joi, 6 februarie 2014

Publicat la 2/06/2014 01:56:00 p.m. de Anonim

Benzinari judecaţi pentru evaziune fiscală. Prejudiciu: 6,4 milioane de euro

Procurorii DNA de la Tg. Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a zece inculpaţi despre care au indicii că ar fi pus bazele unei grupări infracţionale.


Autor: Alex PÎNTEA

Printre cei zece inculpaţi se numără şi Ovidiu-Ioan Moldovan, administrator al SC Benz Oil SRL Mediaş. În sarcina acestuia şi a firmei pe care o conduce s-au reţinut infracţiuni precum constituirea unui grup infracţional, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Import fără accize

În rechizitoriu, procurorii afirmă că la jumătatea anului 2008, Janosi Zoltan, Boer Zoltan, Petho Jozsef şi Ovidiu-Ioan Moldovan au pus bazele unei grupări structurate, în scopul comiterii de infracţiuni de evaziune fiscală cu produse energetice neaccizabile, grupare care a acţionat până în vara anului 2010. Janosi Zoltan împreună cu Boer Zoltan au înfiinţat patru societăţi comerciale, având ca obiect de activitate comerţul cu carburanţi, pentru care au recrutat din Ungaria administratori/asociaţi, cu educaţie şi cultură modeste. Apoi au încheiat în numele celor patru societăţi, de regulă prin corespondenţă electronică, prin poştă sau prin falsuri, contracte de achiziţie de bunuri din spaţiul intracomunitar, ponderea semnificativă deţinând-o produsele energetice neaccizabile. Aceste contracte au fost încheiate cu societăţi din Slovacia, Ungaria, Cipru, Italia şi Germania, iar pentru furnizarea de uleiuri, diluanţi şi solvenţi, s-au folosit de o firmă off-shore înregistrată în Cipru.

Prejudiciu uriaş

Mărfurile erau vândute prin staţiile proprii de distribuţie sau către alte societăţi comerciale, prin schimbarea destinaţiei şi anume ca benzină sau motorină, sustrăgând în acest mod acciza datorată bugetului de stat. Aceste activităţi comerciale nu au fost evidenţiate în contabilitatea firmelor. Produsele respective au fost comercializate ulterior, ca şi carburanţi, de ceilalţi inculpați, aceştia având cunoştinţă că produsele achiziţionate sunt neaccizabile. Prejudiciul a fost calculate la aproape 6,4 milioane de euro, bani care au fost însuşiţi, reintroduşi în circuitul evazionist sau spălaţi în alte modalităţi.
    Trimite prin e-mail