joi, 27 februarie 2014

Publicat la 2/27/2014 11:19:00 a.m. de Anonim

Şcoala Generală „Hermann Oberth“, cea mai căutată de medieşeni

Medieşenii stau la cozi comparabile cu cele dinainte de Revoluţie, pentru a-şi înscrie odraslele la şcolile bune. Au aşteptat la rând cu noaptea în cap, din dorinţa de a fi primii în momentul începerii înscrierilor în clasa pregătitoare. S-a întâmplat la Şcoala Generală „Hermann Oberth“, acolo unde vor funcţiona trei clase cu predare în limba germană. Copiii vor fi departajaţi de un test de limba germană care se va desfăşura în luna martie. La nivelul municipiului Mediaş au fost alocate 21 de clase pregătitoare, iar elevii au la dispoziţie 509 locuri în cele zece unităţi de învăţământ.


Autor: Alex PÎNTEA

Luni dimineaţa au început, la nivel naţional, înscrierile în clasa pregătitoare. În Mediaş, cea mai căutată unitate de învăţământ pare să fie şcoala „Hermann Oberth“, acolo zeci de părinţi au stat la coadă încă de duminică seara. Conducerea singurei şcoli cu predare în limba germană din oraş spune că situaţia a fost similară în ultimii ani. „Conform planului de şcolarizare, avem un număr de trei clase, fiecare cu un cadru specializat. Practic, am putea să înscriem 75 de copii, cu un plus dacă învăţătoarele acceptă să lucreze cu mai mult de 25 de copii la clasă. Este ceva normal pentru şcoala noastră. În prima zi, de dimineaţă, erau deja 50 de persoane înscrise“, a explicat Daniela Oprean, directorul unităţii de învăţământ.


Dau test de germană

Copiii vor fi departajaţi în urma unui test de limba germană şi nu se va ţine în niciun fel cont de ordinea înscrierii. Examinarea se va susţine în data de 18 martie. „Departajarea se va face prin singurul criteriu specific la noi la şcoală: prin testarea cunoştiinţelor de limbă germană care va avea loc în data de 18 martie. Această testare se va face prin cântece, jocuri, desene, toate profesoarele de la ciclul primar fiind implicate în organizarea acesteia. Părinţii îşi doresc să ajungă copiii lor la un anumit cadru didactic, de câţiva ani au libertatea la înscriere să opteze pentru unul anume. Cred că acesta este motivul pentru care au venit să se asigure de un loc în clasa respectivă, dar nu trebuie să uităm că, în momentul în care aceştia vor fi testaţi, s-ar putea ca cei veniţi de cu seară să nu ia testul. Nu mergem după metoda «primul venit, primul servit». Toată lumea se înscrie, iar testarea îşi va spune cuvântul“, a avertizat directoarea. Anul trecut, la "Oberth" au fost organizate doar două clase pregătitoare.

În trei limbi

Copiii din municipiul Mediaş care vor începe în această toamnă clasa pregătitoare au la dispoziţie 509 locuri în cele zece unităţi de învăţământ din oraş. „În municipiul Mediaş, clasa pregătitoare va funcţiona în zece unităţi de învăţământ. Inspectoratul Şcolar Judeţean a alocat 21 de clase pregătitoare, dintre care trei sunt în limba germană, una în limba maghiară şi o clasă în alternativa educaţională step-by-step. Numărul total de locuri alocate este de 509. Practic, toţi elevii vor avea locul asigurat în şcoala de circumscripţie, dacă doresc să se înscrie în această unitate. Cererile de înscriere se pot depune în perioada 24 februarie – 14 martie. Acestea pot fi completate la unitatea de învăţământ sau on-line. Un lucru important este că nu contează ordinea depunerii cererilor, repartiţia se va face ulterior într-o aplicaţie informatică“, a explicat Diana Bucuţă, inspector şcolar.


    Trimite prin e-mail