joi, 3 iulie 2014

Publicat la 7/03/2014 09:00:00 a.m. de Redacţie

Şapte filme vor intra în cursa pentru trofeul MECEFF

Competiţia celei de-a patra ediţii a Mediaş Central European Film Festival va fi formată din șapte filme. Toate sunt câştigătoare ale premiilor naționale anuale acordate de fiecare dintre țările participante - Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia. Ţara invitată a acestei ediţii va fi Spania. În total, pe durata festivalului vor rula pentru public peste 40 de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentar.


Autor: Alex PÎNTEA

Au început pregătirile pentru ediţia din acest an a MECEFF - Mediaş Central European Film Festival. Unicul festival din România consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România, din perimetrul Europei Centrale, va avea loc la Mediaș, în perioada 31 august - 6 septembrie. Organizatorii sunt Ecran Cinema Management, Primăria Municipiului Mediaş prin Direcţia Municipală Pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Regiunea Târnavelor.

Peste 40 de filme

Primele trei ediţii ale Mediaş Central European Film Festival, desfăşurate în 2011, 2012 şi 2013, s-au bucurat de succes şi au strâns la Mediaş peste 50.000 de spectatori și 400 de invitați, printre care regizori, actori, scenariști, critici de film, distribuitori, alți specialiști din cinematografie şi jurnaliști. În aceste condiţii, cea de-a patra ediție a festivalului își propune, deopotrivă, să confirme, dar și să continue în același spirit. Astfel, pe parcursul celor şapte zile de festival, la Mediaş vor rula peste 40 de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentar, din cele șapte țări central-europene și nu numai.

Codruța CREȚULESCU | PR MECEFF: „Pe lângă secțiunea competitivă, dublată de o selecție de titluri de marcă produse în țările din spațiul Europei Centrale, MECEFF 2014 propune o serie de evenimente speciale, dintre care amintim programul axat pe țara invitată specială a acestei ediții, Spania, sau selecția președintelui festivalului, Radu Gabrea.“

Câştigător din Slovenia

Ediţia din 2013 a Mediaş Central European Film Festival a fost câştigată de producţia slovenă „Shanghai Gypsy”, în regia lui Marko Naberšnik. Premiul publicului a fost acordat filmului românesc „Despre oameni și melci”, semnat de Tudor Giurgiu. În total, cele cinci zile de festival au adunat 5.796 spectatori. În respectiva perioadă, au fost proiectate 55 de filme de lung metraj, scurtmetraj și documentare, în patru locații din oraș: Piaţa Corneliu Coposu, Sala Traube, Cinematograful Mediensis și Sinagogă. Zece dintre filmele proiectate au fost acompaniate de sesiuni de întrebări și răspunsuri susținute de actori, regizori și producători. De asemenea, au avut loc două simpozioane despre filmul german și cinematografia germană, ţara invitată specială a ediţiei de anul trecut a festivalului.
    Trimite prin e-mail