joi, 30 iulie 2015

Publicat la 7/30/2015 12:05:00 p.m. de Anonim

O noua mina se deschide turistilor la Salina Turda (P)Salina Turda - cel mai frumos loc subteran din lume, cu ocazia desfasurarii Untold Festival - cel mai mai mare festival de muzica (30 iul - 2 aug.) vine in intampinarea turistilor cu o noua atractie aflata in subteranul minei de sare.

Mina Ghizela se deschide spre vizitare! Daca pana acum, de aceasta mina, se amintea doar in pliantul oferit impreuna cu biletul de intrare si frumusetea minei se putea observa din cateva fotografii mai vechi “scapate” pe internet, iata ca acum turistii aflati in vizita la Salina Turda o vor putea admira in toata splendoarea ei. 
Mina Ghizela este mina in care se arata primele urme de exploatare la Salina Turda si despre care se spune ca dateaza de pe vremea romanilor. Turistii vor putea vedea fagașe taiate in sare pentru delimitarea brazdelor, modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detașate din masivul de sare, organizarea abatajului pentru o amplasare optima a taietorilor de sare in mina și vor primi informatii privind modul de deschidere a unei mine de tip trapezoidal.
Mina Ghizela a fost proiectata in acelasi sistem ca si mina Rudolf, insa in urma inchiderii exploatarii sarii in anul 1932, camera ramane in stadiul de lucrari de pregatire a exploatarii (lucrari de preabataj).
Spectacolul adancurilor este completat de formațiunile carstice depuse pe compartimentul de transport al putului de acces in preabataj. Turistul are acces vizual pentru a admira aceste depuneri unice de sare prin intermediul ferestrelor realizate in panoul de separare a compartimentelor de circulație, respectiv de transport al puțului minei Ghizela. Stalactite înclinate și depuneri de cristale cubice de sare completează formațiunile de sare secundară existente în această parte a salinei.
Accesul turistilor in mina Ghizela se va face prin achitarea unui tarif suplimentar biletului de intrare, în grupuri de maxim 15 persoane însoțite de ghid. Accesul in mina Ghizela se face exclusiv pe scări.
    Trimite prin e-mail