sâmbătă, 27 februarie 2016

Publicat la 2/27/2016 02:19:00 p.m. de Redacţie

Medieșeanca Daniela Cîmpean, iubitoare de oameni și de animale: „Trebuie să fim solidari, nu solitari”

Daniela CÎMPEAN
Medieşeanca Daniela Cîmpean a luat atitudine faţă de o propunere controversată a consilierului local Ioan Ciulea, legată de intervenţia chirurgicală la coardele vocale ale patrupedelor, iar la şedinţa din luna februarie l-a cadorisit pe alesul local cu o pereche de dopuri de urechi. Ca să rezolve lejer problema lătratului prea tare. Gestul s-a dorit a fi o glumă şi o formă de răspuns a societăţii civile la o iniţiativă care nu ţine cont de lege şi care a atras publicitate negativă asupra Mediaşului.


Promovarea, în spaţiul public, a unei propuneri de operarea la corzile vocale a câinilor care latră prea tare a agitat apele nu doar în Mediaş, ci în toată ţara. Ştirea a făcut ocolul ţării, a fost măcinată în cotloanele internetului, a stârnit reacţii şi petiţii online, iar Mediaşul a fost vedetă pe toate canalele de ştiri. Dincolo de comentarii şi reacţii în mediul virtual, medieşeanca Daniela Cîmpean a fost la şedinţa Consiliului Local din luna februarie şi i-a făcut cadou consilierului Ioan Ciulea, în mod simbolic, o pereche de dopuri de urechi. Pentru Monitorul de Mediaş, Daniela a explicat care a fost ideea din spatele gestului.  

Monitorul de Mediaş: Când ai auzit de această iniţiativă şi care a fost primul tău gând legat de ea?
Daniela Cîmpean: Am auzit când au auzit toţi, când s-a ieşit în presă. Primul gând a fost „Doamne fereşte şi apără!”, aşa ceva nu este posibil! Apoi m-am documentat, am văzut că ţările din Occident, ţările civilizate nu permit aşa ceva. Or, dacă vrem să ne comparăm cu ţările civilizate, atunci hai să nu sărim calul şi să mergem pe linia lucrurilor legale.  

Monitorul de Mediaş: Cum ţi-a venit ideea de a merge la şedinţa Consiliului Local şi ce anume ai vrut să arăţi? De ce dopuri de urechi?
Daniela Cîmpean: Nu am vrut să arăt nimic, nu am vrut să fie lipsă de respect sau să jignesc. Am vrut să înţeleagă consilierul Ciulea că suntem mulţi şi, dacă noi respectăm legea, atunci şi cei care dau hotărâri pe plan local trebuie să cunoască şi să respecte legea. N-am vrut să jignesc sau să supăr pe cineva. Legat de dopuri, şi eu aş vrea să primesc asemenea dopuri pe timpul verii, când unii-alţii ascultă manele... chiar mi-aş dori!



Monitorul de Mediaş: Este un gest-simbol, un gest de protest...
Daniela Cîmpean: Am vrut să atrag atenţia că legea trebuie respectată de toată lumea. Dacă domnul consilier s-a simţit jignit, îmi cer scuze, dar şi eu, ca cetăţean, mă simt jignit că am cizme de cauciuc în loc de încălţăminte normală, din cauza străzilor şi mizeriilor. „Tina e pân’ la gât”, cum se spune...


Monitorul de Mediaş: Aşa, dar cu dopurile de urechi, cum a fost treaba?
Daniela Cîmpean: Cu dopurile, a fost o chestie de moment, nu am premeditat-o. Adevărul e că am vrut să văd latura amuzantă a domnului Ciulea şi nu numai. Putea s-o ia ca pe o glumă. La o propunerea amuzantă de-a dreptul m-am gândit să vin tot cu o intenţie amuzantă. Am văzut o farmacie în drum, am intrat şi am luat dopuri de urechi. Pur şi simplu, n-am premeditat, aşa mi-a venit.

Monitorul de Mediaş: Având în vedere că suntem un oraş mic, nu te-ai temut de „gura lumii”, că vei fi luată „în balon”?
Daniela Cîmpean: Sigur că m-am gândit la gura lumii! Când am mers la şedinţă, nu m-am gândit să atrag atenţia, nu ştiam că va fi atâta lume. Îţi trebuie curaj să apari acolo; mă gândeam că vor zice cei de acolo că, uite, încă una cu probleme, cu protecţia animalelor. Mi-am luat inima în dinţi şi am zis ce-am avut de zis. Îţi trebuie curaj, dar uite că, uneori, în viaţă trebuie să ai şi asemenea curaj. 

Ioan CIULEA (PPDD)

Monitorul de Mediaş: Cum caracterizezi o asemenea iniţiativă în ceea ce priveşte câinii şi ce te-a făcut să iei atitudine? 
Daniela Cîmpean: Iniţial, am vrut să prezint legile care protejează animalele şi care nu permit asemenea practici, propuse de consilier. Asta am vrut să spun în Consiliul Local. Am venit în numele multor medieşeni, dar şi în numele multor cetăţeni din ţară. Trebuia să venim mai mulţi, dar m-am trezit singură la şedinţă. Domnul consilier Pintea m-a luat prin surprindere, pentru că a avut un demers prin care a prezentat legea, a punctat că propunerea e în afara legii, iar eu nu a mai trebuit să spun mare lucru. Pe Facebook, am comunicat cu multă lume, iar mulţi aveau exact intenţia mea. A fost să fiu eu. Să nu aibă cineva impresia că sunt eu singura deranjată, se pot citi comentarii pe site-uri, pe Facebook, sunt petiţii, sunt reacţii, sunt oameni care au reacţionat. Nu sunt singura iubitoare de animale. Am vorbit din punctul meu de vedere, dar pentru toată lumea. Părerea mea e că, dacă la şedinţele de Consiliu ar veni mai mulţi medieşeni, poate că lucrurile ar merge altfel. 

