vineri, 11 aprilie 2014

Publicat la 4/11/2014 10:02:00 a.m. de Redacţie

Săptămâna "Şcoala Altfel". Sute de elevi au vizitat Muzeul Municipal, centrul de preluare a deşeurilor, biblioteca sau sediul Primăriei

Săptămâna aceasta se desfăşoară, la nivel naţional, programul ,,Să ştii mai multe, să fii mai bun!“. Elevii de la toate unităţile de învăţământ au desfăşurat altfel de ore decât cele obişnuite şi au participat la diferite activităţi organizate de instituţii din oraş. Printre acestea s-au numărat societatea ECO-SAL, Biblioteca Municipală "Stephan Ludwig Roth" şi Muzeul Municipal Mediaş.


Autor: Alex PÎNTEA

La începutul acestei săptămâni, societatea ECO-SAL s-a implicat activ în cadrul programului ,,Şcoala altfel“. A răspuns interesului manifestat de dascăli şi copii medieşeni de a-i urmări activitatea. La Centrul pentru preluarea, prelucrarea și valorificarea deşeurilor din Mediaş au fost întâmpinaţi elevi de la Liceul Teoretic ,,Stephan Ludwig Roth“ însoţiţi de cadre didactice. Vizita a început prin proiecţia unei prezentări susţinute de două eleve, reprezentând percepţia tinerilor faţă de deşeuri şi situaţia din domeniul protecţiei mediului.


Drumul deşeurilor

Elevii care au vizitat Centrul pentru preluarea deşeurilor au avut ocazia să vadă cu ochii lor toate procesele prin care trec acestea, modul în care operează angajaţii, separarea manuală, dar şi cum deşeurile de ambalaje sortate sunt presate şi balotate pentru ca ulterior să fie trimise reciclatorilor. ,,Elevilor li s-a prezentat în detaliu procesul de colectare de la cetăţeni şi persoane juridice, dar şi ce înseamnă prelucrarea şi valorificarea deşeurilor. Aceştia au învăţat că deşeurile sunt reprezentate de fapt de mai multe categorii, deşeuri menajere, vegetale, din construcţii, de ambalaje, hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, periculoase şi le-a fost explicat drumul deşeurilor de la producător la consumator şi mai apoi la reciclator“, a explicat Anca Băra, responsabil relaţii publice în cadrul societăţii ECO-SAL. Pentru că Mediaşul este oraş participant în bătălia pentru "Oraşul reciclării", reprezentanţii ECO-SAL au îndemnat elevii şi cadrele didactice să colecteze separat ambalajele de hârtie/carton, plastic/metal şi sticlă.


Expoziţie şi modelarea sticlei

Din această săptămână, Muzeul Municipal Mediaş găzduieşte o expoziţie inedită intitulată ,,Tehnica de ieri“. Aceasta cuprinde diferite obiecte donate instituţiei de-a lungul anilor, dar şi o serie de obiecte electronice aflate în patrimoniul muzeului. Cea mai veche piesă este o maşină de scris fabricată în anul 1889, în New York, Statele Unite ale Americii. Expoziţia a fost vizitată săptămâna aceasta de un număr mare de elevi în cadrul programului ,,Şcoala Altfel“. ,,Avem în patrimoniul muzeului o serie de obiecte electronice care, surprinzător, mai funcţionează. Vorbim aici de calculatoare de la începutul anilor ‘80, maşini de scris de la cele mai vechi până la cele mai noi, magnetofoane, pick-up-uri, dar şi aparate de radio vechi. Aceste obiecte au fost donate muzeului de diferite persoane, iar săptămâna aceasta a fost vernisată expoziţia. Elevii din Mediaş au vizitat expoziţia în perioada în care este programată Săptămâna «Şcoala Altfel»“, spune muzeograful Viorel Ştef. Tot la Muzeul Municipal, un medieşean îi iniţiază pe cei interesaţi în tainele modelării sticlei. Laurean Oltean a fost invitatul instituţiei de cultură medieşene în cadrul  săptămânii ,,Şcoala Altfel“. Astfel, mai multe grupuri de elevi de la diferite unităţi de învăţământ din oraş au avut ocazia să lucreze cu sticlă.


Săptămâna poveştilor

La Secţia Copii a Bibliotecii Municipale ,,Stephan Ludwig Roth“, elevii şi preşcolarii au făcut, în cadrul săptămânii ,,Şcoala Altfel“, o incursiune virtuală pe continentul negru sub genericul ,,Călătorie în Africa’’. Aceştia au avut ocazia să cunoască tribul Massai, fauna şi flora continentului, au vizionat un film despre Tanzania, apoi au colorat planşe cu animale din Africa. Invitaţi  au fost preşcolarii de la Grădiniţa „Bucuria Copiilor” şi Grădiniţa Numărul 12 Mediaş. În ceea ce îi priveşte pe elevii şcolilor generale, aceştia au avut parte de o serie variată de activităţi, au ascultat biografii, au vizionat prezentări despre carte, arta conversaţiei, au schimbat finalul unor poveşti şi au realizat un atelier de legat carte.


Lecţie de circulaţie

Tot la Biblioteca Municipală "Stephan Ludwig Roth" s-a desfăşurat, la începutul acestei săptămâni, concursul de educaţie rutieră „Ştim să circulăm corect!”. Au participat copii de la Grădiniţa Numărul 12  şi ai Structurii Şcolare/Grădiniţa cu Program Normal Numărul 1 Mediaş. Concursul s-a desfăşurat cu sprijinul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, de Cultură, al Biroului Poliţiei Rutiere şi a sponsorului, Gheorghe Popa, director la un magazin auto. Concursul a avut ca scop prevenirea produceriii accidentelor de circulaţie în rândul copiilor prin însuşirea corectă a regulilor de circulaţie, verificarea gradului de pregătire a copiilor în domeniul cunoaşterii şi respectării normelor rutiere. Efortul copiilor a fost răsplătit de organizatori şi sponsor cu diplome, premii, cărţi de colorat şi creioane colorate.

Anca Băra l responsabil relaţii publice SC Eco-Sal SA: "Elevii au învăţat că deşeurile sunt reprezentate de fapt de mai multe categorii: deşeuri menajere, vegetale, din construcţii, de ambalaje, hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, periculoase, şi au aflat drumul deşeurilor de la producător la consumator şi mai apoi la reciclator"

La nivel naţional

Programul ,,Să ştii mai multe, să fii mai bun!” se desfăşoară în perioada 7- 11 aprilie şi constă în derularea, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, într-o săptămână din al doilea semestru şcolar, a unui orar special format doar din activităţi cu caracter non-formal. Programul îşi propune implicarea, deopotrivă, a elevilor şi a dascălilor, în activităţi extracurriculare şi extraşcolare, interesante, care să le valorizeze talentele, preocupările extra-şcolare şi competenţele în domenii cât mai diverse şi interesante. Anul acesta, clopoţelul acestei săptămâni a sunat în data 11 aprilie.
    Trimite prin e-mail