În ultimii trei ani, prin GAL Podișul Mediașului, Primăria comunei Ațel a accesat trei proiecte de mare impact pentru dezvoltarea durabilă a comunității locale.
Beneficiile aderării la Uniunea Europeană nu au rămas vorbe în vânt pentru cei aproape 1.500 de locuitori ai comunei Ațel. După mai multe analize și tatonări, administrația locală a trecut la implementarea unor proiecte ale căror rezultate încep să se vadă: acum câteva zile a fost inaugurat primul traseu turistic panoramic din zonă, realizat pe fonduri europene, iar mâine va avea loc licitația pentru un utilaj achiziționat tot cu finanțare nerambursabilă. Monitorul de Mediaș a stat de vorbă cu primarul Sergiu Ionel Moldovan, pentru a afla totul despre cele trei proiecte europene derulate până acum la Ațel, dar și despre planurile pentru perioada următoare.
Prin intermediul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Podișul Mediașului, comuna Ațel a beneficiat de finanțare pentru trei proiecte, în valoare totală de peste 170.000 de euro.
Dotarea căminului cultural
Poate cel mai important pentru comunitate se referă la dotarea căminului cultural „George Coșbuc“, din centrul comunei Ațel, după ce administrația locală a reușit prin forțe proprii să reabiliteze și să modernizeze clădirea. Proiectul a demarat în vara anului 2012 și a presupus un buget total de 275.789 lei, din care cheltuielile eligibile au fost de 222.410 lei, restul fiind asigurat din bugetul local. „Reabilitarea clădirii și dotarea bucătăriei le-am făcut înainte de proiect, din bugetul local, apoi am avut șansa de a accesa această finanțare și am achiziționat 20 de costume populare pentru adulți și 40 de costume pentru copii și tineri până în 20 de ani, 50 de mese pe structură metalică, 200 de scaune metalice tapițate pentru sala festivă, șapte dulapuri, o cortină și o cortinetă, un aparat foto și o cameră video performante, un laptop, un videoproiector, o tablă inteligentă mobilă cu diagonala de 162 cm, un sistem de lumini și un sistem de sonorizare compus din amplificatoare, boxe, mixer, microfoane, computer ș.a.“, a enumerat edilul din Ațel.
Moștenire vie
Căminul cultural este situat în imediata vecinătate a bisericii evanghelice din Ațel și face parte din ansamblul arhitectural care reprezintă centrul vechi al comunei. Clădirea a fost dată în folosință în anul 1934. Suprafața ei este de 548 mp, din care sala de festivități, cu 220 de locuri, măsoară 235 mp. La parter există și o sală de mese cu 50 de locuri, bucătărie și spălător de vase. Proiectul „Moștenire vie - Investiție cu scopul revitalizării specificului local și moștenirii culturale în comuna Ațel“ are ca scop revitalizarea vieții culturale a comunei, prin dotarea căminului cultural cu echipamente necesare desfășurării activităților culturale în condiții civilizate și moderne. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Asociația Fiii Satului Boian, un ONG înființat în 2009, cu scopul de a contribui la dezvoltarea socio-economică a zonei. „Dotarea căminului cultural Ațel cu echipament performant și modern creează oportunitatea de a atrage tineri și copii care, utilizând aceste instrumente, vor fi implicați în activitățile culturale. Achiziția de costume populare asigură o viziune autentică asupra tradițiilor și oferă posibilitatea de a revitaliza - prin evenimente culturale - și de a vorbi despre moștenire vie“, argumentează Moldovan. „Momentan, comuna Ațel nu are un ansamblu popular permanent, dar administrația locală face eforturi în acest sens. Am avut ansamblu, dar instructorul care se ocupa de copii s-a mutat în Franța și deocamdată nu are cine să se mai ocupe. Din fericire, avem o colaborare cu cei de la Boian. Asociația Fiii Satului Boian se ocupă de selecția și implicarea celor 20 de copii, 20 de tineri și 20 de adulți, promovează ansamblul, organizează șezătorile și repetițiile și coordonează partea artistică“, a explicat edilul.
