joi, 3 aprilie 2014

Publicat la 4/03/2014 01:01:00 p.m. de Redacţie

Încasări mai mici la bugetul local

10.457 medieşeni şi-au achitat integral datoriile la bugetul local până pe 31 martie şi au beneficiat astfel de o bonificaţie de 7% la impozitul pe teren, clădiri şi mijloace de transport. Ca urmare, mai puţini medieşeni au beneficiat de bonificaţie la plata integrală. Faţă de anul anterior, numărul lor este în scădere cu aproximativ 1.500. O posibilă explicaţie stă în majorarea impozitelor, măsură impusă de la Bucureşti.


Autor: Alex PÎNTEA

În primele trei luni ale anului trecut, 12.000 de contribuabili din municipiul de pe Târnava Mare şi-au achitat integral impozitele şi taxele locale. În perioada similară din acest an s-a înregistrat o scădere de circa 1.500 de persoane. Cu toate acestea, pe seama majorărilor impozitelor, încasările la bugetul local au crescut faţă de primele trei luni din anul 2013. „10.457 de persoane fizice din municipiul Mediaş şi-au achitat integral impozitele şi taxele locale în primele trei luni ale anului 2014. Persoanele care au achitat integral impozitele pe clădiri au beneficiat de bonificaţii în valoare de 188.142 de lei. În privinţa impozitelor pe clădiri, a fost colectată suma de 2.218.825 de lei, în aceiaşi perioadă a anului trecut fiind încasaţi 1.858.722 de lei. Tot în primele trei luni ale anului 2014 au fost încasaţi 848.530 de lei la impozitele pe mijloacele de transport, comparativ cu 761.193 de lei colectaţi în primele trei luni ale anului trecut la impozitele pe mijloacele de transport“, a detaliat Andreea Duma, din cadrul Serviciului Relaţii al Primăriei Mediaş.

Impozite mai mari

Medieşenii plătesc, începând cu acest an, impozite mai mari pe clădiri. Direcţia Fiscală Locală a înaintat o propunere de majorare a acestora cu 16 procente pentru persoanele fizice, iar Consiliul Local Mediaş a aprobat-o. Majorarea a fost obligatorie conform unei hotărâri a Guvernului României adoptate în 2012 şi care trebuia pusă în aplicare. Persoanele care şi-au achitat integral taxele până pe 31 martie au beneficiat de o bonificaţie de 7% la impozitele pe clădiri şi terenuri. Aceasta a fost diminuată, în condiţiile în care anul trecut a fost de 10 la sută. De asemenea, a fost eliminată bonificaţia de 10 procente la plata integrală a taxei de salubritate.


Cu penalităţi

Medieşenii care nu şi-au achitat taxele aferente primului trimestru vor plăti penalităţi pe lună şi fracţiune de lună. Aceştia au posibilitatea de a achita datoriile către bugetul local până la sfârşitul lunii septembrie. „Reamintim faptul că medieşenii care nu şi-au achitat taxele şi impozitele aferente primului trimestru al acestui an vor suporta penalităţi de 2% pe lună sau fracţiune de lună. Cetăţenii pot achita taxele şi impozitele locale atât la sediul central al Primăriei Mediaş din Piaţa Corneliu Coposu, cât şi la centrele de încasare a taxelor din cartierele Gura Câmpului şi Vitrometan“, aminteşte Raluca Filip, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.
    Trimite prin e-mail