marți, 17 iunie 2014

Publicat la 6/17/2014 11:18:00 a.m. de Redacţie

Prof. univ. dr. Ion Velcea: „Turismul va juca un rol foarte important în economia națională“

Prof. univ. dr. Ion Velcea, decanul fondator al Facultăţii de Geografie a Turismului Sibiu, profesor la Facultatea de Geografie a Universităţii Bucureşti şi prorector al Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir“ Bucureşti, povestește, pentru cititorii Monitorului de Mediaș, despre începuturile și devenirea uneia dintre facultățile cu tradiție în Sibiu. Județul Sibiu se poate mândri, datorită prof. univ. dr. Ion Velcea, cu prima facultate din țară cu profil de geografia turismului - de la cursuri într-o sală de cinema, la o instituție academică de prestigiu.


Experiența domniei sale a făcut ca Ion Velcea să devină un profesor respectat și admirat, care în lunga sa carieră, a publicat peste 180 de lucrări şi articole de specialitate, din care 33 sunt manuale, tratate sau lucrări de sinteză, apărute la Editura Academiei Române.

Monitorul de Mediaș: Sunteți unul dintre membrii fondatori ai Facultății de Geografia Turismului din Sibiu. Când a luat naștere facultatea?
Ion Velcea: Sunt membru fondator, din 1990. Am avut această idee de a crea o facultate cu un anumt tip de specializare, respectiv geografie și turism, ceea ce nu exista pe atunci în Sibiu. A fost de bun augur, deoarece, multă vreme am fost singura facultate din țară cu profil de geografia turismului. Ulterior, și facultățile de stat au trecut la înființarea de departamente, de secții în cadrul facultăților, astfel încât acum sunt foarte multe facultăți, și de stat și private, care au acest profil. Noi am întocmit prima dată planul de învățământ și programele analitice, le-au preluat și ei și au făcut bine.

Monitorul de Mediaș: Cum a început totul?
Ion Velcea: Să nu credeți că a fost ușor, pentru că, de la început, noi nu am avut spațiu. Problema spațiului a fost problema nr. 1 și ne-am tot plimbat de la o școală la alta. Inspectoratul nu ne-a sprijinit. În 1990, când am făcut deschiderea, inspectorul școlar de atunci ne-a zis: „Îmi pare foarte rău, dar trebuie să vă spun că o facultate de acest gen nu va putea funcționa și nu va putea primi acreditarea“. Eu i-am răspuns: „Domnule inspector, vă înșelați. Dacă eu mi-am propus acest lucru, eu îl voi realiza“. Am funcționat chiar și în incinta unui cinematograf - „7 Noiembrie“, în Terezian. În cele din urmă, a fost de acord responsabilul cinematografului, pentru că oricum avea doar câțiva copii care veneau dimineața la film și nu avea ce face. Când a auzit că eu îi plătesc chirie și vreau să închiriez tot cinematograful, s-a bucurat. Dar acel spațiu era impropriu pentru învățământ, vă dați seama. Însă și acea experiență ne-a prins bine. Ulterior, ne-am mutat pe Rusciorului, unde înainte a fost o școală de șoferi. Acolo am amenajat întregul spațiu, pe patru nivele, am făcut patru amfiteatre, laboratoare, iar la urmă a venit d-l Carabulea și ne-a luat clădirea. Dar inițial nu ne-a luat-o. Ne-a lăsat-o în chirie, cu o chirie uriașă… În cele din urmă, am găsit această locație în care funcționăm acum și care pe atunci aparținea de Vinalcool. Aici totul arăta groaznic. Soția mea s-a speriat. Aici era dezastru! Ploua în interior, era plin de șobolani, erau construcții speciale în care se storceau strugurii, hale… Și așa ne-am apucat de treabă. Am dat dispoziție: pe 15 iulie toată lumea pleacă. Birourile în curte! Nu mai puteam să plătim chiria și eram singura facultate privată autorizată să funcționeze în această zonă. În Moldova erau vreo zece, de exemplu. La un moment dat, am avut și 1.800 de studenți. Enorm de mult. Și asta ne-a ajutat întâi să cumpărăm acest spațiu - nu în totalitate - și să-l dotăm. Am investit și am ridicat, încet, cu treabă bună, ceea ce vedeți astăzi aici. Din 2002 ne-am mutat aici și am renovat pe etape, în raport de cum am avut fonduri. Am făcut, însă, și economii enorme. În 1990, când am început, am avut 70 de studenți. 


