luni, 23 iunie 2014

Publicat la 6/23/2014 11:22:00 a.m. de Redacţie

Turcan îi cere lui Ponta să-l remanieze pe Șova: "Este de departe cel mai incompetent ministru din Guvernul Ponta". Sibiu-Pitești, autostrada discordiei

Președintele organizației județene PDL Sibiu, deputatul Raluca Turcan, a lansat un atac virulent la adresa ministrului Infrastructurii, social-democratul Dan Șova, pe care îl acuză de incompetenţă. "Competenţa ministrului Şova se vede într-un singur sens: la desen are nota 10! Toate autostrăzile desenate pe hărţile PSD-ului au rămas în biroul d-lui Şova. Se pare că are şi note de trecere la capitolul «hocus-pocus» - adică transformă proiectele de autostrăzi din proiecte necesare în proiecte imposibil de realizat! Ministrul Şova mai face şi alte «trucuri» prin care dispare autostrada Sibiu-Piteşti şi apare, ca prin minune, în grădina baronilor PSD, de exemplu în Alexandria", a declarat Turcan, vineri, într-o conferință de presă.


Autor: Mihai COLIBABA

Liderul democrat-liberalilor sibieni a apreciat că autostrada Sibiu-Piteşti ocupă un rol crucial în dezvoltarea sistemului de autostrăzi din România și a amintit că Executivul a anunţat "triumfalist" că în 2019 investiţia va fi finalizată și, după numai o săptămână de la lansarea licitaţiei în sistemul electronic de achiziţii publice, au apărut primele contestaţii. Mai mult decât atât, CNADR a anunţat că suspendă procedura de achiziţie publică până la rezolvarea contestaţiilor pentru studiul de fezabilitate Sibiu-Piteşti. "Studiul de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Piteşti a fost relicitat după 19 luni pierdute în care ministrul Transporturilor a umplut harta României cu autostrăzi desenate în birou. După aproape doi ani, în care a bătut pasul pe loc, Ponta ne-a demonstrat că acest Guvern este unul lipsit de profesionalism, de interes şi de viziune. Acuzaţiile aduse de firmele participante la licitaţie sunt foarte grave. Vorbim despre clauze abuzive, de un caiet de sarcini ce nu a fost temeinic elaborat, fapt inexplicabil, dacă ne gândim că 19 luni au lucrat pentru acest material. De doi ani de zile, Ponta şi Şova au minţit sibienii şi investitorii din regiune cu privire la stadiul acestei investiţii", conchide Raluca Turcan.


Certați la Bucureşti

În întâlnirile recente, reprezentanţii Comisiei Europene au criticat dur Masterplanul General de Transport şi au subliniat slaba absorbţie a fondurilor europene. "De asemenea, a fost înaintată ideea că autorităţile de la Bucureşti vor să transforme autostrada Sibiu-Piteşti într-o investiţie greu de realizat şi mult prea scumpă, pentru a construi alte autostrăzi cu o direcţie clară către baronii PSD. Ministrul Şova a dovedit slaba pregătire pe care o are şi consider că cel mai corect gest pentru ţară ar fi să îşi dea demisia. În cazul în care nu se poate decide, îi solicit premierului o remaniere de urgenţă a celui mai incompetent ministru din Guvernul său", a comentat deputatul sibian.

Investiții criticate

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Raluca Turcan a mai acuzat guvernele Ponta că au abandonat orice investiţie, iar, în consecință, înn toată ţara există sute de şantiere abandonate. "A nu finaliza investiții începute pentru şcoli, grădiniţe, drumuri sau autostrăzi nu înseamnă reducerea cheltuielile publice, ci bani aruncați pe fereastră. Înseamnă bătaie de joc din banii publici!", susține Turcan. Săptămâna trecută, ea a depus două interpelări în atenţia ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, în condițiile în care în judeţul Sibiu au fost abandonate lucrările la numeroase investiţii din sistemul de învăţământ. "Primul semnal de alarmă îl trag în legătură cu grădiniţa cu program prelungit nr. 5 din Sibiu, unde, de aproape trei ani, au fost abandonate lucrările de mansardare şi extindere a imobilului. În anul 2007 s-a alocat prin hotărâre de Guvern suma de 40.000 de lei pentru această investiţie, însă lucrările au fost blocate. Este inadmisibil ca timp de trei ani să nu se găsească o soluţie pentru reluarea investiţiei. Având în vedere că lucrarea nu a fost finalizată decât în procent de 49%, clădirea începe să se degradeze și au de suferit zeci de copii. O altă investiţie asemănătoare este şi cea din comuna Gura Râului din judeţul Sibiu. Ministerul Educaţiei a inclus în anul 2007 pe lista de investiţii construirea unei grădiniţe noi în localitate, însă finanţarea acestei investiţii a fost întreruptă în anul 2009. Această investiţie, deosebit de importantă pentru comunitatea locală, a fost abandonată şi se pierd astfel şi banii care au fost deja investiţi. Continuarea acestei investiţii reprezintă garanţia că banii publici nu au fost cheltuiţi în zadar. Nu discutăm despre începerea unei construcţii noi, ci de finalizarea unui obiectiv abandonat la jumătatea drumului", a precizat Raluca Turcan.
    Trimite prin e-mail