luni, 17 martie 2014

Publicat la 3/17/2014 09:00:00 a.m. de Redacţie

Făinoşag de Mediaş

Cineva mi-a zis că avem oameni faini de Mediaş. Or fi, nu zic nu. Sau, mai corect, încă mai sunt. Avem şi niscaiva vestigii medievale, turn înclinat, brand de oraş, împrejurimi de toată lauda, cred că şi idei, impresionăm în poze şi discuţii, în semne şi însemne, dar ne lipsesc cu desăvârşire faptele. Adică, cel mai mult cred că ne lipseşte voinţa de a ne aşeza toţi la aceeaşi masă pentru a vedea ce se poate face. Cu Mediaşul, cu întreaga noastră zonă.

Milu OLTEAN
Iremediabili captivi între un Sibiu cultural, turistic, economic şi cum vreţi să-i spuneţi pentru a denumi un oraş dinamic şi între o Sighişoară ce şi-a găsit demult calea, Mediaşul încă nu se dumireşte s-o apuce pe vreun drum care să-i dea o oarecare perspectivă pentru anii care vin. Hrănindu-ne doar cu amintirea unor vremuri industriale şi cu himerele unor potenţiale - de ceva ani - investiţii care să aducă prosperitate nu facem decât să asistăm neputincioşi la schimbarea vremurilor. Nu ştiu de ce mă bântuie imaginea unui copilandru bine îmbrăcat, care stă cu degetul în gură, la geamul murdar al gării, privind cum trec trenurile şi aşteptând. Ce anume? În acest context ne întrebăm retoric, de ce la alţii se poate şi la noi nu. Sunt tot mai multe vocile care spun că Blajul e curat ca lacrima, că Alba Iulia s-a schimbat la faţă de când cu reabilitarea cetăţii, că Sebeşul e curtat de investitori, că la Cluj creşte agenda de evenimente şi bastioanele cetăţii devin spaţii expoziţionale, că reabilitata salină din Turda atrage turişti cu ghiotura, că în stânga e altfel, că în dreapta e mai altfel. Lucrurile se mişcă, important e să sărim şi noi într-un tren. Odată porniţi la drum vin ideile, întâlneşti oameni, mai vorbeşti cu unii, cu alţii, se mai leagă planurile.
Pe tărâm cultural Sibiul e faţă de Mediaş cam cum e Germania faţă de România şi orice luptă am încerca să ducem pe acest tărâm n-am mai avea sorţi de izbândă, oricât de mult ne-ar gâdila egoul să fim de capul nostru. O abordare firească şi normală ar fi aceea de a face toate conexiunile posibile pentru ca într-un anume fel Mediaşul să fie inclus în agenda mare a Sibiului, care deja, cred că mătură pe o rază de 100 kilometri cam tot ce e în jurul lui în materie de evenimente. Iar cu o astfel de includere ai putea să te dezvolţi, să-ţi câştigi o identitate proprie, pe care s-o valorifici la maxim. Oameni faini de Mediaş, daţi bice cailor, că e mult de muncă! Nici pe tărâm turistic nu stăm mai bine, cu cei trei mii şi ceva de turişti înregistraţi anul trecut, deşi se poate spune că avem în arsenal un bulgăre de aur. Ne mirăm că suntem doar o haltă între Sighişoara şi Sibiu, dar cred că n-ar trebui să mai tot fluierăm a pagubă, ci să punem mâna şi să ne valorificăm potenţialul. Că n-o să devenim cea mai fruimoasă cetate medievală a ţării, că n-o să fim cel mai luminat oraş şi cel mai frumos, asta e altă treabă, important e să ne punem la drum şi să punem pe tarabă tot ce avem în traistă. Că nu-s puţine de arătat. Iar dacă iau zona întreagă în ansamblu, chiar că stăm pe un munte de aur, care abia aşteaptă să fie descoperit. Dacă ne mulţumim să stăm şi să aşteptăm, vom privi doar şi vom suspina de câte ori alţii vor face. Făinoşag de Mediaş? Este! Şi are gust bun. Doar că trebuie să ştie şi alţii.
    Trimite prin e-mail