vineri, 26 februarie 2016

Publicat la 2/26/2016 10:04:00 p.m. de Redacţie

Mărțișor: tradiţia merge mai departe

Mărțișoarele au apărut mai devreme anul acesta. Simbolurile primăverii se comercializează deja la Mediaş.


Autor: Alex PÎNTEA

Primul comerciant s-a instalat încă de săptămâna trecută în piaţa agroalimentară din centru. Preţurile variază între 1 și 7 lei, asta dacă medieşenii doresc să cumpere o broşă, un pandantiv sau un mărţişor mai deosebit. Medieşenii vin, întreabă, iar mulţi cumpără pentru cei dragi. 

Mărţişoare ieftine

Cu o săptămână şi jumătate înainte de 1 martie, primul comerciant şi-a montat două tarabe pe platoul din zona pieţei agroalimentare. Vânzarea a mers destul de bine încă din prima zi, iar asta pentru că mulţi medieşeni au venit şi au cumpărat mărţişoare pentru a le trimite rudelor plecate în străinătate. „Preţurile sunt acceptabile, chiar foarte acceptabile. Am ceva produse noi la broşe, brăţări cu pandantive. Mărţişoarele pornesc de la 1 leu, am şi cu 4, 5 sau 7 lei. Oamenii trimit în străinătate, la familii, în Germania, în America, în Olanda. Să ştiţi că ei sunt destul de interesaţi. Când credeam că s-a pierdut tradiţia, oamenii încă revin şi folosesc acest prilej pentru a le oferi celor dragi ceva simbolic“, explică vânzătorul ambulant.

Unii da, alţii ba

Dintre medieşenii care se învârt prin faţa tarabelor unii cumpără, alţii doar se uită să vadă ce marfă este şi cât costă. O medieşeancă în vârstă pare cea mai hotărâtă dintre toţi. Cumpără mai multe mărţişoare şi spune că respectă tradiţia în fiecare an. „Cumpăr pentru mine, pentru nepoţică, pentru noră, pe altcineva nu mai am. Este o tradiţie care merge mai departe. Au apărut mai devreme anul acesta mărţişoarele, dar parcă aşa şi arată vremea, a primăvară. În general, caut mărţişoarele tradiţionale: hornarul, trifoiul“, mărturisește medieşeanca. 

Originea mărţişorului

Tradiţia povestește că la originea mărţişorului a stat o monedă de aur sau de argint, la care se ataşa o sfoară făcută din două fire răsucite, unul roşu şi unul alb, ce semnificau lupta vieţii asupra morţii, a sănătăţii împotriva bolii, şi care era purtată în general de persoanele sensibile, considerându-se că această amuletă era aducătoare de noroc şi fericire. Semnificaţia mărtişorului a rămas aceeaşi de-a lungul timpului - este un simbol al primăverii, al revenirii la viaţă. El ne aduce optimism şi credinţă.
    Trimite prin e-mail