Monitorul de Mediaș: De unde ambiția aceasta puternică?
Ion Velcea: Această facultate a fost ideea și dorința mea. Soția mereu îmi spunea să renunț, că nu fac nimic. Dar eu, nu. M-am încăpățânat să continui și am făcut bine. Drept care, în 2002, prin Legea 238, am fost acreditați definitiv. A urmat reevaluarea, care a avut loc în 17 februarie 2011.

Monitorul de Mediaș: Facultatea dvs. s-a remarcat în învățământul superior de specialitate. Există și publicații proprii pe care le editați?
Ion Velcea: În decurs de 24 de ani, facultatea noastră a reprezentat un factor de referință pentru dezvoltarea învățământului superior, în special din Transilvania. Avem două reviste. Revista „Geocarpatica“, anuală, editată de noi. Această revistă a fost indexată internațional Copernicus. Cinci facultăți din țară au primit această indexare internațională Copernicus: patru de la stat și una particulară, adică noi. În această revistă publică doar cadre didactice, rezultate ale unor cercetări de teren. Revista apare încă din anul 2000. A doua revistă poartă denumirea de „Alpii Transilvaniei“ și aici publică studenții noștrii. Și pentru că a venit vorba despre publicații și cărți, noi ne mândrim cu biblioteca noastră. Mie îmi place să achiziționez tot ce apare în domeniu. Așa am ajuns să avem în bibliotecă peste 30.000 de volume de strictă specialitate. 


Monitorul de Mediaș: Care sunt perspectivele studenților care termină această facultate? 
Ion Velcea: Oferta educaţională vizează optimizarea procesului de inserţie a absolvenţilor din domeniul geografiei pe piaţa forţei de muncă şi anume: profesor de geografie în învăţământul superior şi preuniversitar, agent de turism, ghid de turism, manager în activitatea de turism sau hidrolog, meteorolog, climatolog. Recent s-a amplificat clasificarea ocupaţiilor din România cu şase noi specializări pentru absolvenţii facultăţii noastre şi anume: consilier dezvoltare locală şi regională (cod 242.229), geomatrician (cod 216.509), geomorfolog (cod 211.441), expert localizare (cod 263.219), manager consorţii turistice (cod 263.218), promotor local (cod 263.220).

Monitorul de Mediaș: Organizați și cursuri de masterat? 
Ion Velcea: Avem și masterat. Mai exact, două specializări de masterat aprobate de către Ministerul Învățământului: „Turismul și dezvoltarea regională“ și „Turismul rural și calitatea mediului înconjurător“. În momentul acesta, frecventează cursurile noastre de masterat 55 de studenți. În total, avem disponibile 100 de locuri, câte 50 pentru fiecare specializare. 


Monitorul de Mediaș: A fost înființată recent și Facultatea de Management Turistic și Comercial. Cum v-ați decis să mai înființați o facultate?
Ion Velcea: La un moment dat, am vrut să fac facultate de drept, dar din cauza d-lui Dejeu, pe atunci ministru, nu am mai făcut facultate de drept. Fiica dânsului a terminat la noi și așa am ajuns la dânsul. El mi-a spus că aș face o mare greșeală, deoarece pământul e plin de facultăți de drept. Și la Alba Iulia și la Cluj și la Sighișoara și la Rm. Vâlcea… peste tot. Oarecum mi-a părut foarte rău, deoarece la acea vreme era la modă pentru tineri să urmeze dreptul. Și așa, în 2008, am depus dosarul pentru înființarea unei facultăți de științe economice. Această facultate poartă denumirea de Facultatea de Management Turistic și Comercial, care funcționează tot în cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir“. La această facultate avem 100 de locuri, în afară de cele 150 de locuri de la Facultatea de Geografia Turismului. 

Monitorul de Mediaș: În ultimii ani, numărul studenților dvs. este în creștere sau în scădere? 
Ion Velcea: Din păcate, în ultimii ani, avem tot mai puțini candidați, din cauza bacalaureatului. Tot mai puțini reușesc să ia examenul vieții și să ajungă la facultate.

