joi, 8 ianuarie 2015

Publicat la 1/08/2015 05:05:00 p.m. de Redacţie

GAL Dealurile Târnavelor are 33 de proiecte de dezvoltare locală aprobate

În perioada 14 februarie 2013 -  31 decembrie 2014, s-au depus la sediul Asociației Grupul de Acțiune Locală Dealurile Târnavelor (GAL DT) peste 50 de proiecte, dintre care 28 sunt contractate şi aflate în curs de implementare. Sprijinul nerambursabil total pentru acestea este de aproximativ 1,8 milioane de euro. Alte cinci proiecte au fost declarate eligibile la Agenţia pentru Finanţarea Investiţilor Rurale şi vor fi contractate în viitorul apropiat.


Autor: Alex PÎNTEA


Miza pe turism

Una dintre măsurile de finanţare care s-a bucurat de mare interes din partea solicitanţilor a fost Măsura 313L „Încurajarea activităților turistice”, au menționat reprezentanții GAL DT, ieri, în cadrul unei conferințe de presă. Pentru această măsură au fost lansate patru apeluri de selecție pe parcursul anilor 2013 şi 2014, iar la ora actuala sunt nouă proiecte în implementare, cu o valoare totală a sprijinului nerambursabil de 851.541 euro. Interesul crescut pentru această măsură confirmă încă o dată faptul că turismul este una din prioritățile de dezvoltare a teritoriului Dealurile Târnavelor.

Micro-întreprinderi şi dezvoltare rurală

Pentru dezvoltarea serviciilor non-agricole în teritoriu s-au contractat patru proiecte prin Măsura 312L „Crearea și dezvoltarea de micro-întreprinderi”. Acestea prevăd investiții în amenajarea și dotarea unui atelier de tâmplărie, fabricarea de brichete din deșeuri vegetale,  construirea unei manufacturi și achiziţia de echipamente pentru fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente stomatologice. Alte zece investiţii vor fi realizate de autoritățile publice locale membre GAL DT prin Măsura 322L „Renovarea și dezvoltarea satelor”. Investiţiile realizate de cele opt comune din teritoriul GAL au în vedere modernizarea şi dotarea căminelor culturale, dotarea serviciilor de gospodărire comunală şi a celor de întreţinere drumuri, precum şi construire a unui teren de sport. 

Bani pentru agricultură

În ce privește investițiile în sectorul agricol, în total sunt cinci proiecte depuse la GAL DT care au fost contractate. Astfel, un proiect este pe Măsura 112L „Instalarea tinerilor fermieri”, trei pe Măsura 121L „Modernizarea exploatațiilor agricole”, în special pentru achiziție de utilaje agricole, și un proiect pe Măsura 123L „Creșterea competitivității sectorului agricol și forestier” pentru modernizarea unui punct de procesare fructe. Alte trei proiecte privind instalarea tinerilor fermieri sunt eligibile la Agenţia pentru Finanţarea Investiţilor Rurale, urmând a fi contractate.
    Trimite prin e-mail