vineri, 24 ianuarie 2014

Publicat la 1/24/2014 04:02:00 p.m. de Anonim

Referendum la Mediaş: parc sau piaţă?

Primăria Mediaş intenţionează să reamenajeze Piaţa Regele Ferdinand I. În discuţie se află şi posibila revenire la aspectul de acum 60-70 de ani, înainte de a fi plantat parcul. Proiectul ar putea face subiectul unui referendum local.


Autor: Alex PÎNTEA

În bugetul local au fost prevăzuţi bani în vederea realizării unui plan urbanistic de detaliu. „A fost un plan mai demult, care s-a adresat însă doar utilităţilor din acea zonă, în baza căruia am reuşit să îngropăm toate instalaţiile aeriene. Sigur, ca valoare istorică merită o amplă reamenajare, iar pentru aceasta ne-am gândit să aplicăm pe un proiect pe fonduri europene. Reamenajarea pieţei centrale va fi prinsă şi în strategia de dezvoltare a municipiului Mediaş, iar după ce vom avea fişa de proiect şi în funcţie de eligibilitate vom vedea cum aplicăm pe aceste fonduri“, spune primarul Teodor Neamţu.

Referendum pentru parc

În discuţie se află şi posibila revenire la aspectul avut de piaţă înainte de anii ’60, atunci când a fost construit parcul. Teodor Neamţu spune că nu se va face nimic fără acordul Consiliului Local, iar asta după ce medieşenii vor fi chestionaţi în această privinţă. O posibilă variantă este chiar aceea a organizării unui referendum local pe această temă. „În ceea ce priveşte parcul este o dezbatere mai lungă. Eu cred că, prin nişte măsurători sociologice, printr-un sondaj de opinie, poate face chiar obiectul unui referendum, medieşenii cei care vor hotărî cum trebuie să arate. Eu am văzut multe pieţe şi în România, dar şi în alte ţări, care chiar au avut rolul de atractivitate al oraşului respectiv din punct de vedere turistic. Nu ne-am gândit deocamdată la ceva concret. Este o problemă de arhitectură, de viziune, iar toate vor fi supuse unei dezbateri publice şi ulterior aprobate de Consiliul Local“, a mai explicat edilul-şef al municipiului de pe Târnava Mare. 


Evoluţie în timp

Actuala piaţă centrală a început să se contureze între secolele XV–XVII, atunci când au apărut primele case la sudul zidurilor. Majoritatea clădirilor au fost construite în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, în stilul Renaşterii. În planurile şi documentele ulterioare, ni se relevă o localitate închisă în totalitate în interiorul unei incinte de ziduri, în forma de pară. Documentele din secolul al XIX-lea menţionează faptul că în 1816 are loc prima încercare de asanare a Pieţei Mari, prin regularizarea albiei pârâului Moşna şi construirea de podeţe. De asemenea, planurile spun că în partea de nord-est a pieţei a existat până în 1875 o hală de comerţ, acolo unde breslele îşi vindeau produsele, iar în faţa ei se afla stâlpul infamiei. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, zona centrală era un spaţiu în care comerţul era la el acasă, aici aflându-se numeroase spaţii comerciale şi fiind organizate târguri care se prelungeau chiar şi pe străzile adiacente.

Schimbări importante

În 1936, Piaţa Mare este betonată, iar în mijlocul ei este amplasată statuia lui Axente Sever. Conturul pieţei se păstrează şi astăzi şi începe să fie delimitat cu verdeaţă. În imaginile vremii, centrul de atunci al Mediaşului este spectaculos: o piaţă deschisă, asemănătoare cu cea a Sibiului de azi. În anii ’50, statuia revoluţionarului paşoptist este înlăturată, iar zona devine un parc cu alei şi arbuşti. 



    Trimite prin e-mail