luni, 24 februarie 2014

Publicat la 2/24/2014 08:00:00 a.m. de Redacţie

INTERVIU | Karatiştii medieşeni pregătiţi de Dora şi Răzvan Hanga, cei mai buni din ţară

Anul 2013 a fost unul de excepţie pentru Clubul Sportiv Ippon din Mediaş. În urma rezultatelor obţinute atât pe plan naţional, cât şi la nivel internaţional, sportivii medieşeni formează cea mai bună echipă de cadeţi din România. Andreea Ţopa, Cristina Pădurean, Alex Popa, Mihai Truţa, Victor Tatomir şi Bogdan Ţopa sunt pregătiţi de antrenorii Dora şi Răzvan Hanga.


Monitorul de Mediaş: Cum a fost anul 2013 pentru voi?
Dora Hanga: A fost un an încărcat, cu foarte multe evenimente, însă, din punct de vedere al rezultatelor, noi suntem foarte mândri de copii. Eu le spun copii, deşi acum sunt deja mari, dar având în vedere că vin la sală de mici. Nu sunt sportivi care au apărut aşa, peste noapte, nici nu ai cum să ajungi la marea performanţă în acest fel. Sunt copii care vin la sală - unii de la 6-7 ani, alţii au venit mai târziu, dar au tras foarte tare ca să vină din urmă, iar anul 2013 a fost cu siguranţă anul lor şi asta s-a văzut. 

Dora şi Răzvan HANGA
Monitorul de Mediaş: Există un secret al acestor rezultate foarte bune?
Dora Hanga: Secretul este pasiunea cu care am făcut mereu arte marţiale. Eu am învăţat de la tatăl meu şi de la sensei Bucur Adrian, cred că de la ei am moştenit şi dragostea asta faţă de artele marţiale. Mie mi-a plăcut foarte mult, am lucrat cu ei de când au fost mici. Rezultatele vin din munca lor, în primul rând.


Monitorul de Mediaş: Ce înseamnă un an de vârf? Cât aţi muncit anul trecut?
Dora Hanga: Câteodată mă amuz la antrenamente, pentru că ei ştiu doar dacă ne uităm la ei ce nu au făcut bine, ce trebuie să corecteze, însă asta vine după ani de studiu. Medaliile au fost strălucitoare, toţi au mers foarte bine, iar eu sunt extrem de mândră, deoarece participă atât la kata, cât şi la kumite, adică la cele două probe pe care le avem, pentru că sunt cluburi care lucrează doar la una dintre ele. Din punctul meu de vedere, nu eşti un karateka complet dacă nu le faci pe amândouă, măcar până la 18 ani, când poţi alege dacă vrei una dintre ele.


Monitorul de Mediaş: Cum este să mergi la concursuri doar în calitate de antrenor?
Dora Hanga: Câteodată îmi vine şi mie să sar pe tatami, dar nu sunt atât de vulcanică precum e tatăl meu! Încerc să mă temperez, dar emoţiile sunt de două ori mai mari, la fel ca şi bucuria când vezi că au câştigat. Încerc să îi ajut şi pe partea psihică. De multe ori, avem sportivi care la sală merg foarte bine, dar emoţiile concursurilor sunt atât de mari, încât dau doar 40-50% din cât pot ei de fapt. Contează să ai psihicul puternic. La kata eşti tu cu tine. Dacă reuşeşti să îţi stăpâneşti emoţiile, primeşti notele pentru prestaţie, însă la kumite, la luptă, depinde şi de adversar, dar şi de tine: dacă intri moale sau cu psihicul mai slab, nu ai nicio şansă.


Monitorul de Mediaş: Cât de departe vrei să ajungi cu aceşti cadeţi?
Dora Hanga: În primul rând, mi-aş dori să facă karate pentru că le place şi să facă pentru ei, indiferent dacă participă la competiţii sau nu. Din păcate, am avut anii trecuţi cu sportivi care, deşi au mers până la 18 ani, ulterior au renunţat. Contează foarte mult şi educaţia, iar sportivii pe care îi avem acum au şi rezultate foarte bune la şcoală.


Monitorul de Mediaş: Cât de dese sunt antrenamentele?
Dora Hanga: Pe timpul verii, dar şi în timpul anului şcolar, nu avem ce face, dar mai trebuie să îi scoatem de la şcoală. Facem două antrenamente pe zi. În perioada competiţională, facem două antrenamente pe zi, iar în rest, cel puţin un antrenament. Noi nu avem şi pauze lungi. De exemplu, vara pregătim Campionatul European sau Mondial care este toamna. Majoritatea fac antrenamente şi acasă. 


Monitorul de Mediaş: Ce îţi doreşti pentru sportivii tăi în acest an?
Dora Hanga: Îmi primul rând, îmi doresc să meargă foarte bine. Ei ştiu că niciodată, niciunul dintre noi, dintre antrenori, nu ne supărăm dacă vedem că au făcut tot ce au putut. Oricând se poate întâmpla să dai de un adversar mai bine pregătit, dar nu e nicio problemă - te antrenezi până anul viitor ca să îl baţi. Se poate întâmpla oricând aşa ceva. Ei ştiu că, dacă fac tot ce ţine de ei, este în regulă. Atât am putut. Ne antrenăm apoi mai mult şi data viitoare o să fie mai bine. Normal că ne dorim rezultate foarte bune, dar vom avea ceva emoţii cu cei care trec la juniori, vor împlini 18 ani şi vor concura la categoria 18-21 ani şi vor putea concura chiar la seniori de anul acesta. Nu va fi uşor nici din punct de vedere psihic şi nici fizic şi atunci trebuie lucrat mai mult.


A consemnat Alex PÎNTEA
    Trimite prin e-mail