Bucuroși de oaspeți
Instalația de sonorizare și echipamentele IT și-au dovedit deja utilitatea și pentru alte manifestări publice pe care le-a găzduit comuna Ațel în ultima vreme. „Este o investiție foarte bună, fiindcă mai sunt diferite evenimente unde chiar ai nevoie de sonorizare. La nunți n-o folosim, acolo vin formații și își aduc aparatura lor. Dar, de exemplu, în luna martie, când a venit ÎPS Laurențiu să oficieze liturghia la Ațel și să instaleze noul preot paroh, am folosit-o și la biserică. Acum câteva luni, în toamnă, am avut niște evenimente împreună cu școala. Pentru serbări sau adunări, așa cum au fost informările pe consultanță agricolă, este foarte utilă. E cu totul altceva când într-un cadru festiv poți asigura toată tehnica. Tot prin GAL Podișul Mediașului, am făcut niște prezentări de proiecte, cu videoproiectorul, avem acum tot ce ne trebuie“, menționează Sergiu Moldovan. Chiar la sfârșitul săptămânii care s-a încheiat, Ațelul a găzduit ediția de primăvară a Zilelor Culturale ale Județului Sibiu, iar căminul cultural s-a achitat cu brio de această misiune.
Utilaj prin FEADR
Tot prin GAL Podișul Mediașului, Primăria Ațel are în desfășurare un proiect prin intermediul căruia va achiziționa un utilaj foarte necesar pentru gospodărirea comunală. Este vorba despre un buldoexcavator în valoare de 61.590 de euro, fără TVA. „Finanțarea am câștigat-o pe Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și este 100% nerambursabilă, inclusiv TVA-ul. Ca și valoare, este al doilea din cele trei proiecte curente ale noastre. În data de 16 iunie, se încheie termenul de depunere a ofertelor pentru licitație și pe 17 iunie deschidem ofertele. Contractul se va atribui pe criteriul prețului cel mai scăzut. Licitația se desfășoară online, noi deschidem ofertele în 17, publicăm în SEAP lista de prețuri, după care se mai dau 48 de ore în care participanții își mai pot ajusta ofertele“, a arătat primarul Moldovan.
„Avem mult de lucru“
Ideea de a achiziționa acest buldoexcavator i-a venit edilului din strategia adoptată la nivelul GAL, care prevedea și achiziția de utilaje non-agricole. „Ne va fi de mare ajutor pentru lucrări publice - șanțuri, platforme, drumuri, drumuri de câmp - acolo avem foarte mult de lucru. Cam un an de zile vom avea de lucru numai să aducem drumurile într-un stadiu decent, după care să le întreținem. Asta e baza. În plus, bineînțeles, ne vom ocupa și de deszăpezire dacă e nevoie. Utilajul are o cupă în față și poate face față acestei activități. O să avem un angajat permanent care va lucra pe el. Am creat un serviciu de gospodărire comunală în care creăm un loc de muncă. Serviciul prevede trei posturi, dar deocamdată nu se justifică să angajăm trei oameni și atunci rămâne mecanicul ce va lucra pe el și se ocupă viceprimarul de organizarea lucrului“, explică gospodarul din Ațel.
Traseu turistic
Pe Măsura 313 - Încurajarea activităților turistice, Primăria Ațel implementează un alt proiect în valoare de peste 200.000 de lei, în care inclusiv TVA-ul reprezintă un cost eligibil, potrivit primarului Sergiu Moldovan. Proiectul unui traseu turistic panoramic în Ațel și împrejurimi a demarat în toamna anului 2013 și a fost inaugurat la sfârșitul săptămânii trecute. „Turismul trebuie înțeles ca o modalitate prin care comunitățile locale din teritoriul GAL Podișul Mediașului se pot dezvolta, iar turismul în zona comunei Ațel poate să fie animat prin înființarea unui astfel de traseu“, explică inițiatorii acestuia. „Suntem singurii din zonă care am făcut așa ceva, pe GAL. Durata proiectului este de 14 luni. Cam 90 la sută din ce ne-am propus e deja realizat. Mai avem de lansat site-ul de prezentare și infochioșcul care este deja adus, dar încă n-au venit specialiștii IT să introducă programul“, a precizat Moldovan.
Un bun început
Traseul turistic a fost inspirat tot din strategia GAL-ului Podișul Mediașului. „Erau introduse în strategie mai multe variante de a face proiecte pe turism. Noi n-am putut, ca primărie, să facem - de exemplu - pensiuni. Însă, fiind bani neconsumați, ne-am gândit la traseul turistic. Este un traseu panoramic, deja funcțional, care poate fi parcurs cu bicicleta sau în drumeție. Nu știu de unde au aflat atâția oameni, dar deja au început să vină cu autocarele încă dinaintea lansării oficiale. Pentru previziuni e devreme, însă cred că va prinde bine la turiști. Eu, personal, am mulți prieteni prin Mediaș cărora le place să meargă cu bicicleta și deja mulți vor să încerce acest traseu. Pentru a-l promova, ne gândim să organizăm aici evenimente periodice, despre care să se răspândească vorba printre cei pasionați. Dacă se dezvoltă asta, avem și o perspectivă de o pensiune privată și probabil investitorul va ține cont de traseul de biciclete și va profita de el“, a mărturisit Moldovan.
