luni, 4 mai 2015

Publicat la 5/04/2015 12:50:00 p.m. de Redacţie

Vreme schimbătoare în următoarele două săptămâni. Ploi între 6 și 7 mai și după 9-10 mai

Vremea se anunță schimbătoare în următoarele două săptămâni, cu maxime diurne în prima parte a intervalului de 22-24 de grade, în special în partea de sud a țării, și mai scăzute cu până la 9 grade Celsius după data de 7 mai, dar și din 9 - 10 mai, în toate regiunile, când își vor face apariția și ploile, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 4-17 mai.

În Transilvania, la începutul primei săptămâni de prognoză, valorile termice vor fi în creștere treptată, cea mai caldă zi urmând a fi cea de miercuri, 6 mai, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 27 de grade, iar în noaptea de miercuri spre joi minimele termice se vor situa, în general, în jurul a 12-13 grade. Temperatura aerului va marca o scădere semnificativă pe data de 7 mai, spre valori normale pentru această perioadă a anului, iar până la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză vor fi mici oscilații în jurul unor medii de 18-21 de grade ale maximelor diurne și de 6-8 grade pentru minimele nocturne. Ploile își vor face apariția în 6 și 7 mai, când vor fi posibile cantități de apă mai însemnate și, zilnic, după data de 10 mai.

La munte, debutul intervalului de prognoză va fi caracterizat de o creștere semnificativă a temperaturii, astfel încât, în 6 mai, media valorilor maxime va ajunge la 20 de grade, iar cea a minimelor la 9-10 grade. În a doua jumătate a primei săptămâni, regimul termic va marca o scădere, ceea ce va aduce temperaturile în limite normale climatologic, respectiv maxime de 13-14 grade și minime de 4 — 5 grade.

Mai răcoare va fi în zilele de 11 și 12 mai, când media maximelor va fi în jur de 10 grade, iar a celor minime de 2-3 grade. În jurul datei de 7 mai și după data de 10 mai, probabilitatea de apariție a ploilor, izolat importante cantitativ va fi ridicată. În restul intervalului, ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM.

sursa: Agerpres
    Trimite prin e-mail