Mediaşul a fost, de-a lungul timpului, scenă pentru diferite pelicule, de la serialul „Lumini şi umbre”, produs de TVR în perioada 1979-1982, la „Cocoşul decapitat”, ecranizarea din 2007 după romanul omonim al preotului evanghelic Eginald Schlattner. De asemenea, regizori și scenariști de prestigiu, de la Dan Rațiu la Dieter Auner, îşi au originile în vechiul burg de pe Târnava Mare.
Autor: Mircea HODÂRNĂU
Cei mai în vârstă ştiu că la Mediaş a fost turnat unul dintre cele mai importante seriale de televiziune realizat de Televiziunea Română. „Lumini şi umbre”, realizat în perioada 1979-1982, în colaborare cu Centrul de Producţie Cinematografică „Bucureşti”, a mobilizat peste 400 de actori şi câteva mii de figuranţi. Inițial au fost planificate 52 de episoade, dar autoritățile au dat aprobare doar pentru 36, din care s-au difuzat 33. Filmările au avut loc în piațeta din faţa localului Medieval Bistro, la fosta clădire a fabricii Medimpact (actualmente magazinul Aria) şi pe o stradă din zona Podului CFR, unde era locuinţa personajelor principale ale serialului.
Documentar zguduitor
În 2006 s-a filmat la Mediaş o coproducţie francezo-română. Pelicula „Salariu: 110 euro” a fost realizată în Mediaş şi în oraşul industrial Schirmeck din Franţa, de către Nora Agapi şi Stéphane Luçon, constituind primul documentar românesc despre efectele globalizării care a pus faţă în faţă două grupuri de muncitoare de la două fabrici cu profil similar, aparţinând aceluiaşi patronat româno-francez. Totul a pornit în aprilie 2005, de la un scandal mediatic iscat după ce o companie din Alsacia a concediat mai multe lucrătoare, cărora le-a propus ulterior să fie angajate în Mediaş, pentru un salariu de 110 euro - o zecime din salariul minim din Hexagon. Filmul a fost difuzat atât la televiziunea naţională, cât şi în Franța, la Arte.
Începuturile MECEFF
„Cocoşul decapitat”, produs în 2007 după romanul omonim al preotului evanghelic Eginald Schlattner, prezintă începutul sfârşitului prezenţei saşilor în Transilvania. Anumite scene au fost filmate în curtea Bisericii Evanghelice Sf. Margareta şi în cartierul Gura-Câmpului, în clădirea Clubul Copiilor şi Elevilor, de pe strada Nucului. Pelicula a avut şi o proiecţie de gală la Cinema Mediensis, unde au participat regizorul Radu Gabrea şi o parte dintre actori. Potrivit unei legende săseşti, un cocoş decapitat este semn de ghinion, însă cine găseşte capul cocoşului are noroc. După această primă colaborare, Gabrea și Primăria Mediaş au pus bazele MECEFF.
Activează în Timişoara
Produsă de medieșeanul Dan Rațiu, comedia „Nuntă în Basarabia” a rulat la mai multe festivaluri naţionale şi internaţionale şi a avut o proiecţie specială la Mediaş pe 5 noiembrie 2010. Raţiu este producător la studioul regional TVR Timişoara şi membru în juriul concursului internaţional Prix Circom, alături de profesonişti TV din Suedia, Polonia, Slovenia, Norvegia, Marea Britanie, Franţa, Irlanda şi Olanda.
Dan RAȚIU |
Consacrat internațional
Un alt regizor medieşean este Dieter Auner. Născut în municipiul de pe Târnava Mare, în 1970, acesta a plecat la 20 de ani în Germania, unde a studiat la Universitatea din Bonn, după care, în 1996, a decis să se mute în Irlanda. Pasionat de fotografie şi film, Auner a avut mai multe expoziţii în Europa şi SUA - „Romania Photographic Exhibition” (Irlanda, 1996), „Art Exchange” (New York, 1997), „Have You Seen Dracula?” (Irlanda, 1998), „[Frame]words”, (Irlanda, 2001) etc. Primul său documentar, „Leaving Transylvania”, a fost realizat în 2001. Cel mai nou film al medieşeanului este despre o familie de clovni din Irlanda.
Dieter AUNER |
Propus la Oscar
Regizorul Tudor Cristian Jurgiu s-a născut în 1984 la Mediaş. A absolvit Universitatea Naţională de Teatru şi Film „I.L. Caragiale”, secţia Regie de Film şi TV, în 2009. A regizat trei scurtmetraje şi un documentar în timpul şcolii. Anul acesta, lung-metrajul său „Câinele japonez”, cu Victor Rebengiuc în rol principal, este propunerea României la premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină. Producţia a fost distinsă, vara aceasta, şi cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF.
Tudor JURGIU |
Promotor al Mediaşului
Nick Langa, medieşean după tată, s-a născut în anul 1967. Are o filmografie bogată prin care a încercat și să popularizeze Mediaşul şi personalităţile sale. Stabilit definitiv în Germania, acesta a colaborat şi cu producători din Australia, Noua Zeelandă şi Statele Unite. Este producătorul şi scenaristul filmului „Un transilvănean în drum spre stele”, despre Hermann Oberth.
Nick LANGA |
Scenarist de top
Scenaristul Alexandru Molico şi-a petrecut copilăria la Mediaş. A lucrat la început la HBO România, a scris pentru mai multe seriale autohtone de succes, a colaborat cu Răsvan Popescu la scenariul filmului „Ceva bun de la viaţă”, regizat de Dan Piţa, şi a făcut parte din echipa de scenarişti a peliculei „Selfie”. Lansat în cinematografe pe 9 mai, acesta este cel mai de succes film românesc al anului. La doar zece zile de la premieră, filmul fusese văzut de peste 37.000 de spectatori și avea încasări de 570.000 de lei.
Alexandru MOLICO |