vineri, 8 august 2014

Publicat la 8/08/2014 11:31:00 a.m. de Anonim

Vom plăti mai mult pentru facturile de apă-canal

De luna viitoare, serviciile de apă-canal vor costa cu aproximativ 10 la sută mai mult. Societatea Apa Târnavei Mari a modificat, începând cu 1 august, regulamentul de organizare şi funcţionare al serviciului public de alimentare cu apă. Concret, de acum înainte cantitatea de apă uzată evacuată de către utilizatorii casnici se consideră a fi egală cu cantitatea de apa potabilă consumată.


Autor: Alex PÎNTEA

În vechea formă a regulamentului, se factura apă uzată în procent de 80 la sută din apa consumată. Astfel, dacă până acum plăteam canalizarea în proporţie de 80 la sută din apa potabilă consumată, din august procentul va fi egal. „Eram printre puţinii operatori din ţară care mai facturau 80 la sută din apa potabilă furnizată consumatorilor casnici. În contextul modernizării infrastructurii de apă şi apă uzată, a eficientizării serviciilor de apă şi canalizare şi a necesităţii respectării principiului dezvoltării durabile a operatorului, se impunea actualizarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare. Acest lucru s-a întâmplat în şedinţa Consiliului Local din data de 28 iulie, atunci când articolul 177 din regulament s-a modificat. Astfel, cantitatea de apă uzată evacuată de către utilizatorii casnici se consideră a fi egală cu cantitatea de apă potabilă consumată“, a anunțat Virgil Bucşe, directorul general al societăţii Apa Târnavei Mari.


Costuri mari de operare

Motivaţia acestei majorări o reprezintă costurile pe care le are societatea pentru tratarea apei uzate, dar şi alinierea sa la ceilalţi 42 de operatori regionali din ţară, care facturează 100 la sută apă uzată din apa consumată. „S-a considerat cantitatea de apă uzată evacuată de către utilizatorii casnici egală cu cantitatea de apa potabilă consumată, din cauza faptului că multe imobile deversează apa pluvială de pe acoperişuri şi curţi în sistemul de colectare al apelor uzate menajere, a faptului că aportul de lichide achiziţionate din comerţ sau consumul de apă de la izvoare se evacuează tot în reţeaua de canalizare menajeră şi, nu în ultimul rând, a faptului că apa din sursele proprii ale clienţilor este evacuată tot în reţeaua de canalizare orăşenească“, detaliază Bucşe. 

Fântâni contorizate

O altă modificare adusă regulamentului vine în sprijinul medieşenilor. Astfel, în situaţia în care o parte din apa furnizată prin sistemul public se utilizează pentru activităţi gospodăreşti, în urma cărora nu se generează apă uzată deversată în sistemul public, cum ar fi irigarea grădinii sau a gazonului, ori adăparea animalelor, cantitatea de apă uzată facturată se va determina prin scăderea acestei cantităţi din apa furnizată. Condiţia este ca utilizatorul să subcontorizeze sursa de apă utilizată în acest scop. De asemenea, s-a considerat necesară reglementarea situaţiei utilizatorilor care se alimentează din surse proprii, cum ar fi fântânile, şi care evacuează apă uzată în reţeaua de canalizare. Aceştia vor fi obligaţi să îşi contorizeze sursa proprie de apă sau să achite contravaloarea acesteia în sistem pauşal, conform normativelor în vigoare.
    Trimite prin e-mail