Achiziții prin proiect
Proiectul se încadrează în strategia turistică a județului Sibiu și în Strategia de Dezvoltare Locală a GAL Podișul Mediașului. Implementarea sa a fost considerată oportună, în condițiile în care turiștii numeroși care vizitează zonele rurale ale județului Sibiu au încă posibilități limitate de petrecere a timpului liber. Zona Ațel are un potențial ridicat de dezvoltare turistică, potențial conferit de obiectivele de patrimoniu moștenit și de elementele de floră și faună care conturează un peisaj autentic, neschimbat de secole. Ideea proiectului se sprijină pe conceptele de: timp liber, drumeție, activitate, spațiu rural, legendă, tradițional, natură, biserici fortificate, activitate recreațională în aer liber, produse locale. Prin proiect au fost achiziționate patru spații pentru refugiu, cinci mese cu câte două bănci și acoperiș în două ape, din lemn masiv, nouă mese cu două bănci și acoperiș într-o apă, din lemn masiv, 18 coșuri de gunoi din lemn, 14 stâlpi mici, 17 stâlpi mari, 11 panouri informaționale cu harta traseelor, 11 rasteluri de biciclete, 35 de indicatoare de informare și orientare pentru city bike, 100 de indicatoare pentru drumeție și mountain bike, un infochioșc cu tehnologie tactilă, câte 1.000 de hărți pliante de buzunar pentru traseele de bicicletă și drumeție, 1.000 de broșuri de prezentare a comunei și a traseului, câte 2.000 de pliante format A4 pentru prezentarea traseelor de drumeție, city bike și mountain bike, un site web de promovare la adresa www.panoramic-tour.ro, patru standuri portabile pentru broșuri și 1.000 de DVD-uri de prezentare personalizate.
Planuri de viitor
Sergiu Ionel Moldovan conduce Primăria Ațel din anul 2004. Ajuns la al treilea mandat, preocupările sale se leagă de infrastructura rutieră, drumuri comunale, trotuare, rețele de apă și canalizare, dar și în domeniul social: administrația locală intenționează să cumpere vechiul complex cooperatist din centrul comunei și să îl transforme în azil pentru bătrâni, prin colaborarea cu o firmă privată.
„O șansă unică pentru dezvoltare“
- Sunteți unul dintre primarii cu mai multe proiecte pe fonduri europene. Ce părere aveți despre fondurile acestea?
Sunt bune. Clar, sută la sută, sunt benefice. Mai ales de când se decontează și TVA-ul. E multă hârțogărie, se leagă de orice nimicuri, dar în general sunt bune. Putem face lucruri pe care doar cu forțe proprii, din bugetul local, n-am fi reușit niciodată să le realizăm. Păcat că se finanțează lucruri mai mărunte și nu se gândesc și la probleme mai mari. Dar dacă nu le faci pe astea mărunte, înseamnă că n-ai făcut nimic, că astea sunt finanțate acum de Uniunea Europeană. Mulți întreabă: «de ce ați pus filigorii în loc să faceți canalizare?». Pentru asta au fost bani, ce să fac? Mi-ar conveni și mie, mai ales că probabil pentru proiecte de infrastructură - de exemplu, canalizare - umbli mai mult pentru autorizații de construire, dar în rest e aceeași birocrație, aceleași acte contabile, ori pentru 50.000 de euro, ori pentru 2 milioane de euro. Asta se finanțează, asta facem!
- Înainte de a lucra cu GAL Podișul Mediașului, ați mai avut experiențe cu fondurile europene?
Da, o experiență am mai avut, dar cam neplăcută... Am aplicat pe Măsura 322 pentru canalizare și am fost pe locul 1 după linie, am făcut contestație și am ajuns pe 18, după care pe 113, după a doua contestație. Cu toate că noi credem, în continuare, că am avut dreptate. Vă pot da un exemplu: am pierdut două puncte la gradul de sărăcie și a intrat o comună din județul Mureș - Cristești, dacă nu mă înșel - pe care am verificat-o și avea 750 de firme sau PFA-uri în comună. Deci nu aveau cum să fie mai săraci decât noi. Asta e!
- Ce faceți mai departe?
La GAL, așteptăm strategia pentru următoarea perioadă de finanțare. Pe național, am înțeles că s-a aprobat noul PNDR săptămâna trecută, la Comisia Europeană, dar încă nu a apărut nici un ghid. În orice caz, sunt hotărât să continuăm să accesăm fonduri europene. Este o șansă unică pentru dezvoltare.
