Reprezentanţii localităților înfrăţite cu Mediașul - Joure, Sopron şi Dabrowa Gornicza - se află într-o vizită de lucru în orașul de pe Târnava Mare în perioada 8-12 mai. Cele patru municipalități vor concepe câteva proiecte comune în mai multe domenii de activitate, datorită unei finanțări câștigate prin programul „Europa pentru Cetăţeni“.
Autor: Alex PÎNTEA
În toamna anului trecut, Mediaşul a aplicat în cadrul programului „Europa pentru Cetăţeni“ și a fost declarat câştigător al unui proiect în valoare de 9.000 de euro. Acesta se va materializa printr-o întâlnire de cinci zile cu reprezentanţii celor trei oraşe înfrăţite cu Mediaşul. „Municipiul de pe Târnava Mare a aplicat la programul «Europa pentru Cetăţeni» în luna septembrie 2013, proiectul fiind finanţat de Comisia Europeană cu suma de 9.000 de euro, 100 % rambursabili. La Mediaş va avea loc o întâlnire între oraşele înfrăţite, respectiv Joure din Olanda, Sopron din Ungaria şi Dabrowa Gornicza din Polonia. În total, se vor deplasa în municipiul nostru în jur de 60 persoane din aceste trei ţări“, a explicat primarul Teodor Neamţu.
Proiecte comune
În aceste zile, reprezentanţii Mediașului vor încerca, alături de delegaţiile din cele trei oraşe înfrăţite, să conceapă proiecte comune. Printre domeniile prioritate se numără turismul, cultura, educaţia, voluntariatul şi asistenţa socială. „Prin această întâlnire, dorim să concepem proiecte comune cu oraşele înfrăţite, să promovăm Mediaşul şi zona Târnavelor şi să dezvoltăm relaţiile de înfrăţire pe care le avem în domeniul turismului, culturii, educaţiei, voluntariatului şi asistenţei sociale“, a detaliat edilul-şef al municipiului de pe Târnava Mare.
Vizite în zonă
Oaspeţii din Ungaria, Polonia şi Olanda vor cunoaște mai bine și societăţile subordonate municipalităţii medieşene. De asemenea, pe parcursul celor cinci zile dedicate proiectului, vor fi organizate mai multe ateliere şi dezbateri. „Împreună cu cei 60 de invitaţi, vom vizita o parte din instituţiile municipiului, punctele de atracţie turistică din Mediaş şi nu numai, ci şi din zona regiunii Târnavelor. Totodată, vom susţine ateliere şi dezbateri. Sperăm ca această activitate să fie deosebit de fructuoasă din perspectiva tuturor oraşelor care participă, dar mai ales din perspectiva Mediaşului“, adaugă Neamţu.
Cetățeni europeni
„Europa pentru Cetăţeni“ este un program comunitar derulat de Direcţia Generală Comunicare din cadrul Comisiei Europene, care îşi propune să promoveze cetăţenia europeană activă prin implicarea societăţii civile în construirea unei Europe unite, bazată pe valori istorice şi rememorarea unui trecut comun, pe aprofundarea dialogului intercultural şi pe concepte precum toleranţa, solidaritatea, democraţia, egalitatea de şanse şi înţelegerea reciprocă. Obiectivul general al programului este acela de a acorda tuturor cetăţenilor europeni posibilitatea de a se cunoaşte, de a interacţiona şi de a se implica în proiecte comune, în vederea consolidării ideii de apartenenţă la spaţiul comunitar. Prin Decizia 190 din 12 decembrie 2006, Parlamentul European şi Consiliul au adoptat programul „Europa pentru cetăţeni“ pentru perioada 2007-2013, care stabileşte cadrul juridic pentru sprijinirea unei game largi de activităţi şi organizaţii care promovează cetăţenia europeană activă şi, astfel, implicarea cetăţenilor şi a societăţii civile în procesul de integrare europeană.