sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Publicat la 1/04/2014 01:44:00 p.m. de Redacţie

Noul director general îşi doreşte să schimbe faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu

Recent numit la conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, managerul Vasile Spinean vorbeşte, pentru cititorii Monitorului de Mediaş, despre planurile sale pentru următorii trei ani de mandat. Cel mai mare deziderat al său este acreditarea spitalului în 2015.


Monitorul de Mediaş: Ce v-a determinat să candidaţi pentru funcţia de director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu?
Vasile Spinean: Argumentele au fost mai multe, dar, să zicem, primordial a fost acela că îmi doresc să fac mai mult pentru comunitatea din care fac parte şi cred că într-o echipă de profesionişti, cum sunt cei de la spital, pot să îmi îndeplinesc acest deziderat.

Monitorul de Mediaş: Care consideraţi că va fi cea mai mare provocare pentru dumneavoastră, în calitate de manager al spitalului?
Vasile Spinean: Cea mai mare provocare în această funcţie va fi, în primul rând, să conving pe toată lumea că să fii manager al spitalului nu este indisolubil legat de a fi şi medic sau de a avea calificare medicală şi că poţi să faci performanţă în domeniul managementului unei unităţi sanitare de anvergura celei depre care noi vorbim acum, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, dacă ai cunoştinţele necesare de management şi nu neapărat medicale, pentru că în sfera medicală ai un sprijin de nădejde în organismele colegiale din spital - şi aici este vorba de Consiliul Medical, format din şefii de secţie, de Consiliul Etic şi, bineînţeles, nu în ultimul rând, de directorul medical. 

Monitorul de Mediaş: Mandatul dumneavoastră se întinde până în 2016. Care vor fi priorităţile pentru această perioadă?
Vasile Spinean: Priorităţile pentru anul 2014 vor fi, în primul şi în primul rând, acelea de a finaliza şantierele deja demarate în spital, de a deschide noi şantiere şi, aşa cum am mai spus şi cu ocazia altor întâlniri, să reuşim să schimbăm faţa spitalului, prin renovarea tuturor secţiilor care necesită renovare, atât prin eforturi bugetare proprii, din păcate limitate pe acest sector, cât mai ales din eforturile bugetare pe care cu generozitate Consiliul Judeţean le face pentru noi, să renovăm marea majoritate a secţiilor în cursul anului următor, iar ce mai rămâne ca şi investiţii majore şi pentru care vrem să aplicăm şi pentru accesarea de fonduri, la începutul lui 2015. 

Monitorul de Mediaş: Care sunt, concret, investiţiile majore pe care plănuiţi să le finalizaţi în anul 2014?
Vasile Spinean: Deosebit de concret, investiţii majore aş putea nominaliza prin toate secţiile care încă nu au beneficiat de investiţii. Şi aici trebuie să ne adresăm în egală măsură pavilioanelor din incinta spitalului mare, cât şi a pavilionului în care funcţionează Clinica de Neurologie şi, bineînţeles, până la jumătatea anului viitor să finalizăm investiţia în noua locaţie a Clinicii Fizioterapie II, pe care o vom reloca din Calea Poplăcii în incinta Spitalului de Neuropsihiatrie. 

Monitorul de Mediaş: Care sunt problemele majore cu care se confruntă, la ora actuală, Spitalul Județean și care ar fi posibilele rezolvări pentru acestea?
Vasile Spinean: Problemele majore ale spitalului nu rezidă neapărat din ce a făcut sau ce n-a făcut cineva de-a lungul timpului, ci datorită unei stări de fapt şi anume aceea că spitalul este un spital pavilionar, este un spital consumator de resurse din acest motiv, şi în zona aceasta de optimizare a resurselor spitalului va trebui să lucrăm mai mult, inclusiv prin proiectele pe care le derulăm. Adică atunci când modernizăm o secţie avem în vedere şi aspectele de consum energetic ale secţiei: anvelopări, refaceri de spaţii, reutilări, schimbarea instalaţiilor, care toate însemană diminuarea cheltuielilor şi a acestui efort mare pe care îl facem, datorită unui dat: noi avem spitalul pavilionar. 

Directorul general Vasile Spinean (dreapta) şi preşedintele
Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea (stânga)

Monitorul de Mediaş: Care sunt datoriile spitalului la ora actuală?
Vasile Spinean: La ora la care noi vorbim, nu avem niciun fel de datorii neplătite. Au fost unele dispute şi mă tem că nu ne-am exprimat suficient de clar. Noi funcţionăm şi cumpărăm produse şi servicii zilnic. Potrivit legii, noi avem obligaţia să ne plătim acele servicii şi achiziţi în termenul contractual, în termenul legal. Din acest an, este un cadru normativ realizat la nivel naţional prin transpunerea unei directive europene, transpuse în Legea 72, care spune că în zona serviciilor medicale scadenţele sunt la 60 de zile de la data emiterii facturii, a prestării serviciului. Deci, în această clipă, Spitalul Clinic Judeţean nu are niciun leu datorie, dacă în sensul ăsta înţelegem datorie peste termenul de scadenţă. 

Monitorul de Mediaş: Probabil că în următorii ani vă propuneţi să îmbunătăţiţi calitatea actului medical în cadrul spitalului. La ce standarde vreţi să ajungeţi în această privinţă?
Vasile Spinean: Standardele europene sunt standardele pe care noi le avem în vedere la elaborarea tuturor documentaţiilor în baza cărora urmează să facem investiţiile. Acele standarde europene sunt standardele de referinţă şi pentru acreditarea spitalului, care este dezideratul nostru nr. 1 pentru anul 2015. Toate investiţiile pe care le facem sunt în spiritul acestui deziderat: acreditarea din 2015 să păstreze standardul pe care în acest moment spitalul îl are. Standardele nu sunt doar din sfera prestaţiilor medicale sau din sfera condiţiilor hoteliere sau condiţiilor de hrănire. Toate acestea reprezintă un întreg pe care aşa trebuie să îl vedem. Noi aşa îl vedem şi aşa îl şi evaluăm, îl valorizăm ca un întreg şi vreau ca la finalul mandatului să pot să spun, cu fruntea sus, că am reşit să oferim pacientului sibian şi nu numai sibian, tuturor celor care ni se adresează nouă, servicii de standard european. 

A consemnat
Margareta LUPU
    Trimite prin e-mail