vineri, 21 martie 2014

Publicat la 3/21/2014 08:15:00 a.m. de Redacţie

Scumpiri serioase de Ziua Păcălelilor

Carburanţii, curentul electric şi gazele naturale vor costa mai mult începând cu 1 aprilie. De pildă, pentru societatea Meditur, scumpirea carburanţilor înseamnă o cheltuială suplimentară de 120.000 de lei pe an. Iar acesta este doar începutul. Majorarea tarifelor la energie atrage întotdeauna şi creşterea celorlalte preţuri. Nici măcar îndemnul „răbdare şi tutun“ nu-i va mai consola pe medieşeni: se scumpesc şi ţigările.


Autor: Mihai COLIBABA

În prima zi a lunii aprilie intră în vigoare acciza de 7 eurocenţi/litru de carburant, care va duce preţul celui mai ieftin sortiment de benzină la aproximativ 6,40 de lei, în timp ce litrul de motorină va depăşi 6,50 de lei. Pentru a face plinul, un şofer va plăti cu cel puţin 15 lei mai mult. Paguba devine cu atât mai îngrijorătoare când vorbim de instituţii şi servicii publice, ale căror cheltuieli se compensează tot din buzunarul contribuabilului.

Meditur: 120.000 de lei în plus pe an

„Pentru Meditur, scumpirea carburanţilor înseamnă o cheltuială suplimentară de 120.000 de lei pe an“, a precizat directorul general Dan Voinea, pentru Monitorul de Mediaş. Parcul auto al operatorului local de transport public numără 45 de autovehicule, iar combustibilul necesar acestora este livrat de OMV Petrom, furnizor desemnat în urma unei proceduri de licitaţie.



Pierderi şi la Primărie

Municipalitatea medieşeană va cheltui lunar peste 47.000 de lei pentru funcţionarea parcului său auto, de la 1 aprilie, au mai aflat reporterii Monitorului. Administrat de Serviciul Public de Ecologizare, parcul auto al Primăriei include trei autoturisme pe motorină, zece autoutilitare pe motorină şi una pe benzină, al căror carburant costă 27.000 de lei lunar, precum şi mai multe utilaje (două tractoare, două tunuri, tocător, drujbe, trimmere) care produc în fiecare lună un consum tehnologic în valoare de 18.000 de lei. „Consumul lunar pentru autoturisme este de 150 de litri, iar pentru autoutilitarele care aparţin Poliţiei Locale, 350 de litri. Pentru funcţionarea parcului auto se consumă lunar aproximativ 7.500 de litri de combustibil achiziţionat la preţul de 6 lei/litru, adică 45.000 lei. De la 1 aprilie, combustibilul necesar va costa 47.362 de lei pe lună. Nu există înţelegere contractuală care să menţină preţul neschimbat, deoarece nici un furnizor de carburant nu menţine preţul neschimbat“, arată Raluca Filip, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Mediaş. Cel mai nou autovehicul din parcul auto al municipalităţii este un Mercedes Vito din 2007, iar cel mai vechi, un autoturn produs în anul 1980. Anul trecut, Primăria Mediaş a plătit 540.000 de lei pentru carburanţi.

Arcaş rămâne optimist

Senatorul medieşean Viorel Arcaş recunoaşte că efectele unei majorări a preţului carburanţilor ar putea fi greu de suportat. Cu toate acestea, el afirmă că există şanse pentru ca măsura să fie evitată sau, cel puţin, amânată din nou. În plus, social-democratul este de părere că majorarea accizei nu se va reflecta neapărat în tarifele de la pompă. „Chiar luni am avut o discuţie la grup. Am pus şi eu problema. Probabil că (măsura – n. red.) e prinsă în nişte acorduri cu FMI. Încă se mai discută, se fac analize. Se discută şi cu producătorii şi comercianţii. Încă nu-s calculate nici efectele. Să vedem cât se poate suporta. Într-adevăr, e o perioadă în care încep lucrările în agricultură şi sunt fermieri privaţi care nu beneficiază de scutiri. Interesul nu este să omori agricultura şi restul, pentru că oricum o astfel de scumpire influenţează mai departe orice preţ“, a afirmat el, contactat de Monitorul de Mediaş. Pe de altă parte, Arcaş susţine că, dacă măsurile nepopulare ar fi amânate de fiecare dată când ne aflăm într-un an electoral, n-am putea avea niciodată o infrastructură mai bună. Monitorul de Mediaş a încercat să afle şi părerea deputatului Gheorghe Roman, însă până la închiderea ediţiei acesta nu a putut fi contactat telefonic.

Lanţul scumpirilor

Energia electrică se va scumpi cu un procent, pentru a acoperi sprijinul acordat producătorilor de energie verde, iar gazele naturale cu două procente, ca o nouă etapă a liberalizării pieţei. Vor mai urma două runde de scumpiri ale gazelor, pe 1 iulie şi pe 1 octombrie, fiecare de câte trei procente. Toate aceste măsuri vor declanşa şi scumpirea în lanţ a produselor şi serviciilor, întrucât producătorii trec întotdeauna pierderile pe seama consumatorilor. Iar, cum o veste rea nu vine niciodată singură, de la 1 aprilie creşte acciza şi la tutun, astfel încât preţul unui pachet de ţigări va fi mai mare cu 30-50 de bani.

România câştigă, românii pierd

În ultimul an, Guvernul a introdus sau a majorat 34 de taxe şi de impozite, relatează TVR. Printre ele se numără indexarea accizelor cu rata inflaţiei, taxa pe construcţiile speciale, redevenţe mai mari. Toate acestea ar trebui să ducă la venituri mai mari cu aproape 950 de milioane de euro, potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor, dar vor avea ca rezultate şi scăderea consumului, asociată cu o inflaţie mai mare. „Ne aşteptăm ca inflaţia, la sfârşitul anului, să crească de la în jur de 1 la sută cât e acum, la 3,5 la sută“, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, citat de televiziunea publică.
    Trimite prin e-mail