marți, 4 martie 2014

Publicat la 3/04/2014 03:51:00 p.m. de Anonim

Pompierii medieşeni, pregătiţi pentru orice

Medieşenii au avut ocazia să-i cunoască pe „oamenii focului“ şi să vadă noile achiziţii ale unităţii locale de pompieri.


Autor: Alex PÎNTEA

Pompierii medieşeni şi-au prezentat tehnica de intervenţie tuturor persoanelor interesate. Ziua porţilor deschise a fost organizată, la sfârşitul săptămânii trecute, la sediul Detaşamentului de Pompieri cu ocazia aniversării a 81 ani de protecţie civilă în România. 

Autospecială nouă

De câteva zile, Detaşamentul de Pompieri Mediaş beneficiază de o autospecială de capacitate mică echipată pentru intervenţia în locuri greu accesibile. Aceasta a fost achiziţionată cu fonduri europene. „Tehnica este una care poate face față cu succes tipurilor de misiuni din aria noastră de intervenţie. Mai mult decât atât, datorită fondurilor de la A.D.I. Centru s-a reuşit achiziţionarea unei autospeciale de capacitate mică Mitsubishi L200, echipată pentru intevenţia în locuri greu accesibile, dar şi în mediul urban. Lucrurile se mişcă, suntem optimişti şi ne dăm silinţa să venim în continuare în slujba cetăţeanului“, a precizat locotenentul Alin Bădilă, împuternicit la comanda Detaşamentului de Pompieri Mediaş. La nivelul judeţului Sibiu au fost primite patru autospeciale de acest tip. Două dintre ele au rămas în municipiul Sibiu, una a ajuns în municipiul de pe Târnava Mare, iar cea de-a patra va fi folosită în oraşul Agnita.

Exerciţii demonstrative

Oaspeţii au văzut tehnica de intervenţie, dar au asistat şi la o serie de demonstraţii. Acestea s-au desfăşurat pe tot parcursul zilei de vineri. „Detaşamentul de Pompieri Mediaş a organizat Ziua Porţilor Deschise, cu ocazia împlinirii a 81 de ani de când a luat fiinţă Protecţia Civilă în România. Am fost deschişi către public, către cetăţeni, să ne calce pragul. Dacă noi în misiunile noastre mergem şi venim în ajutorul lor, mergem noi la dânşii, de data aceasta i-am aşteptat, ne-au călcat pragul, ne-au vizitat tehnica, am prezentat cu ce ne facem treaba zi de zi“, a explicat comandantul pompierilor medieşeni.



De 70 de ani, pe baricade

Prima atestare a pompierilor medieşeni se regăseşte într-o notă telefonică din septembrie 1944, emisă de Centrul de Informaţii Aero – Târnava Mare: "Avem onoarea a vă raporta că azi 06.09.1944 aviaţia germană a efectuat atacuri în subzona noastră. Între orele 11 şi 15 avioane Messerschmidt au mitraliat şi bombardat gara Copşa Mică şi două vagoane cu muniţii. Incendiul din gara Copşa Mică a fost localizat şi stins de către Secţia de Pompieri civili din Mediaş".
De la înfiinţarea structurii militare denumită Direcţia PCI cu sediul la Bucureşti, subunitatea se subordona Regionalei PCI cu sediul la Braşov.

Compania de Pompieri Mediaş:

» Lt. maj. Lăzăroiu Ioan – comandant
» Cpt. Stare Neagu – locţiitor
» Lt. maj. Ştefănescu Mihail – cdt. plt. scţ. I
» Sg. maj. Sârbu Pavel – cdt. plt. scţ. II
» Sg. maj. Negreanu Teodor – aj.cdt. plt. scţ.II
» Plt. maj. Şipoş Stefan – şef garaj
» Plt. Bercea Gheorghe – gospodar
» Plt. maj. Drăghici Nicolae – şofer APC ZIS
» Plt. Mococeanu Petre – şofer APC ZIS
» Plt. Streza Nicolae – şofer APC Skoda
» Plt. Diac Cornel – şofer APC Skoda
» Plt. Munteanu Gheorghe – şofer APC-SR
» Plt. Kondo Alexandru – şofer APC-SR
» Plt. Micu Dumitru – furier

La 24 aprilie 1969, compania a fost inspectată de adjunctul ministrului Afacerilor Interne, generalul locotenent Alexandru Dănescu, care a hotărat începerea construcţiei noii cazarme, începând cu toamna acelui an. Pe 17 noiembrie 1970 o fost inaugurat noul sediu al Companiei de Pompieri Mediaş, aceasta fiind şi cea mai modernă cazarmă construită în acea perioadă din ţară. La inaugurare au participat înalţi reprezentanţi ai Ministerului de Interne, comandantul pompierilor, Grupului de Pompieri şi reprezentanţi din partea judeţului şi a Consiliului Popular.
Acţiuni de intervenţie de amploare la care pompierii militari au participat:
» 3-8 decembrie 1956 - incendiu la sonda în erupţie Copşa Mică
» 17 septembrie 1958 - incendiu violent la atelierul de sudură a Şcolii de Meserii Mediaş
» 24 iulie 1959 - incendiul de la secţia şpriţuit a fabricii Bradul-Ardelean
» 3 noiembrie 1964 - incendiu violent la clădirea de 35 de metri înălţime unde funcţiona secţia electrofiltre a Uzinei Metalo-Chimice Copşa Mică
» 14 mai 1970 – În jurul orelor 10:45 apele râului Târnava Mare au rupt digul la 4-5 km de Mediaş în amonte, zona comunei Brateiu, revărsându-se peste câmp şi inundând străzile cuprinse între str. Stadionului – Dealul Furcilor, panta ce urcă la spital, baza Turnului din str. Lenin, intersecţia străzilor de la Poştă, Fabrica 8 Mai, uzina Automecanica, U.M de Aviaţie, Uzina de Textile. Apa avea înălţimea de aproximativ 3 m, ajungând la podul caselor. În perioada 24 mai - 4 iunie au mai avut loc încă două inundaţii asemănătoare, dar de proporţii mai mici. Pompierii au participat la salvarea persoanelor rămase în parcuri sau căţărate în copaci. După retragerea apelor, pompierii au reînceput evacuarea bălţilor din oraş şi subsolurile caselor de locuit, instituţiile si întreprinderile. La această operaţiune au fost concentrate 64 de motopompe din judeţul Sibiu, 42 de aspersoare de irigat, 36 de vidanje, şapte autopompe cisternă. Utilajele au funcţionat 10.581 de ore. Ofiţerii au efectuat 2.766 ore de misiune, subofiţerii - 3.550 de ore, militarii în termen - 9.200 de ore. În total, s-au evacuat peste 1,64 milioane de metri cubi de apă din 657 imobile de locuit, întreprinderi şi instituţii.
» 3 iunie 1975 ora 12:00 - apele râului Târnava Mare au rupt digul în zona Brateiu, inundând Mediaşul pe străzile cuprinse între str. Stadionului – Dealul Furcilor, panta ce urcă la spital, baza Turnului din str. Lenin, intersecţia străzilor la poştă, Fabrica 8 Mai, uzina Automecanica, Unitatea Militară de Aviaţie, Uzina de Textile. Apa avea aproximativ 9 metri înălţime. Pentru îndeplinirea misiunii au fost folosite: 6 APC, 2 ATI, 30  de motopompe, 29 de vidanje, patru bărci.
» 14 mai 1976 - incendiul de la Combinatul de prelucrarea lemnului Blaj
    Trimite prin e-mail