marți, 5 ianuarie 2016

Publicat la 1/05/2016 05:30:00 p.m. de Anonim

Aplauze incendiare în Dumbrăvenii de Sibiu

Dacă în primăvara anului trecut, după renovare, Casa de Cultură din fosta reședință a secretarului de stat al Transilvaniei a fost redeschisă oficial cu prilejul unui spectacol de zile mari, susținut de violoncelistul de marcă internațională Răzvan Suma și de renumita solistă Analia Selis, și mai apoi, la nici o lună, a găzduit spectacolul de teatru „Occident express”, interpretat de elevii clasei a X-a a Liceului Teoretic Dumbrăveni și regizat de subsemnatul, aceeași Casă de Cultură, ale cărei ziduri cunoscuseră cândva, în anii de glorie, spectacole și artiști de notorietate națională, duminică, 27 decembrie 2015, de Sfântul Ștefan, începând cu orele 17, s-a bucurat cu prilejul unui nemaipomenit spectacol de colinde intitulat „Deschide ușa, creștine” și organizat de către doamna primar, inginer Georgeta Irimie, în cinstea sărbătorilor care marchează cumpăna dintre ani.


Autor: prof. Nicolae SUCIU

În cadrul frumosului program, au evoluat formații de colindători și de dansatori atât din bătrânul oraș de pe Târnava Mare, cât și din alte localități - Chirpăr, Alma Dumbrăveni, Sighișoara etc., evidențiindu-se și nume cunoscute dumbrăvenienilor cum ar fi: solistele de muzică populară Cristina Ciotloș, Coralia Costea, Luminița Dejan, Ștefania Sas, Mircea Marcos, Grupul „Grai ardelenesc” din Sighișoara și, nu în ultimul rând, primarul localității Chirpăr, Chirion Stănuleț. Spectacolul a fost deschis de „Grupul coral de femei” condus de doamna profesoară Elena Deac, viceprimarul orașului, apoi a fost onorat de ineditele colinde interpretate de „Grupul coral de femei” din satul Ernea, condus de doamna învățătoare Anca Ștef. O nuanță aparte conferită spectacolului a adus-o suita de dansuri populare din Chirpăr, cu frumoșii dansatori, sub picioarele cărora bătrâna scenă a Casei de Cultură din Dumbrăveni vibra ca la un cutremur. Parcă intenționau să le fie auzite tropotele până dincolo de mioriticele granițe ale țării. Admirându-le pe fetițele de clasa 0, cu câtă dexteritate se învârteau și cu câtă precizie se mișcau, alături de ceilalți bravi jucători, îmi tăbărau în minte memorabilele versuri din „Nunta Zamfirei“ a poetului năsăudean, fascinat de străvechile tradiții din Gura Râului: „Trei pași la stânga linișor / Și alți trei pași la dreapta lor; / Se prind de mâini și se desprind, / S-adună-n cerc și iar se-ntind, / Și bat pământul tropotind / În tact ușor // (...) A fost atâta chiu și cânt / Cum nu s-a pomenit cuvânt! / Și soarele mirat sta-n loc, / Că l-a ajuns și-acest noroc, / Să vadă el atâta joc / Pe-acest pământ.”. Cu siguranță, acest moment coregrafic de nota 10 a fost una din coloanele de foc ale spectacolului.


Maeștri ai cântecului popular ardelenesc

Sala plină de spectatori, ca în „vremurile bune”, a fremătat, mai ales în finalul spectacolului, când pe „glăsuitoarea” scenă ibășfăleană au apărut cei doi mari maeștri ai cântecului popular ardelenesc: solistul Dinu Iancu Sălăjanu și taragotistul Dumitru Fărcaș. Emoționantele colinde, unele chiar arhaice, au reușit în cele trei ore să miște inimile spectatorilor de toate vârstele și să culeagă ropote de aplauze. Alături de acestea și de alte cântece populare, un loc aparte l-au avut îndemnurile „pentru minte, inimă și literatură”, adresate de cei doi mari soliști ai cântecului popular ardelenesc, Dinu Iancu Sălăjanu și Dumitru Fărcaș. Cuvinte despre datina străbună, despre frumusețea sărbătorii Crăciunului, despre frumusețea copilăriei noastre, vegheată de privirile duioase ale mamelor; cuvinte despre frumusețea spirituală a neamului nostru românesc; cuvinte de îmbărbătare - ecou pentru toți românii și mai ales pentru cei care, orbiți de mirajul Occidentului, și-au pierdut speranța în renașterea culturii originale românești.



Omul sfințește locul

Un insolit semn al armonioasei comunicări între conducerea orașului Dumbrăveni și locuitorii străvechii vetre de pe Târnava Mare a fost momentul premierii de către doamna primar Georgeta Irimie, într-un cadru festiv, a nonagenarilor de pe raza orașului, de felicitare a celor care au serbat anul acesta 50 de ani de căsnicie și a celor care în 2015 au serbat 25 de ani de căsnicie. 
Așa cum a procedat în luna mai, anul trecut, cu ocazia redeschiderii Casei de Cultură, doamna primar și-a început discursul cu un cald apel adresat tuturor locuitorilor orașului, pentru a purta de grijă acestui lăcaș de cultură, dându-i sens prin activități culturale cât mai adecvate și prin participarea la spectacole de înaltă clasă, care se vor derula pe parcursul anului, aici.


Dar concretizarea proverbului din bătrâni „Omul sfințește locul” nu s-a oprit odată cu încetarea spectacolului, atât spectatorii, cât și formațiile de colindători fiind invitați de doamna primar, așa, ca o bună gazdă, la un pahar cu vin cald și o bucată de cozonac.

    Trimite prin e-mail