miercuri, 27 mai 2015

Publicat la 5/27/2015 08:27:00 p.m. de Anonim

Artă pusă în valoare


Muzeul Municipal Mediaş este partener la organizarea unei expoziţii temporare la Sibiu, dedicată moştenirii culturale a saşilor transilvăneni.

Expoziţia intitulată „Povestea lăzilor săseşti din Transilvania“ poate fi vizitată până pe 20 octombrie la Muzeul „Emil Sigerus“ din cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA. Pentru realizarea acestui proiect au fost oferite, de la muzeul din Mediaş, lăzi de vecinătate, lăzi de breaslă, de biserică, dar şi lăzi de haine sau de călătorie, o casetă frumos pictată şi table care au aparţinut unor bresle şi vecinătăţi din Mediaş. Intenţia organizatorilor expoziţiei este aceea de a ne introduce în lumea specială a lăzilor săseşti care, odată deschise, „trezesc amintiri care ne duc cu gândul la întâmplări de demult, la casa bunicii, la mirosul de lavandă... şi la întrebări: «Care a fost istoria acestei lăzi? La ce era bună această ladă şi cine a folosit-o? Unde sunt acum cheile care deschideau lăzile, lădiţele şi cuferele vremii?»“.Vernisajul expoziţiei a fost inclus în Ziua Internaţională a Muzeelor.

Sculpturi de Paul Gâdea

Tot cu prilejul Zilei Internaţionale a Muzeelor, cei care trec pragul Muzeului Municipal Mediaș pot vedea expoziţia de sculptură semnată Paul Gâdea. „Dincolo de albul imaculat al lucrărilor şi liniştea pe care o exprimă unele dintre formele pe care le-a sculptat,  autorul abordează şi latura ocultă a existenţei. Unind contraste, acesta stabileşte într-o modalitate interesantă un echilibru între masculin-feminin, bine-rău, linişte-nelinişte, terestru-extraterestru“, explică Diana Macarie, conservator în cadrul Muzeului Municipal Mediaș. Expoziţia este deschisă pentru vizitare până în data de 13 iunie. (A.L.)
    Trimite prin e-mail