vineri, 11 iulie 2014

Publicat la 7/11/2014 12:32:00 p.m. de Redacţie

Turnir cavaleresc la festivalul "Mediaş - Cetate Medievală" | VIDEO

În perioada 12-13 iulie, în Mediaş se va desfăşura cea de-a X-a ediție a festivalului "Mediaş - Cetate Medievală".

Burgul de pe Târnava Mare îşi va deschide porţile sâmbătă, începând cu ora 11, când va avea loc parada cavalerilor, a domniţelor, menestreilor şi a meşteşugarilor. Tradiţia şi istoria breslelor va fi pusă în valoare de către 70 de meşteşugari veniţi de pretutindeni. În cadrul acestor zile de sărbătoare, publicul va avea ocazia să vadă ceremonii de ridicare la rang de cavaler, dansuri medievale, spectacole pirotehnice, personaje legendare, obiceiuri şi tradiţii de la curtea domnească. În premieră, cavalerii se vor întrece în manuirea spadei şi vor participa la un turnir pe cai, unde lăncile se vor rupe în întruchiparea unei lupte între bine şi rău.


Începând de astăzi, în cadrul festivalului medieval, aproximativ 70 de meşteşugari vor fi prezenţi în Piaţa Regele Ferdinand I. În perioada 11-13 iulie, doritorii pot achiziţiona produse de ceramică, de lemn, de metal, împletituri de paie, pielărie, decoraţiuni, aranjamente florale de interior şi exterior, fluiere şi naiuri, lumânări, produse naturiste şi apicole, dulceţuri, sucuri naturale sau dulciuri de casă. De asemenea, pe parcursul festivalului, spectatorii pot urmări demonstraţii ale meşteşugarilor care îşi vor arăta măiestria în prelucrarea produselor din piele, ceramică, sticlă, a ţesăturilor sau opincilor tradiţionale.


Cetatea Mediaşului a fost atestată documentar în 1267 şi consolidată între secolele XV-XVII. De-a lungul secolelor, în jurul burgului s-au ţesut multe legende, pornind de la vrăjitoare şi blesteme și până la cavalerii Mediaşului care, alături de oamenii din timpurile medievale, preţuind vinul alb din zona Târnavelor, au cerut breslei aurarilor să şlefuiască trei generoşi struguri de aur, care puteau fi zăriţi doar la zile de sărbătoare. Strugurii de aur s-au pierdut în negura timpului, dar vor rămâne veşnic pe emblema oraşului.
    Trimite prin e-mail