Peste 150 de sibieni au vizitat obiectivele de investiții din cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu“, în cadrul Zilelor Porților Deschise.
Autor: Margareta LUPU
Elevi și cadre didactice, membri ai asociațiilor de locatari, reprezentanți ai autorităților locale și angajați ai Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu au primit explicații despre proiect, precum și despre modul în care se va face de acum încolo colectarea separată și reciclarea deșeurilor în județul Sibiu, ca rezultat al implementării proiectului SMID.
Patru din cinci
În cadrul proiectului se realizează închiderea a cinci depozite neconforme și se construiesc două stații de sortare la Șura Mică și la Târnava și o stație de compostare la Târnava. Lucrările de închidere și ecologizare la patru dintre depozitele neconforme din Avrig, Cisnădie, Agnita și Tălmaciu au fost finalizate, în 16 și 17 iunie având loc recepția la terminarea lucrărilor. Lucrările de construcție pentru închiderea depozitului Remetea (Sibiu) și stațiile de sortare și compostare vor fi finalizate până la mijlocul lunii iulie.
Soluție ecologică
Lucrările la depozitele neconforme au început printr-un proces de sistematizare și de compactare a deșeurilor, urmat de acoperirea cu un sistem de impermeabilizare și pământ vegetal înierbat. Au fost construite puțuri și ferestre de degazare prin care să colecteze gazul de depozit. Pentru supravegherea calității apelor freatice din zona depozitelor, au fost realizate puțuri de monitorizare. De asemenea, s-au construit drumuri de inspecție, iar fostele gropi de gunoi au fost împrejmuite cu garduri. „Este cel mai mare proiect realizat din fonduri europene la nivelul județului Sibiu și mă bucur că acum, la jumătatea mandatului, putem să arătăm locuitorilor din județul Sibiu că ne îndreptăm cu pași rapizi spre o normalitate pe care o așteptam demult. Acest proiect este foarte important pentru că, pe de o parte, vom trăi într-un mediu mult mai curat, iar pe de altă parte, prin valorificarea deșeurilor, cetățenii vor plăti mai puțin pentru colectarea, transportul și depozitarea lor“, a amintit Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Ziua Porților Deschise
Cele patru șantiere finalizate, precum și celelalte patru, aflate în curs de finalizare, au putut fi văzute de cetățenii județului Sibiu pe 18 și 19 iunie, în cadrul Zilelor Porților Deschise. În prima zi au fost vizitate depozitele din Agnita și Remetea, după care a fost vizitată stația de compostare Târnava. Pe 19 iunie, oaspeții s-au deplasat la depozitele închise din Avrig, Cisnădie și Tălmaciu, urmată de vizitarea stației de sortare și a celei de compostare din Șura Mică.