Monitorul de Mediaș: Facultatea dvs. are legături și cu facultăți din afara țării?
Ion Velcea: Facultatea noastră a organizat 12 colocvii internaționale cu Universitatea din Trieste. Toate cadrele didactice au avut posibilitatea de a merge la Trieste și la Gorizia. Am avut parte acolo de o primire excepțională. Apoi, am făcut alte trei colocvii internationale cu canadienii, respectiv cu Facultatea de Turism din Ottawa. Două dintre aceste colocvii au fost la Sibiu și unul la Ottawa. Cu această ocazie, am fost și la Universitatea din Toronto și la Montreal, deoarece am vrut să lărgesc sfera de acțiune. Înainte de a pleca din Canada, am fost contactat  telefonic de o domnișoară care mi-a spus că a absolvit Facultatea de Geografia Turismului din Sibiu și are cea mai mare agenție de turism din Montreal. A fost o mare bucurie pentru noi. Am fost invitați să rămânem, să luăm parte la câteva dezbateri, dar nu am putut, deoarece soția nu se simțea prea bine și am preferat să ne întoarcem în țară. Însă, acum două luni, am primit din nou de la facultatea din Ottawa o înștiințare prin care ni se comunica faptul că doresc să reia colocviile internaționale cu facultatea noastră. 
Am mai avut relații foarte bune cu Franța, în special La Rochelle, iar recent am semnat un contract pe o perioadă nedeterminată cu Universitatea de Stat din Dakota, Statele Unite. Până acum, am făcut împreună cu ei trei sesiuni științifice româno-americane și americano-române și mergem mai departe. 
Avem relații foarte bune și cu facultățile de geografie din Germania, în special cea din Munchen.


Monitorul de Mediaș: Aveți și alte proiecte comune cu vreuna dintre aceste facultăți, în afară de colocvii și sesiuni științifice?
Ion Velcea: Șeful departamentului de geografie din Statele Unite vrea să facă împreună cu noi un studiu comparativ: noi cu Podișul Transilvaniei, iar ei cu Podișul Preeriilor. Noi am văzut ce e acolo la ei, dar nu se compară. La noi, Transilvania este ceva de vis. Un peisaj mirific. Și prințul Charles s-a îndrăgostit și ce reclamă frumoasă ne face! Și asta e realitatea. Or, acolo, desigur, sunt la început niște zone cu ierburi mari, apoi urmează doar culturi de soia și porumb pe mii și mii de hectare. 

Monitorul de Mediaș: De ce ați recomanda cuiva să aleagă geografia turismului?
Ion Velcea: Pentru că în cadrul economiei naționale primează câteva ramuri. Turismul este una dintre acestea. Noi avem ofertă turistică, peisaje deosebite, au apărut o sumedenie de pensiuni, de hoteluri, eu apreciez că, în viitorul destul de apropiat, turismul va juca un rol foarte important în economia națională și va contribui substanțial la obținerea de venituri pentru economia națională. Și pentru că de aici pleacă cu noțiunile concrete privind organizarea și dezvoltarea turismului, studenții obțin satisfacții foarte mari. Mulți dintre absolvenții noștri și-au creat ei agenții turistice.

A consemnat Margareta LUPU

Prof. univ. dr. Ion Velcea - o carieră prestigioasă

Ca o recunoaştere a activităţii didactice şi ştiinţifice, Ion Velcea a fost ales, în 1968, vicepreşedinte al Societăţii de Ştiinţe Geografice din România, ocupând această funcție până în anul 1991. În anii 1970-1975, Velcea  a fost redactor şef de secţie la Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, departamentul de Geologie-Geografie. A coordonat, ca director, activitatea staţiunii didactice Orşova în perioada 1975-1979. În calitate de fondator al Facultăţii de Geografia Turismului, în 16 noiembrie 1990 a fost ales decan al Facultăţii de Geografie-Turism din Sibiu şi membru în Senatul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir“ din Bucureşti. Fundaţia Creştină „Dimitrie Cantemir“, ca for suprem al Universităţii, întrunită în 15 ianuarie 2000, l-a ales pentru cinci ani în funcția de vicepreşedinte. Totodată, Velcea a fost reales decan al Facultăţii de Geografie-Turism din Sibiu (2000-2003). Începând cu data de 26 noiembrie 2003, a devenit prorector al Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Facultăţii de Geografia Turismului din Sibiu. Are în palmares și numeroase premii și distincții. În 1987, Academia Română i-a acordat premiul „Gheorghe Murgoci“ pentru contribuţiile aduse în elaborarea şi coordonarea tratatului „Geografia României, vol. II“ (1984). Centrul Biografic Internaţional din Statele Unite i-a acordat, în anul 2000, Premiul Universal al Împlinirii cu medalia „Steaua de Aur“. Universitarul a mai primit și diploma „1.000 Leaders of Word Influence“ (2000), Ordinul American de Excelență (diplomă şi medalie de aur) în 4 ianuarie 2000, ABI Deputy Governor - Los Angeles, august 2000, „Omul anului 2001“, Senator-Investiture 2003, World Nations Congress; Convenţia Culturală a Statelor Unite - organizaţie multiculturală creată în Statele Unite. În anul 2001 i-a fost acordat Premiul Noble (medalie de aur şi diplomă), iar Universitatea din Trieste, Italia, i-a conferit „Attestato di Benemerenza“ şi o medalie de argint.
    Trimite prin e-mail