extensie

După ce anul trecut a finalizat investiţia de 800.000 de euro de la fosta Şcoală de Aviaţie, acolo unde a ridicat un centru festiv de evenimente, Cosmin Todea, prin firma SC Events Center Mediaş SRL, a înaintat municipalităţii medieşene, la jumătatea anului trecut, o solicitare de concesionare a altui teren de 5.950 mp de pe platforma fostei școli. Este, practic, în continuarea parcelei pe care a fost demarată investiţia, către strada Aurel Vlaicu. A fost eliberat şi un certificat de urbanism, care atestă că potenţiala construire a unui hotel cu 50 de camere, a unui supermarket cu spaţii comerciale, amenajare de spaţii verzi, alei de acces şi parcări este în conformitate cu cerinţele zonei respective. Surse din cadrul administraţiei locale spun că omul de afaceri ar vrea să mai cheltuiască aproximativ un milion de euro.

În mapa consilierilor

Luni după-amiază, la punctul 29 al ordinii de zi s-a aflat proiectul de hotărâre care viza aprobarea studiului de oportunitate, a raportului de evaluare şi a documentaţiei privind concesionarea prin licitaţie publică a unui teren de construcţii situat pe str. Aurel Vlaicu nr. 33.. Potrivit evaluatorului, licitaţia pleacă de la 28 euro/mp, redevenţa minimă fiind de 29.520 lei. Concesiunea propusă era pentru 49 de ani, cu posibilitate de prelungire.


La un pas de aprobare

La şedinţă au fost prezenţi 20 de consilieri locali, dar pe parcursul şedinţei au rămas doar 19, Floarea Taropa retrăgându-se din motive de sănătate. Aşa cum prevede legea în cazul hotărârilor legate de patrimoniu, hotărârea se adoptă prin votul a două treimi dintre consilieri. Pentru aprobarea licitaţiei era nevoie de votul „pentru” a 14 aleşi locali. Au început o serie de obiecţii legate de preţul de la care pleacă licitaţia, considerat prea mic de unii consilieri. Rezultatul, după discuții, a consemnat 13 voturi pentru, în timp ce independentul Ioan Petrariu şi social-democraţii Anca Manta, Eugen Moraru şi Lucian Bordi s-au abţinut. Ioan Ciulea şi liberalul Ioan Popa au votat împotrivă. Așa că hotărârea a picat din cauza unei diferențe de un singur vot. 


Supărat pe comisie

Imediat după vot, s-a luat o pauză de câteva minute, pentru a se mai discuta niţel pe holuri legat de proiectul de hotărâre. Inutil, de vreme ce aleșii tocmai se pronunțaseră. „Am fi votat «pentru», dar cu valoarea pe care am dorit-o noi”, susțin cei care au „trântit“ proiectul. „Probabil, Primăria se teme că nu vom avea doritori să participe la licitaţie dacă mergem cu un preţ ceva mai mare. Pe de altă parte, Comisia 3 a aprobat că mergem în plen cu valoarea de 35 de euro, nu cu 28, cât ieşea din expertiză. Pe mine, personal, expertul nu m-a convins, din discuţiile în comisie. Am întrebat expertul dacă s-a vândut cu preţuri mai mari în zona respectivă şi a spus că da, ori legea spune să mergem pe o variantă de preţ mai mare. Oricum, vorbim de un preţ de pornire, e o licitaţie care va stabili preţul respectiv”, a comentat consilierul liberal Ioan Popa, pentru Monitorul de Mediaș. Acesta a ţinut să adauge că nu are nimic împotriva investiţiei. „Noi am decis una în comisie, apoi în plen am văzut că unii s-au opus, alţii au luat altă decizie. Asta m-a făcut să votez împotrivă, din cauză că nu s-a respectat ce am decis în comisie. Nu am nimic contra unei investiţii, doar sunt bani care vin spre bugetul local. M-am gândit să plece licitaţia de la un preţ mai mare”, şi-a argumentat el poziţia. Divergenţele în Legislativ s-au bazat pe o diferenţă de 7 euro/mp între valoarea indicată de evaluator pentru pornirea la licitaţie şi cea dorită de unii consilieri municipali. Aplicat la suprafaţa parcelei, vorbim de circa 40.000 de euro în plus sau în minus pentru pornirea licitaţiei.

Nimic e bun?

Pe de altă parte, primarul Teodor Neamţu consideră că la mijloc a fost o neînţelegere, pentru că nu crede că cineva se poate opune unei investiţii care aduce un beneficiu oraşului. „Eu totuşi cred că a fost o neînţelegere. Din punctul meu de vedere, cred că este un lucru bun să valorificăm terenurile libere, pentru că, altfel, acestea nu aduc niciun venit la bugetul local. Dimpotrivă, dacă le valorificăm, fie că le vindem, le concesionăm sau le închiriem, terenul aduce redevenţă, preţ sau chirie, iar apoi aduce impozitul pe teren şi impozitul pe investiţia derulată pe acel teren. Nu mai vorbim de faptul că se creează locuri de muncă, mai multe, mai puţine, dar care aduc un anume aport la bugetul local. Cred că unii consilieri au dorit să obţinem un preţ mai mare pe acea concesiune, dar preţul este dictat de piaţă. În acest context, e normal ca preţul să fie stabilit de cel care evaluează. Vorbim de un expert ANEVAR, care nu poate fi contestat. Votul poate fi reluat, vom mai avea discuţii cu acei colegi care mai au nelămuriri şi sigur se poate rezolva într-o şedinţă ulterioară. Din punctul meu de vedere, este exclus ca investitorul să renunţe să mai participe la licitaţie din cauză că proiectul nu a trecut la şedinţa de azi”, apreciază edilul-șef.
    Trimite prin e-mail