Monitorul de Mediaş: De multe ori oamenii nu ştiu, nu înţeleg şi nu sunt interesaţi de deciziile care se iau în comunitate legate de ei. E important să ne intereseze sau să acceptăm deciziile luate, fără discuţie?
Daniela Cîmpean: Deciziile se pot accepta, atâta timp cât oamenii ştiu ce se întâmplă. Dar când simţi că e ceva în neregulă, trebuie să iei atitudine, să-ţi spui punctul de vedere. Nu merge să stai, trebuie să te implici! Din nefericire, ca naţie, stăm şi răbdăm. Unii poate au spus că sunt nebună, au fost unii care m-au întrebat dacă nu mi-e frică, dar n-am făcut nimic greşit, am avut reacţie şi voi avea de fiecare dată când ceea ce ţine de oraşul nostru nu mi se pare în regulă. Pot să spun, în calitate de cetăţean al Mediaşului, ce mă deranjează. Am un punct de vedere şi e dreptul meu să mi-l exprim. Pe bune, îmi iubesc oraşul şi vreau să fie totul bine aici. Recomand oraşul tuturor, chiar mă laud cu el. Îl iubesc, pur şi simplu. 

Monitorul de Mediaş: Cât de important crezi că e ca oamenii, cetăţenii să aibă reacţie la ceea ce se întâmplă în jurul lor, în oraşul lor?
Daniela Cîmpean: E foarte important. Indiscutabil. Doar că e o teamă, aşa, de reacţie, de a spune. Nu vrem să supărăm, să ne spunem părerea, pentru că se poate întâmpla nu ştiu ce. E adevărat că trebuie să fii atent la ce spui, dar mi se pare că evităm să ne spunem părerea. Există dreptul de a spune, dar, din nefericire, nu avem acest exerciţiu al comunicării. Nu prea reacţionăm, iar cei care au curaj civic nu sunt priviţi neapărat cu ochi buni. Poate e o problemă. Eu văd ce se întâmplă în jurul meu şi e important să ai reacţie. 

Monitorul de Mediaş: Ce înseamnă pentru tine să te implici?
Daniela Cîmpean: Să te implici cum o faci în orice ţine de tine şi de viaţa ta. Te implici că vrei mai bine, că vrei altfel, că îţi doreşti ca lucrurile să fie în regulă. Câteodată, poate nu poţi schimba ceva, dar e important să încerci. Poate, pentru noi, nu se pot schimba anumite lucruri, dar e important să te gândeşti că cei care vin după noi pot să aibă beneficii în legătură cu ceea ce ai început tu să schimbi. Unele schimbări se fac în timp şi atunci e vital să încerci să schimbi. 

Monitorul de Mediaş: Ai mai avut asemenea reacţii la alte chestiuni, ai mai avut iniţiative?
Daniela Cîmpean: Iniţiative am tot timpul, dar de data asta am considerat că e bine să intervin public. Eu m-am gândit că „ce se întâmplă în Vegas rămâne în Vegas”, că vor fi doar consilieri şi presa locală. N-am ţintit publicitate, am vrut doar să am atitudine. Dacă e ceva ce nu-mi convine, îmi spun punctul de vedere, indiferent unde sunt. 

Monitorul de Mediaş: Cum arată Mediaşul în care ţi-ai dori să trăieşti?
Daniela Cîmpean: Ooooo... Arată curat, reparat, verde, cu oameni amabili, care îţi oferă un zâmbet fără să aştepte nimic în schimb. Un oraş care are oameni de ajutor, care se implică, au interes şi care îşi iubesc oraşul. Oraşul din mintea mea arată ca în reviste, aşa cum încerc eu să-i fac pe alţii să-l vadă. Arată colorat în toate culorile, e un oraş splendid. 

Monitorul de Mediaş: Dar Mediaşul în care trăieşti?
Daniela Cîmpean: În alb şi negru, din toate punctele de vedere. Multă răutate. Sper să se schimbe lucruri şi să fim un oraş colorat, aşa cum mi-l imaginez eu. Să aşteptăm să treacă vremea şi să facem un efort de schimbare. Timpul se spune că le vindecă pe toate.



Monitorul de Mediaş: Transmite-le un gând medieşenilor!
Daniela Cîmpean: Nefericirea noastră nu apare din sărăcie, apare din frustrări personale. Aud foarte des expresia că din cauza sărăciei suntem cum suntem, dar e din cauza frustrărilor pe care le proiectăm asupra tuturor, în afară de noi. Nu avem de ce să facem asta, trebuie să ne schimbăm noi pe noi. Schimbarea începe de la fiecare. Trebuie să lăsăm răutatea la o parte şi să începem să gândim şi să lucrăm toţi împreună pentru oraş. Trebuie să fim solidari, nu solitari, e simplu. Trebuie să şi putem, dar, aşa cum am spus, trebuie să încercăm. 

Daniela CÎMPEAN: „Sunt un cetăţean al oraşului, un iubitor de Mediaş, cu impozitele şi taxele la zi, medieşeancă 100%, am 39 de ani şi acum fac o şcoală la Cluj -Napoca. Sunt o iubitoare de oameni şi de animale şi cred că «acolo unde ţi-e sufletul, ţi-e şi casa». Pentru mine, nu contează ce culoare are omul, contează sufletul înainte de culoare”.
    Trimite prin e-mail