Zilele Culturale ale Judeţului Sibiu au ajuns la căminul cultural Ațel
Caravana Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu a poposit, la sfârşitul săptămânii trecute, la căminul cultural din Ațel. Duminică, membrii fanfarei „Muzicienii Sibiului” au adus publicului voia bună, programul continuând cu un spectacol folcloric oferit de Ansamblul Profesionist „Cindrelul - Junii Sibiului”, alături de soliştii Alina Bîcă, Nelu Albu, Robert Târnăveanu, Alina Pinca, Adriana şi Mariana Anghel. Elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sibiu au fost de asemenea prezenţi cu obiecte de artă tradiţională, iar Asociaţia Judeţeană de Turism a amenajat un stand cu informaţii turistice despre judeţul Sibiu. Ca de fiecare dată, prin grija Camerei Agricole Sibiu s-a organizat o expoziţie cu vânzare de produse tradiţionale.
Sâmbătă seară, tot în cadrul programului cultural pe Valea Târnavelor, la Biserica Evanghelică din Ațel s-a desfășurat un concert de muzică clasică oferit de cvartetul „Sibiu Philarmonic Brass” al Filarmonicii de Stat din Sibiu.
Pe bicicletă, descoperind Aţelul şi împrejurimile
Explorarea frumuseţilor naturale ale zonei de nord a judeţului se poate face, de acum, pe bicicletă! Sâmbătă, 6 iunie, a avut loc Aţel Bike & Hike Tour, evenimentul de lansare și popularizare a traseelor realizate în cadrul proiectului „Traseu turistic panoramic în comuna Ațel“ implementat de Primăria comunei Aţel, prin GAL Podişul Mediaşului. Au fost parcurse, însoţiţi de ghizi, următoarele trasee:
• Traseul 1 – Mountain Bike – 36 km, nivel mediu-avansat
• Traseul 2 – plimbare, Hike la Dupuş – 5 km
• Traseul 3 – Mountain Bike – 12 km spre Dupuş
• Traseul 4 – Mountain Bike pentru copii – 3 km
Cei care au poposit după-amiază în satul Dupuş au putut vizita Biserica Evanghelică şi au avut parte de activităţi interesante de petrecere a timpului liber precum: tir cu arcul, minge de zorb, orientare turistică şi lupte în costume sumo. Iar după concertul de muzică clasică de la Aţel, a urmat un foc de tabără şi un concert de muzică folk.
GAL Podişul Mediaşului - pe scurt
Asociaţia „Grupul de Acţiune Locală (GAL) Podişul Mediaşului“ a fost înfiinţată ca organizaţie de cooperare public - privată reprezentând teritoriul a 13 comune din judeţul Sibiu și o comună din județul Mureș, pentru a participa la programele de dezvoltare rurală durabilă şi pentru a conecta autorităţile publice cu reprezentanţii societăţii civile, ai sectorului economic privat şi ai comunităţilor locale. Sediul GAL Podișul Mediașului se află în comuna Ațel, nr. 76.
- Membri: 59, publici și privați
- Misiune: dezvoltarea teritoriului Podișul Mediașului
- Populație: 46.646 locuitori
- Comunități locale membre în GAL: Alma, Ațel, Axente-Sever, Bazna, Blăjel, Dârlos, Dumbrăveni, Hoghilag, Micăsasa, Moșna, Șeica Mică, Târnava, Valea Viilor, Viișoara
Implementarea strategiei de dezvoltare locală a teritoriului Podișul Mediașului
În perioada 2012-2015, GALPM implementează strategia de dezvoltare a teritoriului, urmărind să finanțeze o serie de proiecte publice și private care vor contribui la atingerea obiectivelor agreate la nivelul teritoriului.
- Contracte de finanțare semnate: 57
- Valoare totală a contractelor: 2.333.768.00 EURO
- Când vor fi disponibile fonduri pentru finanțarea unor noi proiecte?
În perioada următoare, GAL Podișul Mediașului se va implica în elaborarea unei noi strategii de dezvoltare, care va fi supusă aprobării Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Aprobarea strategiei va deschide oportunitatea accesării de către GAL a unui fond alocat finanțării de proiecte LEADER în perioada de programare 2014-2020.
În procesul de elaborare a noii strategii vor avea loc consultări publice și întâlniri cu cetățenii comunelor membre în GAL și ai orașului Dumbrăveni, astfel încât noul plan strategic să reflecte realitățile identificate la nivelul comunităților locale și, implicit, să fie alocate fonduri pe măsurile de finanțare care prezintă interes pentru locuitori.
Material întocmit în cadrul proiectului Funcționarea Grupurilor de Acțiune Locală, dobândirea de competențe și animarea teritoriului, finanțat de FEADR prin Programul Național de Dezvoltare Rurală - Axa IV LEADER, Submăsura 431.2